I vijećnici SDP-a – HNS-a podržali rebalans iako su uvjereni da se on neće realizirati

Autor: DK

POŽEGA – Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća pred vijećnicima se našlo četrnaest točaka dnevnog reda koje su gotovo sve podržali i oporbeni vijećnici, SDP-a i HNS-a.

Tako su uz izvršenje i rebalans proračuna prihvaćeni prijedlozi o programima rada upravnih tijela , javnih potreba u kulturi, predškolskom odgoju i obrazovanju te javnim potrebama u sportu, socijalnoj skrbi, turizmu i u udrugama društava i građana. donesene su i odluke o načinu rasporeda sredstava komunalne naknade i izmjene programa objekata i uređenja komunalne infrastrukture.

Vijećnici su podržali opoziv člana Nadzornog odbora u tvrtki Komunalac te su imenovali novog člana u osobi Kristine Turković, vijećnice u aktualnom Gradskom vijeću. Podržano je i sufinanciranje troškova Katoličke osnovne škole, i produženog boravka u osnovnim školama na području Požege. Usvojena je i Strategija grada Požege za razdoblje 2015. -2020. što je obrazložio pročelnik Ureda za EU fondove dr.sc. Marko Šostar. Polemika je bila i oko sklapanja sporazuma o povratu neosnovano plaćenog iznosa komunalnog doprinosa koja je vezana za tvrtku Tofrado o čemu smo već i prije pisali. Na kraju sjednice prihvaćeni su i najpovoljniji ponuditelji za radove na održavanju kolnika od kamenog materijala i održavanje javne rasvjete. Vijećnici su dali također suglasnost i na Statut Gradske knjižnice i čitaonice.

Možda na iznenađenje mnogih oporbeni vijećnici SDP-a i HNS-a su također prihvatili Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Požege za 2014. godinu uz malo žustriju raspravu koja je prethodila.

Izvršenje Proračuna grad Požege u 2014. godini obrazlagao je zamjenik gradonačelnika Mario Pilon koji je naglasio kako je grad završio u pozitivnom rezultatu te kako nije bilo dodatnog zaduživanja. Pilon nje istakao i kako su planirani prihodi i rashodi bili u iznosu od 79,5 milijuna kuna dok je izvršenje bilo nešto malo više od 72 milijuna kuna. Izvršenje rashoda je bilo malo manje od 71 milijuna kuna za što zamjenim gradonačelnika tvrdi da je to veoma dobar pokazatelj o izvršenju proračuna posebice iz razloga jer je da je te je ostvaren višak prihoda u poslovanju od 1,2 milijuna kuna.

Zdravko Ronko, vijećnik u Gradskom vijeću grada Požege

-Raspravili smo o ovom proračunu, dobro ga promislili i možemo jednostavno reći da je proračun za 2014. godinu “spala knjiga na dva slova”. Ne treba zaboraviti da je proračun za 2013. po nama bio 112 milijuna, da smo imali prilike rebalansirati da bi bio blizu 150 milijuna, međutim nismo imali priliku a vi ste ga srozali na 87 milijuna kuna. Za 2014. godini bila su vam puna usta EU fondova, strmoglavih uzleta, ali je uslijedilo i daljnje srozanje proračuna koje je samo zahvaljujući tome što je sat otkucao na staru godinu stalo na 69,6 milijuna kuna. To je više nego dvostruko manje koliko smo mi ostvarili u 2013. godini. Nismo imali ostvariti maksimalni rezultat i hvala Bogu da ga nismo imali priliku ostvariti da građani mogu vidjeti kako i vi možete stvar uprskati – rekao je vijećnik Zdravko Ronko te je naglasio kako je porez u 2014. sa 34,5 milijuna kuna spao na 33,5 milijuna kuna. Taj porez ima trend i daljnjeg pada koji će biti i ove ali i iduće godine. Razlog tomu je jer nema investicija a ulaganja grada su opala.

-Vi znate da smo mi sa preko 30 milijuna išli sa ulaganjima 2013. godine a da je 2014. to palo na 16 milijuna a ako malo bolje pogledate proračun za 2015. i ako pogledate ono što gradonačelnik govori po prigradskim naseljima ove će godine biti 11 milijuna investicija. Kako god bilo da je bilo 2014. godina je gotova stvar, to je prošlo svršeno vijeme, prošla je “baba s kolačima”. Mi ćemo glasati za ovi izvješće jer dugog izbora i nemamo. Stvar je gotova – dodao je Ronko.

