Ipak ima nepravilnosti u radu Dječjeg vrtića Šareni svijet!

Autor: D.K.

POŽEGA – Nakon primljenih pritužbi na rad i situaciju u Dječjem vrtiću Šareni svijet u Požegi posjetili smo tu ustanovu i kratko razgovarali sa vlasnicom i v.d. ravnateljicom koje su nas uputile da o svim pojedinostima razgovaramo sa njihovim pravnim zastupnikom što smo i učinili od kojeg smo dobili informaciju da se u toj ustanovi radi prema svim propisima te da pritužbe na rad nisu opravdane niti utemeljene.

Prilikom kraćega boravka omogućeno nam je da obiđemo prostorije i uvjerimo se na koji način Vrtić posluje, a imali smo priliku i foto objektivom zabilježiti sam izgled unutrašnjih prostorija i dvorišta.

Kako bi se uvjerili u zakonitost rada Vrtića uputili smo upit nadležnom ministarstvu od kojih smo dobili odgovor da ima određenih nepravilnost koje se mogu otkloniti a radi se o većem broju djece u dobnim skupinama od dozvoljenog te su kao takvi propusti ukazani i naloženo je da se sve uskladi sa pozitivnim zakonskim propisima.

-Člankom 22. Državnoga pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe propisano je da se u mješovitu odgojno-obrazovnu skupinu djece u redovitom programu u dobi od 1 do 3 godine života može uključiti najviše 12 djece a u dobi od 3 godine života do polaska u školu može uključiti najviše 20 djece – stoji u priopćenju Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta u kojem se nadalje navodi da je Dječji vrtić Šareni svijet morao ustrojiti odgojno-obrazovne skupine prema navedenom standardu.

Iz Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta dobili smo još 14.siječnja obavijest kako će Prosvjetna inspekcija obaviti, na osnovi podneska “Nezadovoljnih korisnika dječjeg vrtića Šareni svijet” Požega, inspekcijski nadzor u privatnom Dječjem vrtiću “Šareni svijet” što je i učinjeno kojom su prilikom i utvrđene određene nepravilnosti.

-Iz Imenika djece jasličke odgojno-obrazovne skupine i Imenika djece vrtićke odgojno-obrazovne skupine za pedagošku godinu 2014./2015. i iz Evidencijske liste o nazočnosti djece u Vrtiću za mjesec siječanj 2015. utvrđeno je kako su upisana djeca raspoređena u dvije odgojno obrazovne skupine, i to u mješovitu jasličku skupinu u kojoj je 23 djece u dobi od 1 do 3 godine života i u mješovitu vrtićku skupinu u kojoj je 30 djece u dobi od 3 godine života do polaska u školu – navodi se u priopćenju u kojem se nadalje navodi da je broj djece u odgojno-obrazovnim skupinama veći od propisanog.

Rješenjem prosvjetne inspekcije narediti će se Vrtiću, s obzirom da Vrtić ima prostornih mogućnosti, da organizira rad u još jednoj odgojno-obrazovnoj skupini i pribavi odobrenje za njezin rad od Ureda državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji.

Dječji vrtić Šareni svijet je, kako se navodi, osnovan sukladno propisima kojima je uređena djelatnost ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja i počeo je s radom 4. lipnja 2012. godine, nakon što je pribavio svu potrebitu dokumentaciju, a ostaje nepoznanica da li je prema broju odgojno-obrazovnih skupina zaposleno dovoljno osoblja koji u takvoj ustanovi moraju biti zaposleni, što ćemo naknado upitom zatražiti pojašnjenje.

Ostaje nam za pratiti situaciju i vidjeti da li zatražena mogućnost organiziranja rada, kod nadležnog Ureda državne uprave, u još jednoj skupini za što ćemo također zatražiti informaciju i o svemu zainteresiranu javnost izvijestiti.

Više iz kategorije