Imali smo srce, krunicu oko vrata i 150 pušaka /FOTO GALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Proslava jubileja 123. brigade nastavljena j na Trgu sv. Trojstva gdje su u mimohodu  došli u svečanom postroju pripadnici brigade tj. sve četiri bojne, ostale njenepostrojbe i logističke službe predvođeni zamjenikom zapovjednika Zdenkom Farkašem. Iza postroja su vojnici nosili zastave brigade, RH i Požeško-slavonske županije, kao i ratne zastave svih postrojbi brigade.

Himnu naše zemlje otpjevala je prof. Ana Ticl iz Glazbene škole Požega nakon čega je minutom šutnje odana počast poginulim braniteljima , a uz brojne roditelje, udovice i djecu poginulih branitelja nazočili su general Mladen Markač, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, ministar branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra obrane general Siniša Jurković, predstavnici Generalskog zbora predvođeni generalima Josipom Lucićem i Vladimirom Šeksom, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, saborski zastupnici Franjo Lucić i Zdravko Ronko, gradonačelnik Požege Vedran Neferović, te predstavnici policije, HV i ostalih jedinica lokalne samouprave ovog kraja.

-Puno sijedih i suza učinio je protok vremena. Prije 25 godina ovaj kraj tražio je dobre i odlučne ljude ali i susjede koji su preko noći postali hrvatski branitelji i odgovorni vojnici. Treba nam biti na ponos 123. brigada. Zahvaljujem svima na onome što su napravili za vrijeme domovinskog rata u ime grada Požege – rekao je gradonačelnik Požege Vedran Neferović.

Sudionici su se podsjetili na vremena stvaranja brigade koja je prošla gotovo sva ratišta, zatim njenog ratnog puta, te akcije oslobađanja dvije tisuće četvornih kilometara teritorija Zapadne Slavonije u prosincu 1991. godine.

-Protok vremena je učinio svoje no jasno je da je ovaj grad imao hrabre i odgovorne ljude koji su  bili dobri vojnici.  Hvala vam na slobodi i miru koje ste nam podarili – poručio je u pozdravnoj riječi gradonačelnik Požege Vedran Neferović. Teških dana osnivanja brigade prisjetio se i župan Alojz Tomašević.

-Imali smo srce, krunicu oko vrata i 150 pušaka, odazvali ste se kad je trebalo i niste se libili niti bilo što tražili, a dani životi su zalog za opstojnost domovine – istakao je Tomašević.

Pohvalne riječi o brigadi izrekli su general Siniša Jurković, izaslanik ministra obrane Damira Krstičevića, te Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja koji je istakao da hrabri sinovi nisu odustali od cilja vođeni idejom dr. Franje Tuđmana o stvaranju države.

-Hvala za djela koja ste učinili u domovinskom ratu i svima nam omogućili da živimo u slobodi – kazao je u čestici general Mladen Markač, izaslanik predsjednice RH koji je izrazio nadu da će se država uspješno razvijati za dobrobit svih njenih građana.

Nakon svečanosti pripadnici brigade i gosti pošli su na zajednički ručak, a nastupio je tamburaški sastav „Zlatna dolina“ iz Požege.

/Foto: D.Mirković /

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: