Hrđav i zapušten: Legendarni “Francuz” odlazi iz Požege, mnogi se pitaju čemu je uopće i služio

Autor: DK

POŽEGA – Multimedijalna dvorana, muzej, knjižnica, restoran, okupljalište mladih…..samo su neki od najavljivanih sadržaja u legendarnom Francuzu, 50-ak godina starom vlaku koji je na čuđenje mnogih prije pet godina došao u Požegu. Željeznički spomen park pompozno je otvoren, vlak je opremljen suvremenim tehničkim uređajima, no od spomenutih sadržaja nikad ništa nije realizirano.

“Francuza” je nagrizao zub vremena, prije dvije godine je u njega provaljeno i pokradeno sve što je u njemu iole vrijedilo. Uređenje vlaka koštalo je oko 70 tisuća kuna od čega je oko 50 tisuća osigurao Grad Požega. Požegi i Požežanima ostala je samo hrđava kompozicija i ogromni računi za električnu energiju koji su prije dvije godine bili oko deset tisuća kuna. Još 2013. inicijatori ovog “projekta” iz Udruge željezničkih zaljubljenika Slavonije najavljivali su nove aktivnosti, edukaciju mladih i slične sadržaje, no entuzijazam je naglo splasnuo te su od svega hladno digli ruke prebacujući lopticu i brigu o vlaku na lokalnu samoupravu.

Od 2014. godine gradonačelnik Vedran Neferović pokušava naći rješenje da se, sada već požeško “ruglo” za koje mnogi ni danas ne znaju čemu je trebalo služiti, makne iz grada. U nekoliko je navrata o tome razgovarao s predstavnicima Hrvatskih željeznica od kojih smo i sami zatražili odgovor planira li se po tom pitanju nešto poduzeti jer je taj vlak trn u oku mnogim građanima.

– Ugovor o korištenju dizel-motornog vlaka serije 7021 (Francuz) između HŽ Putničkog prijevoza i udruge Željeznički zaljubljenici Slavonije, koja je koristila vlak u kolodvoru Požega, je raskinut. HŽ Putnički prijevoz u što skorijem roku planira izmjestiti vlak iz kolodvora – odgovorila nam je kratko Ivana Čubelić, koordinatorica za odnose s javnošću u Hrvatskim željeznicama.

Živi bili pa vidjeli!

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: