Interpretacijski centar Terra Panonica: prirodna baština u funkciji turizma i razvoja

Autor: PROMO

Grad Pleternica nositelj je projekta Interpretacijskog centra Terra Panonica čiji je cilj revitalizirati infrastrukturu za stavljanje prirodne baštine u svrhu gospodarskog razvoja. Ukupna vrijednost projekta je 24.718.714,00 kuna, uz 80 posto sufinanciranja iz EU, a danas je u multimedijalnoj dvorani, uređenoj u sklopu projekta održana završna konferencija.

Projekt Interpretacijski centar Terra Panonica trajao je 53 mjeseca. Partneri projekta su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško – slavonske županije i Turistička zajednica Grada Pleternice. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u financijskom razdoblju 2014. – 2020.

Ukupna vrijednost projekta je 24.718.714,00 kuna, a dodijeljena su sredstva u iznosu od 19.617.772,61 kuna. Projektom Terra Panonica revitalizirala se infrastruktura za stavljanje prirodne baštine u svrhu gospodarskog razvoja. U sklopu projekta je izgrađen Interpretacijski centar s multimedijalnom izložbom i multimedijalna dvorana, nabavljen je turistički vlakić, a održane su i brojne edukacije ciljnih skupina, stručne konferencije i kampovi u prirodi za djecu te ostale aktivnosti koje ovaj projekt čine održivim u budućnosti, rečeno je na završnoj konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati projekta te doprinos u očuvanju prirodne bašine ovog područja.

“Svrha projekta je osvijestiti u lokalno stanovništvo i posjetitelje o važnosti prirodne baštine te pozicionirati Pleternicu kao destinaciju prirodne baštine. Cilj koji je ostvaren projektom je održivo korištenje prirodne baštine što doprinosi održivom društveno-gospodarskom razvoju grada Pleternice što smo ostvarili kroz uspostavu suvremenog i vrhunski opremljenog Interpretacijskog centra Terra Panonica te njegove interpretacijske i edukativne programe za različite dobne skupine kroz cijelu godinu,” naglasila je predstavljajući projekt Jasna Hofman iz Poduzetničkog centra Pleternica.

Neki od rezultata su rekonstruirana stara kino dvorana koja je uređena u multimedijalni interpretacijski centar, uspostavljena upravljačka infrastruktura centra uz stručno osoblje, povećan broj posjetitelja u gradu Pleternici gdje je nekoliko tisuća posjetitelja, većinom djece posjetilo sam Interpretacijski centar te povećan broj turističkih sadržaja. U sklopu projektnih aktivnosti izrađen je animirani film za djecu predškolske i vrtićke dobi, realizirana edukativna kazališna predstava redatelja Maria Kovača s mladim pleterničkim kazališnim amaterima, realizirano je pet trodnevnih edukativnih kampova, odrađena monitoring istraživanja područja i stručne međunarodne konferencije, izvršena edukacija turističkih vodiča, održane foto radionice, te izdana i fotomonografija “Skriveno blago pleterničkog kraja” . Velika atrakcija grada postao je i turistički vlak, te stalna, interaktivna izložba o Panonskom moru u samom centru.

“Danas možemo reći kako su svi naši postavljeni ciljevi ostvareni – uspostavili smo centar koji je pružio novi turistički proizvod i obogatio turističku ponudu. Otišli smo i korak dalje – projektom je uistinu senzibilizirana javnost o važnosti očuvanja prirodne baštine, turistički subjekti prepoznali su i potencijale te je zabilježen i porast broja registriranih ležajeva za više od 20 posto u odnosu na prošlu godinu, a posebno smo ponosni jer je potencijal centar prepoznat i od strane turističkih agencija koje se javljaju s korektnim ponudama.Stoga, proveli smo jedan veliki projekt koji ima veliki utjecaj ne samo na grad Pleternicu nego na našu cijelu županiju,” zaključila je Hofman.

Svoj ponos i zadovoljstvo izrazila je i gradonačelnica Pleternice Marija Šarić koja je kao direktorica Poduzetničkog centra dala veliki doprinos realizaciji ovog projekta.

“Ovo je završna konferencija, ali novi početak projekta. Ako se prisjetim vremena prije šest, sedam godina kada smo planirali ovaj projekt imali smo prekrasan projekt arhitekte Andrije Rusana i željeli smo ga staviti u funkciju kao multimedijalnu dvoranu. Godinama smo pokušavali dok se nije pojavio Program održivog razvoja korištenja prirodne baštine gdje smo uspjeli ne samo dobiti ovu dvoranu već i jednu veliku dodatnu vrijednosti – dobili smo jedan Interpretacijski centar koji, ne samo da nudi infrastrukturu nego nudi sadržaj i umrežava ljude na području cijele Pleternice,” rekla je gradonačelnica.

“Tijekom rada na projektu susretali smo se s brojnim izazovima, ali i lijepim suradnjama poput one s našom školom i vrtićem kako bi svi zajedno ponudili dodatne sadržaje.Zajedničkim snagama uspjeli smo sve prepreke svladati, a najveći izazov je bila korona koja nas je primorala da naučimo i nove načine djelovanja. Dočekali smo i popuštanje mjere, da možemo centar staviti u punu funkciju te prirodnu baštinu staviti u funkciju turizma te dobiti zaokruženu ponudu koja je danas jedan od glavnih motiva dolazaka u Pleternicu, ali i pokretač razvoja i stvaranja novih radnih mjesta,” rekla je gradonačelnica Šarić.

“Ovo je prekrasna priča koja završava samo u formalnom smislu. Priča koja se otvara iz ovog projekta je puno snažnija. Puno je pozitivnih dojmova vezano za nove turističke ponude koje se otvaraju. Pleternica je odabrana kao centar za zaštitu prirode Požeško-slavonske županije, a mreža ovakvih objekata postoji u cijeloj Hrvatskoj. Dakle, na ovom mjestu je odlučeno da se promovira zaštita prirode našeg kraja,” rekao je ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško – slavonske županije Ivica Samardžić.

Najzaslužnija osoba za prijavu projekta koja je od početka sudjelovala u stvaranju i realizaciji kao gradonačelnica Pleternice današnja je županica Antonija Jozić.

“Osvijestiti sve nas koje prirodno bogatstvo imamo ovdje, veliki je iskorak i ova dobra priča koja je krenula iz Pleternice ići će i dalje. Prezentacija tog bogatstva također je bitni iskorak u odnosu na sve projekte koji su se provodili jer bez priče izvan granica Požeško-slavonske županije ovo se ne bi dogodilo. Čestitam gradonačelnici Šarić i svim partnerima na projektu, svima koji su vrijedno, kroz proteklih nekoliko godina radili na provedbi ovog projekta i u njemu sudjelovali. Hvala i ministarstvu i SAFU što su prepoznali ovaj projekt kao projekt kojeg je bitno i vrijedno financirati upravo zato kako bismo ostvarili ovakve benefite i da bi kroz ovaj projekt, infrastrukturu koja je napravljena i umrežavanje svih dionika, ostvarili iskorak u smislu gospodarstva. Jer, svaki od projekata na području Pleternice ima komponentu budućeg utjecaja na gospodarstvo i na to sam iznimno ponosna,” rekla je županica Jozić.

Na završnoj konferenciji bili su prisutni i predstavnici Središnje agencija za financiranje i ugovaranje projekta EU.

„Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Grada Pleternice.”

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot