HTV je ove godine prenosila niz festivala, no požeški neće jer to nekim Požežanima ne odgovara! Puno je toga pod velom tajni !!!

Autor: DK

ZANIMLJIVIO JE DA ONI TO PRENOSE VIŠE OD 50 GODINA, NO POŽEŠKI IZGLEDA SADA NE ZNAJU PRENOSITI

POŽEGA/ZAGREB – Aktualna uprava Aurea festa donijela je hrabru odluku izbacivši iz igre Hrvatsku televiziju koja ove godine neće snimati niti sudjelovati u snimanju događanja vezanih za festival i festivalskih programa. “Neke” će ekipe, navodno iz Slovenije, snimati, a hoće li u konačnici biti emitirane festivalske večeri na nekima od televizijskih kuća u Hrvatskoj ostaje nam za vidjeti. Ostaje nepoznanica i tko će raditi montažu snimki, te hoće li one biti u skladu s normama onih televizija od kojih će se tražiti njihovo prikazivanje.

Na naš upit iz Auree festa smo dobili pomalo smješan i nedorečen, možda i smiješan odgovor.

HRT i AUREA FEST POŽEGA uređuju međusobna prava i obveze vezane za ustupanje prava emitiranja televizijskih snimki festivalskih događanja uz naknadu koju plaća HRT Aurea Festu , i koja je ugovorom definirana. Dakle još uvijek nije ništa definirano. Nadalje se u odgovoru navodi kako po ugovoru sklopljenom sa HRT-om, nakon post produkcije obje festivalske večeri, Aurea Fest će predati snimku djela rukovoditelju produkcije Programskog odjela Glazbeni sadržaji HTV u propisanom tehničkom formatu i na propisanom mediju prema tehničkim standardima HRT-a, u roku 30 dana po održanim manifestacijama. Termin emitiranja određuje se po dostavljenom materijalu prema programskoj shemi HRT-a.

Podsjetimo, kroz dugi niz godina postojanja požeškog festivala, zvanog različitim imenima Hrvatska radio televizija je sudjelovala kroz sve te godine. U jednom kraćem razdoblju Nova TV je bila angažirana za medijsko praćenje i prijenos, da bi se ponovno vratio HRT i stalno bio vjerni partner požeškog festivala, danas zvanog Aurea fest.

Sve se glasnije priča kako je došlo do velikog nesporazuma između Branka Uvodića, koji je na HRT-u mentor – urednik Glazbenih sadržaja za cijelu tu kuću i nove mlade odgovorne ekipe Aurea festa koja nije imala ili nije htjela imati sluha za sugestije što, kako i na koji način napraviti da bude Aurea fest bude što prepoznatljiviji. Niti je Branko Uvodić HRT niti HRT Branko Uvodić. Dubokog smo uvjerenja kojeg dijelimo s brojnim građanima grada Požege, kojima je stalo do požeškog festivala da se dogovor trebao postići s HRT-om pod svaku cijenu, a to mišljenje dijele i oni utjecajniji političari na državnoj razini, s kojima smo razgovarali jer je HRT ipak javni servis naše države. 

Informacije s kojima zasada raspolažemo kažu da će Hrvatski radio u svojim programima neke programe izravno prenositi, a neke snimati i kasnije emitirati, a u to je uključen i njihov slavonski centar tj. Radio Osijek koji tradicionalno na Zlatnim žicama Slavonije dodjeljuje nagradu za najslavonskiji tekst sa prethodnog festivala. 

Moglo bi se govoriti o (ne)smislenoj odluci koja je očigledno podržana i konačna, a hoće li ona imati svoje opravdanje teško je sada reći. To će pokazati mjeseci iza Aurea festa.

-Zlatne žice Slavonije su paravan iza kojega se skrivaju i podmeću pojedinci, a tambura je premalo zastupljena u festivalskim programima – kazao je za pozega.eu Branko Uvodić, dugogodišnji voditelj festivalskih priredbi, te urednik prijenosa i snimki. Kaže da njegove voditeljske usluge Aurea fest ne trebaju u Požegi jer oni žele promjene pod svaku cijenu!  Uvodić je nadalje mišljenja da je Požega zemljopisno izuzetno nepovoljno smještena jer joj gravitira relativno mali broj žitelja ove regije što se ne može reći za Varaždin tako da nije moguće uspoređivati ta dva grada i njihove najveće priredbe tj. Aurea fest i Špancirfest!

-Hrvatska televizija neće imati prijenos festivala iz Požege iako je ove godine prenosila niz takvih priredbi kao što su Splitski festival, Festival klapa, Pjesme Podravine i Podravlja u Pitomači i druge, jer to nije htio umjetnički direktor Aurea festa koji tvrdi da HTV to ne zna odraditi – nastavlja oštro Branko Uvodić koji smatra da festivalsko vodstvo nije kooperativno i odgovorno zbog čega po njegovim riječima ima razmišljanja da se u Slavoniji pokrene novi festival. On se pribojava kako će u Požegi u ovakvim okolnostima dogodine biti obilježeno 50 godina održavanja festivala čime se malo gradova u našoj zemlji može podičiti.

-Kada dobijemo snimke festivalskih večeri ovogodišnjeg Aurea festa ako stručno  ocijenimo da su kvalitetne za emitiranje onda ćemo to učiniti – zaključio je Branko Uvodić, mentor-urednik Glazbenih sadržaja HRT-a.

Ono možda jako zanimljivo što nas je zanimalo koliko će sva ta snimanja i druge usluge praćenja festivala vezane za prijenos i montažu koštati Aurea fest, odnosno grad Požegu u odgovoru se navodi kako je iznos koji je dogovoren pokriven otkupom prava na emitiranje festivalskih događanja od strane HRT-a. Odgovor pod velikim velom tajne, a može li se kao takav prihvatiti??? 

Foto: Ilustracija, arhiva, pozega.eu

 

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: