Hrvatski branitelji Požeštine za Božić 1991. godine dali veliki poklon svojim sugrađanima

Autor: D.K.

POŽEGA – Na sam dan Božića 1991. godine, koja ostaje mnogima u trajnom sjećanju, oružane snage Hrvatske vojske, točnije pripadnici 123. brigade u sklopu Operacije “PAPUK 91” – napadne akcije “Pecaljka” postigle su veliki vojni uspjeh – oslobođeno je područje Kamenske i Mijača. Tom akcijom pripadnici 123, brigade još jednom su rekli “idemo dalje”. Oslobađanjem tog dijela područja koje je bilo u sastavu bivše općine Slavonska Požega bio je najveći blagdanski poklon iz razloga jer je otklonjena još jedna opasnost koja je prijetila području Požeštine.

Nakon te akcije odmah se krenulo u još jednu napadnu akciju, tada zvanu “VELEBIT” u kojoj je 26.prosinca 1991. godine oslobođeno zloglasno uporište neprijateljskih snaga na Bučju i okolna sela na širem području. Tim akcijama 123. brigada spaja se sa ostalim slavonskim brigadama 127.  iz Virovitice, i 136. iz Podravske Slatine.

Bučje je tada bilo mjesto zatočeništva hrvatskih branitelja i civila, a za njih 20-ak još uvijek se ne zna njihova sudbina i počivalište.

Slavonske su brigade HV-a, koje su bile pod koordinacijom operativne zone Bjelovar i Osijek na Zapadno- slavonskom bojištu, u prosincu 1991. godine postigle značajne uspjehe u cilju oslobođenja privremeno okupiranog područja koje su nazivali “SAO Krajine Zapadna Slavonija. Od tada je i to područje vraćeno u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske što je bio jedan od glavnih i strateških ciljeva.

Više iz kategorije