HDSSB-ovi Gradski vijećnici optužuju gradonačelnicu Pleternice da radi nezakonito

Autor: DK

Đurović, Milković i Soldo (HDSSB)POŽEGA – Na konferenciji za novinare u požeško-slavonskom HDSSB-u članovi Gradskog vijeća Pleternice iz redova te političke stranke Vladimir Milković i Dražen Soldo, ponovno su skrenuli pozornost na pogodovanje pri izboru dobavljača stolarije za gradsku kuću koja je kupljena od tvrtke Pana d.o.o. iz Čakovca.

Gradski vijećnik Vlado Milković koji je i predsjednik pleterničkog HDSSB-a i dalje tvrdi kako je direktorica tvrtke Pana d.o.o. iz Čakovca visoko pozicionirana HDZ-ova dužnosnica, predsjednica je HDZ-ovog Odbora za poduzetništvo i obrt što govori da se pri kupnji stolarije izravno pogodovalo njenoj tvrtki. Milković je istaknuo kako se niti od jedne druge tvrtke koja se bavi proizvodnjom stolarije sa područja Požeško-slavonske županije i grada Pleternice nije zatražila ponuda iz kojeg se razloga s pravom postavlja pitanje zbog čega.

–Vezano uz ovo postavlja se pitanje da li tu ima elemenata za kazneni progon? Mi kao vijećnici to ne možemo procijeniti ali ostavljamo nadležnim državnim institucijama da se time bave. Potrebno je naglasiti i da su se u gradskoj kući zajedno s ovim investicijama napravili i zahvati koji nisu planirani pa se potrošila veća količina gradskog novca obzirom da su izmijenjeni parketi kao i dio interijera, zavjese i slično. Ovakvo postupanje ukazuje na rasipanje novca, život na visokoj nozi a sve na račun građana Pleternice – naglasio je Milković.

Od grada Pleternice smo zatražili odgovor vezano uz kupnju stolarije, još 17.lipnja, o čemu je bilo riječi i na protekloj sjednici Gradskog vijeća za što smo dobili odgovor da je bagatelna nabava provedena u skladu sa zakonom.

Sukladno članku 18. stavak 3. Zakona o javnoj nabavi (NN br. 90/11, 83/13, 143/13 i 13/14), te sukladno članku 5. stavak 3. Pravilnika o provedbi postupaka bagatelne vrijednosti, proveden je postupak bagatelne nabave za nabavu predmeta nabave: “Nabava radova na povećanju energetske učinkovitosti zgrade Gradske uprave”, referenca nabave: 03/15. Predmetni postupak nabave sukladno izrađenom troškovniku koji je sastavni dio svake ponude, sastoji se od nabave građevinskih radova i obrtničkih radova, a u sklopu troškovničkih obrtničkih radova nalaze se stolarski radovi na nabavi i ugradnji stolarije – navodi se u odgovoru na upit kojeg smo dobili od Jedinstvenog upravnog odjela grada Pleternice u kojem se nadalje navodi da je postupak bagatelne nabave započet sukladno citiranim propisima dana 01. travnja 2015. godine te da su u datom roku za dostavu ponuda pristigle ukupno 3 ponude sa iznosima (bez PDV):499.655,83 kuna, 505.099,00 kuna i 507.110,00 kuna. Nakon provedenog postupka pregleda i ocjene pristiglih ponuda utvrđeno je da sve pristigle ponude ispunjavaju tražene uvjete, odnosno iste su ocjenjene kao prihvatljive.

Na konferenciji za novinare bilo je riječi i o izvršenju proračuna na što je Milković kao i na sjednici Gradskog vijeća istakao kako materijali kasne te da najbitniji podaci iz materijala nisu vidljivi.

– Planirane investicije su rezane a potrošnja je ostala ista. Nije ulagano u gospodarstvo, već su novci otišli na održavanje sustava i rasipničku potrošnju. Osnovni problem, gospodarstvo, u zadnje 2 godine nije prepoznat premda je u izbornoj kampanji deklariran kao osnovni cilj. Nema poticanja gospodarstva a što je osnova za zaustavljanje negativnih kretanja u gradu kao što je zabrinjavajući odlazak građana s pleterničkog područja.. Infrastrukturne preduvjete za razvoj gospodarstva stvaramo 25 godina bez rezultata da smo privukli poduzetnike – rekao je Milković.

Na tiskovnoj je konferenciji postavljeno pitanje na što su utrošena financijska sredstva u iznosu od gotovo 185 tisuća kuna za savjetodavno-konzultantske usluge koje je grad platio.

– Usporedimo li taj iznos sa 104. 137 kuna koji je isplatila bivša županica Sisačko-moslavačke županije Marina Lovrić Merzel, onda možemo zaključiti da smo ju znatno nadmašili. Zbog ovakvog postupanja protiv gđe Merzel je USKOK podigao optužnicu – dodaje vijećnik Milković koji je još jednom prozvao gradonačelnicu Pleternice Antoniju Jozić što se poslovi daju tvrtkama izvan Požeško-slavonske županije. To je učinjeno i prilikom izmjena Prostornog plana grada pa je te poslove obavila firma iz Zagreba a, prema mišljenju V.Milkovića, to je trebao obaviti netko iz naše županije ili barem Slavonije.

Gradski vijećnik Dražen Soldo je, kao i na sjednici Gradskog vijeća, ustvrdio kako gradonačelnica u svom poslovanju prekoračuje ovlasti jer bez odluka Vijeća raspolaže većim iznosima novca nego što joj to zakon dozvoljava. Najnoviji takav slučaj je uređenje gradske zgrade.

– Gradonačelnica Jozić si uzima prevelike ovlasti i pitam se kako to DORH ne primjećuje. Nažalost, Pleternica je pred bankrotom, gradska se blagajna je debelo osiromašena – rekao je Dražen Soldo.

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: