HRVATSKO DRUŠTVO SKLADATELJA ODRŽALO SKUPŠTINU U POŽEGI: Zvaršnica kod vinskog kardinala Vlade Bauera /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

Dvodnevni boravak pedesetak članova Hrvatskog društva skladatelja u požeškom kraju završio je u vinogradarskoj klijeti vinskog kardinala Vlade Bauera. Povod dolaska u Požeštinu je održavanje Godišnje izvještajne skupštine Društva. Osim Požege skladatelji su boravili u Kutjevu gdje su obišli najstariji podrum u ovom dijelu Europe, podrum Kutjeva d.d. iz 1232. godine, te Vinogradarstvo i podrumarstvo Vlade Krauthakera.

Prema riječima glavnog tajnika Društva skladatelja, Antuna Tomislava Šabana običaj je da se skupštine svake neparne godine održavaju izvan Zagreba. On je prije tri godine boravio u požeškom kraju i svidjelo mu se tako da je tada odlučio da će sljedeću skupštinu organizirati u našem gradu. To je prvi boravak Društva u Slavoniji. Među gostima su bila brojni poznati glazbenici: Neno Belan, Šima Jovanovac, Leo, Siniša Leopold i drugi.


Uz Vladu Bauera domaćin je bio i naš donedavni sugrađanin Veljko Valentin Škorvaga koji je profesor tambure na Glazbenoj akademiji u Zagrebu. Oni su goste upoznali sa starim vinogradarskim običajem Grgureva i istjerivanjem Turaka iz Požege.

Kardinal Bauer pripremio je za goste bogat stol, sve jela iz našeg kraja. Na stolu dobrodošlice rakija šljivovica i viljamovka, suha kobasica, kulenova seka i prošlogodišnji kulen, slanina od slavonske crne svinje, sir, pohani i kruh sa svinjskom masti posut mljevenom paprikom. Za objed, patka s ražnja, mlinci, sarma, kuhana kobasica, odojak, razne salate. Od kolača orahnjača i makovnjača. Sve je to obilno zaliveno s nekoliko bijelih i crnih vina vinogradara našeg kraja.
Gosti nisu krili zadovoljstvo ambijentom usred Požeške gore i vinograda domaćina kardinala Bauera te gastro ponudom.

Foto: D. Mirković [FGAL id=256262]

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »