Iako je rebalans proračuna prihvaćen neće se jesti Despićevi prasci!

Autor: D.K.

POŽEGA – Izmjenama i dopunama Proračuna grada Požege za 2015. godinu planirani ukupni prihodi su nešto malo više od 77 milijuna kuna dok su ukupni rashodi 73,280 milijuna kuna. Iz navedenog proizlazi da je razlika u odnosu na planirano u pozitivi četiri milijuna kuna.

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća grada Požege, prije izglasavanja i rasprave o rebalansu Proračuna zamjenik gradonačelnika Mario Pilon obrazložio je pojedine stavke.

Mario Pilon, zamjenik gradonačelnika Požege

-Što se tiče prihoda poslovanja oni su manji za 2,58% u odnosu na prvi rebalans što je 1,966 tisuća kuna. Prvenstveno najveći dio toga manjka odnosi se, u iznosu 1,604 milijun kuna, na pomoć iz državnog proračuna i na pomoći od sredstava EU. Određeni projekti koji nisu realizirani i prenose se u narednu godinu. Što se tiče rashoda oni su veći za 0,62% odnosno za 370 tisuća kuna – uvodno je rekao obrazlažući rebalans proračuna zamjenik gradonačelnika Mario Pilon.

Na obrazlaganje rebalansa proračuna u ime Kluba vijećnika SDP-a osvrnuo se vijećnik Ronko.

Zdravko Ronko, gradski vijećnik

-Koliko se sjećate oporba je tada prihvatila proračun što je čak i obećala ako ga izvršite da vas trojicu (misleći na gradonačelnika i njegove zamjenike) častimo sa tri Despićeva prsaca domaće slavonske svinje, u koliko proračun izvršite. Naravno, proračun izvršili niste, od prasaca nema ništa, oni su sad prerasli i u bravce, a mi ćemo ovaj puta morati biti protiv jer ne vjerujemo da ćete i taj rebalans do kraja godine izvršiti jer je ostalo trideset radnih dana. Za svaki slučaj mi ćemo sačuvati te bravce. Ja ću vam osobno pokloniti svakom po jednog ako izvršite ono što ste sad tu za danas napisali i pripremili. Neću spominjati niti onih šest milijuna s kojima već više od godinu dana pokušavamo zakupit građane kako je Vlada Zorana Milanovića upropastila gradski proračun za šest milijuna što je naravno neistina. Činjenica je samo da je Vlada Zorana Milanovića 2015. godine proračun grada Požege podebljala za 1,3 milijun kuna i činjenica je kada se zbroje i prebiju pomoći i porez na dohodak kao i to da bi to bilo daleko i više, barem 2,6 milijuna kuna da nije traljavo odrađen posao sa kandidiranjem za Gradsku knjižnicu. Rekli ste i da su u rebalansu samo kozmetičke promjene. One ne mogu biti od dva milijuna i treba reći da, “nismo odradili posao u skladu sa zakonom” zato što nije dostavljena pravovaljana dokumentacija i prijavni obrazac nije popunjen skladno uvjetima natječaja. I tu smo umanjeni kod onog natječaja koji je odbijen. Sve to zaključno prihvatiti nećemo – rekao je vijećnik Ronko.

Na iznesene tvrdnje vijećnika Ronka bilo je i za očekivati reagiranje zamjenika gradonačelnika Marija Pilona koji je pokušao dodatno obrazložiti određene pojedinosti.

-U svom sam uvodnom izlaganju rekao da je razlika u odnosu na prvi i drugi rebalans 1,9 milijun kuna, od toga 1,6 milijuna kuna manje zbog uskrate pomoći od države i određenih aktivnosti i pomoći što smo bili aplicirali prema određenim ministarstvima. Do tih pomoći ove godine nije došlo, ti se projekti prebacuju u slijedeću godinu što znači da nije izgubljen nikakav posao. Zbog toga što su bili izbori iz ministarstava nismo dobili povratne informacije i nema pozitivnih i negativnih odgovora vezanih za projekte na koje smo aplicirali. Nastavak tih projekata nastavljamo u slijedećoj godini. O tome se tu radi. To nije kozmetički već realno. Ono drugo što spominjemo i pričamo šest milijuna, ovoliko ili onoliko milijuna kuna i o probijanjima, nemojmo miješati kruške i jabuke. U financijama se to ne miješa i svi to jako dobro znamo koji taj posao radimo. Sada za prvih deset mjeseci je manjak poreza, u odnosu na prošlu godinu, 12,5 odnosno 13%. Mi smo govorili prilikom izglasavanja proračuna i rebalansa da će to biti između 10 i 15%. Trenutni je manjak u gradskoj blagajni 3,5 milijun kuna u odnosu na prošlu godinu zbog odluke koje su donesene. Protumjere koje su najavite po pitanju poreza na nekretnine podaci nam govore da je za to manji prihod u iznosu od 88 tisuća kuna. Takva protumjera nema nikakve koristi već je gubitak za gradski proračun. Što se tiče poreza na potrošnju koji je također najavit kao protumjera u odnosu na prošlu godinu, grad Požega je uprihodovao samo 50 tisuća kuna više. Za to možemo zahvaliti dvjema manifestacijama koje su bile u lipnju i donijele dva velika koncerta pa se više trošilo u ugostiteljskim objektima. Toliko o mjerama i onome što je na papirima. Kada se govori o financijskim prijebojima o tome je nemoguće razgovarati. Mi ne možemo minus općeg prihoda i rashoda koji je namijenjen za socijalne programe, programe školstva, pomoći djeci, režijskih troškova i javne higijene prebijati sa pomoćima koje su namjenske. Ono što smo namjenski dobili to se namjenski mora i potrošiti. Ne mogu se prebijati niti pomoći od strane EU ureda – reako je Pilon.

Šolić je naglasio kako je najbitnije da rashodi nisu pojeli prihode, što znači da se gradskom blagajnom upravljalo jako dobro.

-Određeni minusi koji i jesu to je ukrala Vlada Zorana Milanovića. To se ne može reći da nije kad u stvari tako je. Klub vijećnika HDZ-a se  zahvaljuje gradonačelniku i svim službama na dobrom upravljanju i radu – dodao je Šolić.

Na kraju je rebalans proračuna prihvaćen za koji je glasalo 12 vijećnika dok je protiv bilo njih 8.

Više iz kategorije