Humanitarna akcija za stanovnike županjske Posavine

Autor: J.M.D.

POŽEGA – Gradski muzej Požega i Muzejska udruga istočne Hrvatske od 1.kolovoza do 30.rujna 2014. godine provode humanitarnu akciju ″Muzeji u loncu″. Cilj ove hvalevrijedne akcije je pomoć ljudima iz poplavljenih sela županjske Posavine koji su se vratili svojim kućama, naišli na pustoš iz kojeg im je razloga mnogo toga potrebno. Za što dostojanstveniji nastavak života potrebni su im razni predmeti, pa tako i posuđe.

Istoimeni projekt Muzej u loncu proveden u 17 muzeja Slavonije, Baranje i Srijema pokušao je podsjetiti ljude na potrebu očuvanja tradicije, ali i povezivanja našeg naslijeđa i prošlosti sa današnjim vremenom. Nakon promocije tradicionalne a možda zaboravljene gastronomske baštine bilo je logično da baš ovakav projekt nastavi i u humanitarnom smjeru i pomogne stanovnicima poplavljenih sela u prikupljanju pokućstva. Svi građani koji žele sudjelovati u humanitarnoj akciji mogu sve navedene predmete donijeti u najbliži muzej na području istočne Slavonije (od Virovitice do Iloka), ili kupljeno ostaviti u supermarketu, a volonteri ove akcije organizirat će prijevoz u prostore DVD i JVP Požega odakle će se sakupljeni predmeti razvesti na kućne adrese domaćinstvima, školama i vrtiću poplavljenih sela županjske Posavine.

 Od pokućstva je potrebno, posude i modli svih materijala za pripremu hrane i pića, zdjele svih vrsta, materijala i dimenzija za serviranje jela, tanjuri (plitki, duboki, desertni), pribor za jelo (žlice, vilice, noževi), pribor za pripremu hrane i pića – kuhinjski noževi, daske za rezanje, batići za tučenje mesa, oklagije, kuhače, otvarači za konzerve, grabilice, viljuške za meso, cjedila, lijevci, pribor za serviranje hrane i pića – tacne, košarice za kruh, soljenke, bibernjače, posude za ulje i ocat, posude za čačkalice, posude plastične za čuvanje hrane, kutija za čuvanje kruha, kuhinjske platnene krpe i salvete, pregače, stolnjaci plastični i krpeni, čaše, šalice, posude (bokali, boce) za serviranje pića.

Svi su građani pozvani da se odazovu i pomognu onima koji su u potrebi – dobro se dobrim vraća!

Više iz kategorije