Hladnjača – korak ka boljem plasmanu voća i povrća

Autor: Jelenko Topić

DSC_0334 (Small)POŽEGA – Tvrtka „Danijel“ iz Pleternice otvorila je u Osječkoj ulici(iza trgovačkog centra „Mercator“) u Požegi hladnjaču kapaciteta 700 tona namijenjenu za uskladištenje i čuvanje voća i povrća.

-Ovakvi objekti su ključni za razvoj voćarstva i povrtlarstva čime želimo postići da sve zemljišne površine u našem kraju budu obrađene – kazao je otvarajući hladnjaču požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, te čestitao obitelji Čorak iz Pleternice na ovom ulaganju koje će poticati gospodarski razvoj ove sredine.

Hladnjača ima nekoliko odvojenih prostora uključujući i one sa ovlaživačima radi boljeg dozrijevanja i čuvanja voća i povrća.

-Hladnjaču ćemo koristiti za uskladištenje poljoprivrednih proizvoda do plasmana na tržište jer ćemo razvijati suradnju sa ovdašnjim proizvođačima voća i povrća – kazao je Zvonko Čorak iz tvrtke „Danijel“, te dodao da ovih dana slijedi uskladištenje višnje, a kasnije drugih sorata voća, te povrća.

Nakon otvaranja hladnjače na imanju Zlatka Ćevapovića pokraj Bertelovaca prezentiran je rad tresača višanja koji je proizvela tvrtka „Jagoda“ iz Poljske, a takve strojeve, kao i drugu opremu za potrebe poljoprivrednika, tvrtka „Danijel“ plasira na tržište RH i susjednih zemalja.

-Mi imamo strojeve pa ćemo voćarima brati voće i uskladištiti ga, a oni će to moći platiti dijelom svoga uroda tzv. ušurom. Kroz ovu suradnju predviđen je i otkup poljoprivrednih proizvoda, te plasman do prerađivača ili maloprodajnih lanaca.

no images were found

Više iz kategorije