Imanje obitelji Pančić u Pavlovcima sedmi put poplavljeno

Autor: D.K.

POŽEGA – Poplava uzrokovana padalinama ovih dana ponovno je izazvala najveće probleme kod obitelji Pančić u Pavlovcima gdje je noćas na tom gospodarstvu poplavljena staja iz koje su noćas iza ponoći morali spašavati 40-ak grla stoke, krava i telića.

I u drugim mjestima poplavljene su poljoprivredne površine zbog kiše koja još uvijek pada. Zatvorene su i ceste između Orljavca i Kamenske te Poreča, Latinovca i Čaglina. U Dervišagi je na istom mjestu uvijek bolna točka zbog izlijevanja vode iz korita Orljave gdje se trenutno postavljaju zečji nasipi.

Zamjenik požeško-slavonskog župana ujedno i načelnik Stožera obrane od poplava u Požeško-slavonskoj županiji Ferdinad Troha obišao je kritična područja te je pozao sve građane da na vrijeme reagiraju ako uoče nekakvu opasnost i da o tome obavijeste službu 112 kako bi se poduzele potrebite radnje i spriječile eventualne štete.

-Nemam snage bilo što reći niti više znam što ću i kako ću. Živjeti u tolikoj neizvjesnosti više se ne može. Kad sam noćas vidio da se voda ubrzano izlijeva po imanju morao sam ponovno, već sedmi put u godinu dana spašavat i izvlačiti stoku iz staja i privremeno je smještati u šupe i kod susjeda. To su ogromne štete i posljedice koje su evidentne i na zdravlju krava koje zbog svih tih stresova ne daju one količine mlijeka koje bi trebale. Oko ponoći krave kao da su naslutile da će doći do poplvava. Bile su uznemirene i postale jako glasne što mi je također bio signal da ponovno nećemo dobro proći. Ogorčen sam jer nitko ništa ne poduzima. Toliki problem ovdje kod mene nitko ne shvaća ozbiljno. Iz Hrvatskih voda nitko nije došao službeno da sasluša probleme. Jutros je bio zamjenik župana Troha koji se u cijelo stanje uvjerio. da li će on nešto poduzeti to ćemo vidjeti – ispričao nam je Josip Pančić.

Na Županijskom stožeru za zaštitu i spašavanje razmotrena je trenutačna situacija obzirom da je na snazi redovita mjera obrane od poplave. Nakon izvješća voditelja ispostave Hrvatskih voda, područnog ureda DUZS, vatrogasne zajednice i ostalih voditelja žurnih službi doneseni su zaključci o maksimalnom angažmanu i pripravnosti.

Županijski stožer za zaštitu i spašavanje poziva pučanstvo da pristupi provedbi preventivnih mjera, a u čemu će im pomoći sve žurne službe te isto tako da eventualne probleme dojave Županijskom centru za zaštitu i spašavanje na žurni broj 112.

 

Više iz kategorije