Graševina ledena berba 2015. Vinarije Perak šampion 52. ocjenjivanja kontinentalnih vina u Zelini

Autor: Jelenko Topić

Na poznatoj 52. izložbi vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini pristiglo je ukupno 255 uzoraka vina. Graševina ledeno vino berba 2015. Vinarije Perak iz Kutjeva  je proglašena šampionom.
Nadalje nagrada Milan Pažić – za najbolje ocijenjeno bijelo suho mirno vino pripala je vinu Graševina berba 2018. Vinarije Perak, kao i nagrada za najbolje ocijenjeno predikatno vino, a to je
Graševina ledeno vino berbe 2015. iste vinarije. Tako su pokupili tri izuzetne nagrade na ovom tradicionalnom ocjenjivanju.

Vinogradi vinarije Perak su smješteni u kutjevačkom vinogorju na južnim padinama Krndije, između Kutjeva i Vetova, u samom srcu Slavonije, a se protežu duž ponajboljeg vinogradarskog položaja tj. na potezu  Mitrovca, Lukača i Vetova od 220 do 300 metara nadmorske visine.

U proizvodnom programu vinarije Perak dominiraju vina vrhunske kvalitete, koja čine oko 60 posto proizvodnje, dok su ostalo kvalitetna vina. Autor vrhunskih vina vinarije Perak je enolog Ivica Perak iz stare kutjevačke obitelji koja se oduvijek bavila vinogradarstvom i vinarstvom.

Vinarija Perak trenutno ima dvanaest hektara vinograda u vlasništvu, čiji najstariji zasadi datiraju iz 1968. godine, a 2014. je bila zadnja sadnja. U širokoj lepezi godišta i sorti najzastupljenija je bijela sorta vina graševina pod kojom je 70 posto površina. Na toj sorti baziraju svoju proizvodnju jer je pokazala da može dati od suhih kvalitetnih preko vrhunskih do predikatnih vina, a izuzetno je pogodna sorta za kutjevačko podneblje.

Posebno se ponosimo ledenom graševinom berbe 2015. – ističu u vinariji Perak što je povrdila i izložba u Zelini.

Najbolja potvrda visoke kvalitete vina vinarije Perak su mnogobrojne medalje i šampionska priznanja osvojena na sajmovima u zemlji i inozemstvu (županijska i regionalna natjecanja, Kutjevo – Festival graševine, međunarodna natjecanja – Maribor, Bonavita – Trnava, Gast – Split,  Decanter i druga).

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek