Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

IN MEMORIAM Joco Maletić (1945-2024), dipl. ing. šum.-umirovljeni djelatnik Uprave šuma Požega

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: I. Tomić
FOTO: Arhiva

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | IN MEMORIAM Joco Maletić (1945-2024), dipl. ing. šum.-umirovljeni djelatnik Uprave šuma Požega Požega.eu | IN MEMORIAM Joco Maletić (1945-2024), dipl. ing. šum.-umirovljeni djelatnik Uprave šuma Požega

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: I. Tomić
FOTO: Arhiva

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

U Požegi je 29. ožujka u 79. godini preminuo dipl. ing. šumarstva Joco Maletić, umirovljeni djelatnik Uprave šuma Požega. Rođen je 31. kolovoza 1945. u mjestu Pakrani (Općina Sirač), a roditelji su mu bili službenici. Osnovnu školu završio je u Kutjevu, gimnaziju u Požegi, a šumarstvo je studirao na Šumarskom fakultetu u Zagrebu, gdje diplomira 1971. godine.


U svojstvu pripravnika počeo je raditi u Šumariji Velika tadašnjeg Šumskog gospodarstva Slavonska Požega, a zatim kao referent u Odjelu za uređivanje šuma (taksacija), referent za pripremu rada u Uzgajanju šuma te referent za pripremu rada u Iskorišćivanju šuma. Bio je upravitelj Šumarije Kamenska, a na toj funkciji ostaje niz godina te se ističe u organizaciji društvenog života i unapređenju gospodarenja šumama na tom području. Dipl. ing. Joco Maletić zalaže se tada za izgradnju primjerenog i suvremenog radničko-proizvodnog stacionara na radilištu „Leštat“ te za unapređenje gospodarenja otvorenim za svu divljač i zatvorenim lovištem (gater) za kontrolirani uzgoj i reprodukciju divljih svinja.
Poslije rada u kamenskoj šumariji, vraća se u centralu Šumskog gospodarstva na funkciju rukovoditelja Proizvodnog odjela. Treba napomenuti da uz rad pohađa postdiplomski studij na Šumarskom fakultetu u Zagrebu iz područja proizvodnje, tehnike i tehnologije radova u šumarstvu. Sudjeluje na nizu stručnih prezentacija, seminara, kolokvija i predavanja, a svoja znanja i praktična iskustva prenosi u područnim šumarijama. Bio je 1970. godine dva mjeseca na stručnoj praksi u Finskoj, a tijekom radnog vijeka područja njegovog svestranog interesa su uzgajanje šuma, rasadnička proizvodnja, lovstvo te mehanizacija radova u šumarstvu i građevinarstvu. U razdoblju od 1973. do 1991. godine objavljuje svoja iskustva i novitete u mjesečniku „Vjesnik Šumskog gospodarstva Slavonska Požega“.


Dipl. ing. Maletić bio je poznat po organiziranju brojnih godišnjih i periodičnih natjecanja šumskih radnika sjekača i uzgojnih radnika na području Šumskog gospodarstva i na republičkoj razini. Bio je sportski zaljubljenik, sindikalni aktivist i član požeškog Ogranka Hrvatskog šumarskog društva, a organizirao je sportsko-rekreacijska natjecanja, igre i društvene manifestacije, te stručno- turističke ekskurzije HŠD-a i Sindikata šumskih radnika. U vrijeme Domovinskog rata sudjelovao je u aktivnostima i akcijama jedinice „Narodne zaštite- Industrijska zona“. Nakon osnivanju Javnog poduzeća „Hrvatske šume“ i Uprave šuma Požega, ovaj cijenjeni šumarski stručnjak nastavlja rad na mnogim područjima šumarske djelatnosti. Baveći se društveno-političkim aktivnostma, bio je vijećnik skupštine Požeško-slavonske županije, član različitih povjerenstava, upravnih vijeća, komisija i klubova na području Grada Požege i Županije.
Pamtit ćemo ga kao vrijednog i pedantnog šumarskog stručnjaka i suradnika, te komunikativnog, svestranog i druželjubivog čovjeka. Svoje bogato teoretsko i praktično znanje nesebično je prenosio na mlađe kolege šumare među kojima je bio poštovan i uvažavan. Posljednji ispraćaj dipl. ing. Joce Maletića bit će 4. travnja (četvrtak), s početkom u 15.35 sati, na Krematoriju zagrebačkog groblja Mirogoj. Iskrenu sućut upućujemo članovima obitelji. Počivao u miru. Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo