Horvat: Ugledni događaj se pretvorio u preskupo cirkusiranje

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Nakon što se gotovo godinu dana iza održavanja požeškog festivala u medijima pojavila informacija da je Aurea Fest 2014. koštao gotovo milijun i sto tisuća kuna, te kako uoči novog festivala postoje dugovi stari sada već skoro godinu dana Gradski SDP  je progovorio o toj temi, a izlagač je bio njegov član Bruno Horvat, inače višegodišnji turistički djelatnik grada.

– U godinu dana jedan od najstarijih i najuglednijih hrvatskih festivala pretvoren je u preskupo cirkusiranje koje se nažalost nastavlja i ove godine. Kriterij uspješnog festivala je i izravan Tv prijenos, a požeški festival od svojih početaka bio je u kategoriji najvećih hrvatskih festivala.  Zbog njegovanja tradicijske glazbe, HRT je redovito u svom planu i programu imao predviđen izravan prijenos, snimana je i večer popularne tamburaške glazbe, a nije bila rijetkost da je HRT emitirao sve tri večeri požeškog festivala. No, sada po prvi puta izravnog prijenosa nema, a organizatori se hvale uspješnim pregovorima s HRT-om u kojima su izgubili izravan prijenos –ističe Bruno Horvat i dodaje kako je očito da je HRT okrenuo leđa ovakvom organizatoru i konceptu, što ne čudi, jer je i sam organizator prošle godine okrenuo pozadinu (da nekažem neku prostiju riječ) publici postavljajući pozornicu koja je bila namijenjena isključivo manjem broju VIP gostiju smještenim na nepotrebnim tribinama koje su nagrdile sliku barokne jezgre našeg trga.

-Prijenos se dogovara već početkom godine, a imena izvođača na stolu urednika HRT-a bila bi već sredinom lipnja. Tada bi gradonačelnik zajedno s organizatorima na sastanku u Požegi ili u Zagrebu čvrsto branio argumente prije svega kvalitetom izvođača i programa.Tako je to bilo godinama pa i za vrijeme prošlog gradonačelnika Zdravka Ronka-nastavlja Horvat tvrdeći da smo festival sa najvećim imenima tamburaške i zabavne glazbe uz izravan prijenos na HRT-u i snimku jedne ili dvije večeri. Uz to 400 do 500 tisuća kuna je svih ovih godina koštao požeški festival. Mišljenja je da je nevjerovatno, a u ovim vremenima i suludo za ono što su građani dobili prošle godine potrošiti gotovo milijun i sto tisuća kuna.

 Natječaj koji je objavljen na stranicama ovog i ovakvog festivala završio je 31. Svibnja, a na stranici festivala stopi: „Izbor pjesama i pjevača/sastava birat ćemo na način da ćemo 10 pjevača /sastava izabrati po pozivu do 15.04.’15. i to ćemo obznaniti idući dan na web stranicama Aurea Festa Požega, a pjesme za njih do kraja svibnja ’15.“ No, do danas nemamo rezultate natječaja, a danas je već trebalo biti i završeno i glasovanje publike za izabrane skladbe. Od organizatora saznajemo da se od toga odustalo 60 dana prije festivala mijenjati pravila već raspisanog natječaja i to po njegovom završetku najbolje govori o tome što o festivalu misle ugledni hrvatski autori i izvođači. Tvrdi nadalje sda je nezadovoljstvo među izvođačima kulminiralo gašenjem polufinalne večeri tamburaške pjesme na kojoj su stasali danas najpoznatiji tamburaški glazbenici. Potez koji je u jednoj odluci uništio sve ono što je požeški festival predstavljao u smislu očuvanja tradicijske glazbe.

-Pitamo se što se to događa s nekad uglednim požeškim festivalom? Da su problemi ogromni i da su građani i gosti izuzetno nezadovoljni, sad je već svima kristalno jasno, a sa turističkog aspekta vidljivi su brojni nedostaci: godinama smo imali ugostiteljski šator sa tamburaškom glazbom i ponudom gastro specijaliteta našega kraja, šator u kojemu smo ugostili izvođače, goste i brojne Požežane. Prošle godine u subotu na posljednji i najvažniji dan festivala, šator je bio zatvoren za posjetitelje, što je izazvalo njihovo ogromno nezadovoljstvo, a posjetiteljima su ostali hamburgeri po pečenjarnicama kao jedina alternativa, šatora ove godine neće biti, nego će se to sve premjestiti u pješačku zonu te će valjda gosti jesti na štandovima i klupama- naglasio je Bruno Horvat.

– Prijašnjih godina na trgu ispred Gradske kuće bio Trg starih zanata i rukotvorina gdje smo mogli vidjeti stare tradicijske zanate i kupiti suvenire iz našega kraja, a u pješačkoj zoni Mesnička, Cehovska i Florijanova ulica su proglašene festivalskim ulicama, gdje su se prezentirali obrtnici i proizvođači iz našeg kraja,  dok je Lermanova ulica bila gastro ulica sa tradicionalnim specijalitetima ovoga kraja što su posjetitelji mogli besplatno degustirati i kupiti,a prošle godine na trgu ispred gradske kuće imali smo parkiralište automobila, odnosno izložbu limarije, u pješačkoj zoni opći metež, kako sadržajno, tako i tematski- tvrdi Horvat dodavši da je bio organiziran natječaj za najljepše uređeni izlog povodom festivala gdje su upravo ugostitelji i trgovci u cijelom gradu a posebno samom trgu uredili svoje izloge i prostore u slavonskom ruhu kako bi dočekali goste i prezentirali sklad glazbe i tradicije. Prošle godine natječaj je ukinut, a ostali dogovori prepušteni stihiji.

– Dva mjeseca prije festivala na službenim stranicama još uvijek stoji najava za prošlogodišnji festival jer unatoč tome što ih se u zadnjih godinu dana u TZ grada Požege naguralo i pozapošljavalo, nisu sposobni skinuti niti prošlogodišnji sadržaj – zaključio je izlaganje Bruno Horvat i izrazio nadu da se festival neće urušiti kao što se urušila i pozornica na Ivanjskom krijesu.

Pita se kako se uspjelo ulupati 1,1 milijun u manifestaciju koja je prijašnjih godina koštala uvijek ispod pola miljuna kuna? Kako se radi o činjenici da je Grad Požega organizator festivala SDP smatra da građani Požege zaslužuju da im se na transparentan način prikažu troškovi te priredbe.

Više iz kategorije