HKUD „Slavonija“ iz Jakšića nastupit će među 30 folklornih skupina na 26. Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u Sisku – očekujemo pobjedu!

Autor: DK

26. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i ove će godine posljednja posljednjeg vikenda u listopadu povezati Sisak. Više od 1000 sudionika iz 30 folklornih  ansambla i skupina Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine predstavit će plesnu i glazbenu baštinu svog kraja, na veselje sisačke publike.

Kao predstavnici Požeško-slavonske županije Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Slavonija” iz Jakšića nastupit će na već tradicionalnom 26. susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u organizaciji Hrvatskog sabora kulture na kojem će nastupiti najuspješniji folkloraši iz 13 hrvatskih županija.

Jakšićani su se intenzivno pripremali za nastup. Dugi niz godina članovi HKUD-a, na čelu s predsjednikom Dariom Pažinom predano i odgovorno radi, nastupaju na brojnim manifestacijama diljem Hrvatske i izvan nje.

Na Susretu će se predstaviti kulturno-umjetnička društva i ansambli iz Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Zagrebačke, Karlovačke, Ličko-senjska, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Kao gosti programa nastupit će neki od najuspješnijih dječjih folklornih ansambala sa 16. Festivala dječjeg folklora u Kutini, kao i gosti iz Slovenije (FS “Klas” Horjul) i Bosne i Hercegovine (HKUD “Hercegovac” Široki Brijeg i HKUD “Zora” Struge-Gorica).

Program Susreta natjecateljskog je karaktera te ga prati stručno povjerenstvo koje će dodijeliti Prvu, Drugu i Treću nagradu Hrvatskog sabora kulture, a najuspješniji ansambli nastupit će na Razglednici 9 kulturno-umjetničkog amaterizma Republike Hrvatske u svibnju 2020. godine. Donatori „Kruh Vuk d.o.o“ i „Svijet tambura Katulić“ ove će godine najuspješnije nagraditi parom obuće i instrumentom, a Hrvatski sabor kulture svojim folklornim izdanjima.

Ansambli i skupine su pravo sudjelovanja na 26. susretu izborili nastupom na županijskim smotrama kojih je ove godine bilo ukupno 20 te putem jednog samostalnog pregledavanja. Ove manifestacije su diljem Hrvatske od ožujka do rujna okupile 200 folklornih skupina i više od 6200 folklornih amatera.

Susret se odvija uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Međimurske županije, Grada Čakovca i Sisačko-moslavačke županije. Suorganizatori su Zajednica HKUU Međimurske županije, Zajednica kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije, Hrvatsko društvo skladatelja HDS-ZAMP i KUU “Seljačka Sloga” Nedelišće.

Više iz kategorije