Oko rebalansa proračuna za tekuću godinu bila je veoma žustrija rasprava kojeg su oporbeni vijećnici također prihvatili a kao opravdanje prihvaćanja vijećnik Ronko naglasio je da kao takav rebalans prihvaćaju iz razloga jer su u uvjerenju da se on nikako neće moći realizirati.

Planiranim izmjenama i dopunama Proračuna za 2015. godinu prihode i primitke obrazložio je zamjenik gradonačelnika Mario Pilon koji je istakao kako se radi o iznosu od gotovo 78,7 milijuna kuna što je povećanje u odnosu na proračuna u iznosu od 722.780 tisuća kuna. Vezano za planirane prihode i primitke Pilon je naglasio kako se radi o iznosu od 80.070. milijuna kuna.

-Uoči ovog rebalansa po medijima, biltenima i prigradskim naseljima uz veliku pompu su se prosipale se teze o teškom nasljeđu prethodne vlasti a do 6 milijuna kuna pokradenog proračuna Vlade Zorana Milanovića, da su to problemi koji se neće moći asfaltirati pet šest ulica, da se neće moći rekonstruirati bazeni, da se javna rasvjeta reže za 30 posto, reciklaža, kanalizacija, potporni zid u Novom selu i da ne nabrajam što će se sve rezati zbog “krađe proračuna. Postavljam vrlo jedno jednostavno pitanje. Ako je to tomu tako kako to da onda nema smanjenja proračuna već se on povećava u odnosu na 2014. za 9,1 milijun kuna. Zašto se onda sve one ulice za koje je “gospodin” Neferović po prigradskim naseljima rekao da ih neće i ne može napraviti jer nema novca, kako to da su one ostale u proračunu. rečeno je da se to neće moći izvršiti osima ako proračun nije friziran. Vladine mjere smanjena su pomogle našim građanima kako bi im ostalo više novca u novčaniku što pokazuju svi statistički pokazatelji. Vlada je najavila da će kompezirati jedinicama lokalne samouprave kroz decentralizirana sredstva i ostale pomoći. Kako će one doći i iz kojeg izvora, ali će doći i to je činjenica. Simulacija pokazuje da je procijenjeno da bi se trebala ta pozicija poreza na dohodak smanjiti 3,4 milijuna kuna. Gradonačelnik govori o 6 milijuna kuna – ističe Zdravko Ronko koji je naglasio kako je u proračunu u 2014. godini 33,5 miljuna kuna poreza na dohodak a 2015. godine 30,1 milijun kuna. Vlada je obećala da će kompezirati kako kroz decentralizirana sredstva tako i kroz pomoći. U 2014. godini ste imali u decentraliziranim sredstvima 16,3 milijuna kuna a 2015. imate 22,6 milijuna. Vidljivo je da je dodano više 6,3 milijun kuna u proračun grada Požege.

Uz negodovanje gradonačelnika Vedrana Neferovića na Ronkovo izlaganje vezano za rebalans Ronko je pozvao Neferovića da bude pristojan i da ne pravi građane budalama te je naglasio da je proračun “šaka jada” i odraz ne znanja i ne sposobnosti. Ronko je također istako kako će za proračun “dići ruku” uz uvjet da bude ispunjen, a mi ćemo čekati.

-Bit ću iskren. Ja vam ne vjerujem da ćete to realizirati. Nemojte zaboraviti 34 miljuna je bilo 2013. a 2014. ste završili sa 16 milijuna investicija a iz ovih dokumenata proizlazi da ćemo ovu godinu pasti na 11 milijuna kuna investicija. Ne vjerujem da ćete ostvariti ovaj proračun. Glasati ćemo za njega a ako se kojim čudom dogodi da ćete to izvršiti u što apsolutno ne vjerujem ja obećajem da ću Vas častiti istim pečenim odojcima crne svinje kako ste vi Tomislava Merčepa i sve nas počastili u subotu gospodine Despiću – rekao je Ronko.

Vedran Neferović, gradonačelnik Požege

-Gospodinu Ronku su puna usta Zorana Milanovića kojeg jedino još sebi treba stavit u krilo na sjednici te sam uvjeren da će zadovoljiti sve ono što mu treba. Što se tiče naših projekata on se za to ne mora brinuti, mi ćemo ih realizirati prije ili kasnije i pokazati građanima da smo bili odlučni i da znamo što u gradu Požegi želimo napraviti. Vi se možete cerekati, jesti debele svinje, mršave i crne svinje samo prije slijedeće sjednice otiđite na pregled pa ako ste jeli govedinu jer ovo što pričate liči na kravlje ludilo – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: