Hale nekadašnjih tvrtki Kamen Ingrad i ETA ponovo se koriste- hoćemo li dočekati da to bude i sa zgradama Sloge

Autor: Jelenko Topić

Odavno su naši stari rekli gdje ima dobrih prijedloga i programa ostalo se uvijek nađe. To se odnosi i na prostore za provođenje dobrih ideja, ali i na sredstva jer htjeli mi to priznati ili ne kada se pokrene neka dobra i korisna inicijativa razumijevanja za nju u većini slučajeva ima kako u lokalnoj zajednici tako i šire.

Prisjetimo se propasti i stečaja Kamen Ingrada pogotovo njihovih velikih proizvodnih hala u Velikoj. Danas se one uglavnom koriste jer u njima ima djelatnosti novoosnovana tvrtka Velički kamen (nasljednik Kamen Ingrada), a u većini objekata Color emajl je pokrenuo jednu svoju proizvodnju došavši kupovinom do njih.

Ili požeški primjer. Nekoliko godina zgrade nekadašnje tvornice električnih grijaćih elementa ETA na početku Dubrovačke ulice bile su prazne i zapuštene. Prema našim spoznajama danas se praktički sve koriste jer su tamo proizvodni pogon konfekcije Orljava, koji je preseljen iz kruga Kaznionice, zatim metaloprerađivačka tvrtka Metal press i skladište građevinara L projekt.

Šteta što takvu sudbinu do sada nije dočekala hala sa radionicama likvidirane tvrtke Cesta u Industrijskoj zoni Požege jer ta zdanja godinama propadaju, a u njihovom krugu rastu „samonikle ljekovite biljke“, kako bi rekao naš narod.

Posebna priča su velike proizvodne hale Industrije modne konfekcije Sloga smještene u požeškoj ulici Arslanovci. Nakon propasti i stečaja nekadašnjeg konfekcijskog giganta požeškog kraja sa više od 1200 radnika u nekadašnjim pogonima, vlasnik im je banka, no sve stoji. Neslužbeno smo saznali da su objekti sada potpuno prazni.

Pitanje je hoćemo li dočekati njihovo ponovno korištenje ili će i dalje propadati narušeni zubom vremena. Nadamo se da će se naći poduzetnik ili više njih te nešto pokrenuti u navedenim zdanjima jer je riječ o dobroj lokaciji i velikim objektima što znači da su mogućnosti za njihovo ponovno korištenje široke za različite namjene.  

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek