Hrvatska eko proizvodnja uz danski konzalting-put do svjetskih tržišta

Autor: Jelenko Topić

IMG_6798POŽEGA/ZAGREB – Strukovno udruženje „Bio kooperativa Hrvatska“ za primjenu danskog modela kooperativnih organizacija osnovano ovih dana u Zagrebu inovacija je poslovnog koncepta Golden Valley Croatia, kojega su pokrenuli Danci u suradnji sa požeškim krajem. Na okupljanju predstavnika lokalnih tvrtki, udruga i obiteljskih gospodarstava ponovno se razgovaralo o gospodarskim potencijalima poslovnog koncepta Golden Valley Croatia. Razlog tomu bila je činjenica što je upravo danski poduzetnik Kruno Kaić pokrenuo ovu inovativnu poslovnu inicijativu. Iako već niz godina u Hrvatskoj postoje pravila o osnivanju proizvodnih grupa i proizvodnih organizacija sa ciljem udruživanja proizvođača u organizacijske sustave sposobne da samostalno dosegnu nacionalna i međunarodna tržišta, o svemu tome se kod nas malo ili gotovo ništa ne zna izvan uskih krugova struke. I dok Ministarstvo poljoprivrede nastoji potaknuti interes za bespovratne potpore iz fondova za ruralni razvoj EU danski poduzetnik iz Copenhegena u Zagrebu je okupio inicijativnu grupu poduzetnika koji bi trebali slijedećih godina ojačati do veličine koju je naše resorno ministarstvo već odavno propisalo za strukovne proizvođačke organizacije, a koje je određeno minimalnom veličinom obujma proizvodnje u iznosu od 3 milijuna kuna.

Na tragu jedne inovacije u kojoj će hrvatsko strukovno udruženje primjenjivati danski model kooperativne organizacije poduzetnik Kruno Kaić daje novi poticaj i poziva na suradnju lokalne proizvođače diljem Hrvatske. Nastavak je to razvoja poslovnog koncepta Golden Valley Croatia iz Copenhagena, koji se ove godine okrenuo stvaranju konkretnih poduzetničkih alata za potrebe razvoja originalnog hrvatskog branda ekoloških proizvoda. Time ova danska poduzetnička priča dobiva i svoje prvo formalno hrvatsko predstavništvo u obliku strukovne udruge.

– Ciljevi našeg strukovnog udruženja su ojačati lokalnu proizvodnju eko proizvoda. Naš trenutni interes nije i ne može biti dostizanje kapaciteta proizvodnih organizacija koje propisuje nadležno ministarstvo, ali ćemo sigurno tome težiti kako bi u naredne dvije godine ispunili uvjete za razvojem barem jedne vlastite proizvodne organizacije koja će biti izravno povezana sa tržištima na kojima posluje brand Golden Valley Croatia.“ – doznajemo od Slavka Vukovića, predsjednika novoosnovanog „Bio kooperativa Hrvatska“(BKH) koji dodaje da imaju razvojni program kojemu je cilj prvenstveno jačanje na regionalnim razinama manjih ekoloških gospodarstava i njihovo poslovno povezivanje. Slično razmišlja i Kaić, danski poduzetnik hrvatskih korijena.

-Na ovom projektu radio preko 20 godina, a kroz njega i na promociji Hrvatske –ističe Kruno Kaić dodajući da je ova udruga poluga za promociju i pokretanje uzgoja i proizvodnje ekološke hrane i osnova za pokretanje proizvodnje diljem Hrvatske kako bi proizvodili zdravu hranu, a time otvorili mogućnost lokalnim proizvođačima za povezivanje u okviru naših robnih marki pod brandom Golden Valley Croatia. Uz poslovne rezultate ovaj pristup će omogućiti brojnim poljoprivrednim gospodarstvima egzistenciju i  blagostanje za njih i njihove obitelj. Očekuju uključenje raznih institucija u ovaj poslovni koncept, i to od malih općina i gradova kako bi zajedničkim snagama omogućili vlastitim poljoprivrednicima da uzgajaju kvalitetne proizvode koji će im donositi dobit , otvarati nova radna mjesta i unaprijediti standarde lokalne proizvodnje. Ovakvim poslovnim potezima stvorit ćemo proizvodna ekološka područja koja ćemo moći prezentirati diljem globalnog svijeta i tako ponuditi  eko proizvode jer je tendencija u svijetu da ce se sve više novca troši na zdravu prehranu što znači da će potražnja za kvalitetnim eko proizvodima rasti u čemu vide priliku za hrvatske proizvođače.

U razvoju projekata udruge BKH uz razvoj ekoloških robnih marki i sustava kvalitete prema standardima branda Golden Valley Croatia među glavnim ciljevima će biti i razvoj distributivnih kanala za plasman hrvatskih ekoloških proizvoda.

-Mogućnosti plasmana ekoloških proizvoda su velike jer je Hrvatska turistička zemlja, a gosti su se navikli na kupovinu ekoloških proizvoda, jer im se u vlastitim zemljama svakodnevno nude –nastavlja Kaić koji je pozvao hotele i restorane da prošire ponudu eko proizvodima, a na suradnju će pozvati eko udruge u Danskoj, ali i čitavoj Skandinaviji radi razvoja proizvodnje ekoloških proizvoda. Tvrdi da su velike mogućnosti plasmana hrvatskih eko proizvoda u zemlje EU, ali isto tako i zemlje poput Kuvajta, Dubaija i drugih razvijenih arapskih zemalja kojima treba ekološka hrana sa Halal certifikatom, jer su to zemlje čiji potrošači mogu platiti višu cijenu ekoloških proizvoda.

Tako se otvara prostor i za razvoj strukovne udruge BKH koja će u suradnji sa regionalnim partnerima povezivati lokalne proizvođače ekološke hrane, kao i lokalne sadržaje ruralnog i eko turizma u cjeloviti poslovni sustav prema standardima kvalitete branda Golden Valley Croatia.

-Cilj Golden Valley Croatia je da stvorimo što više gotovih proizvoda pod strogom kontrolom ovlaštenih institucija uz certificiranje ekoloških proizvoda sukladno standardima zemalja EU, a posebno prema zahtjevima europskih ekoloških potrošača i sa tako pozicioniranom markom osvojiti ciljana globalna – zaključio je K. Kaić.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot