Grožđa malo ima, cijene mu rastu, a sezonu mogu spasiti zalihe

Autor: Jelenko Topić

Prema sadašnjoj situaciji i očekivanjima uoči berbe najvećem slavonskom vinogorju prijeti ozbiljna nestašica grožđa. Zbog katastrofalne tuče grožđa gotovo i nema i to na najboljim lokalitetima Papuka i Krndije. Štetu osiguravatelji procjenjuju čak i do 100 posto, velike vinarske kuće povećat će otkupne cijene, a gubitke će proizvođačima grožđa dijelom ublažiti i država.
Na vinorodnom lokalitetu iznad Vetova, trsovi redovito daju šampionska vina. Dva mjeseca nakon katastrofalne tuče – od jedrih, nabijenih grozdova graševine ni traga.Iskusni vinogradar Stanko Zrinšćak tvrdi da je šteta stopostotna, a vinograd se oporavio tek da bi preživio.

– Ali nema ni grožđa, ni kvalitete. Ove godine, dodaje – berbu možemo zaboraviti. Loza znatnmo oštećena tučom krajem lipnja nije uspjela osigurati zriobu ni malobrojnim preostalim grozdovima. Ukupno gledajući, na trsu je trebalo biti 30 grozdova, a ostao je jedan, pokazuje Zrinščak.
Na meti tuče bila je i mlada, tek posađena loza. To je slučaj one u nasadu obitelji Špoljarić Iz Vetova. Spašavaju što se spasiti može. Na vinorodnim padinama Papuka i Krndije nedostajat će u skoroj berbi više od 500 vagona grožđa. Udarac je to i za velike vinarske kuće, koje će iz kooperantskih vinograda dobiti upola manje sirovine.

– Po pitanju cijena definitivno ćemo morati odraditi korekciju da olakšamo našim koperantima koji su nastradali, a i da odgovorimo na sve veće troškove i ulaganja -ističe Dino Galić, član Uprave Kutjeva d.d.. Naime, većina proizvođača grožđa – urod nije osigurala.

Kako je najavljeno gubitke u berbi ublažit će i država. Za štetu u poljoprivredi Požeške kotline osigurala je 30 milijuna kuna. Rane sorte poput pinota i chardonnaya u berbu će već za desetak dana. Očekivanja su da će nestašicu grožđa barem djelomično ublažiti zalihe vina koje zbog dvije teške pandemijske godine iza nas, čekaju spremne u podrumima jer nisu plasirane na tržište zbog slabije potrošnje u ugostiteljstvu i turizmu.

Komentiraj:

[adrotate banner="17"]