Graševina de Gotho berbe 2018. vinarije Kutjevo d.d. osvojila prestižnu svjetsku vinsku nagradu – Platinum na Decanteru 2020. u Londonu

Autor: DK

Decanter World Wine Awards najveće je i najutjecajnije svjetsko vinsko natjecanje, a održava se već 17. godinu zaredom. Sudeći po vrhunskim vinskim stručnjacima iz cijelog svijeta, DWWA uživa veliko povjerenje zbog svog rigoroznog procesa ocjenjivanja, a upravo je na njemu vinarija Kutjevo d.d. ostvarila povijesni uspjeh i osvojila Platinum medalju za posebnu selekciju  Graševine – premium liniju Graševina de Gotho berbe 2018.

Ove godine 116 sudaca, među kojima i 37 Masters of Wine i 9 Master Sommeliera, ocjenjivalo je čak 16.537 vina iz 56 zemalja. Samo ocjenjivanje trajalo je 28 dana, a vina koja su dobila zlatnu medalju išla su na novo kušanje u zadnjem tjednu ocjenjivanja nakon čega su najboljima dodijeljene Platinum medalje.

Na postignuti povijesni uspjeh vinarije Kutjevo d.d. osvrnuo se glavni enolog Ivan Marinclin: „Prestižne nagrade koje osvajamo s vinima sorte Graševina pokazatelj su kako ova često podcjenjivana sorta zaslužuje biti na samom svjetskom vrhu. Upravo je vinarija Kutjevo d.d. zaslužna za popularizaciju sorte s kojom smo i osvajali nebrojeno mnogo svjetskih i domaćih nagrada. Potpuno smo predani radu na kvalitetnom i dugoročnom brendiranju sorte koja je postala sinonim, kako grada, tako i vinogorja.“

Platinum medalja s ovogodišnjeg Decantera predstavljaju izvanredno priznanje i dokaz kako je vinarija Kutjevo d.d. napravila izuzetan korak u pogledu dugoročnog ulaganja u znanje, tehnologiju, konstantno istraživanje i unaprjeđivanje proizvodnje.

Ivan Marinclin, glavni enolog Kutjeva d.d.

„Graševina je tradicionalna sorta koja je na kutjevačkom vinogorju pronašla najoptimalnije uvjete za proizvodnju visokokvalitetnih vina te pokazala najširi spektar proizvodnih mogućnosti. Uložili smo mnogo truda u promjenu percepcije sorte kod kupaca i ljubitelja vina, iz godine u godinu pokazujući kako smo od Graševine u stanju proizvesti razne stilove vrhunskih i premium vina – od pjenušaca, svježih, laganijih vina, do kompleksnijih, odležanih, predikatnih i arhivskih vina. Naše Graševine s ponosom možemo ponuditi najzahtjevnijim poznavateljima vina te vrhunskim domaćim i svjetskim restoranima“, poručuju iz vinarije Kutjevo.

Graševina de Gotho omaž je izvanrednoj povijesti proizvodnje vina, važnosti terroira i znanju o podrumarenju koje se u vinariji njeguje gotovo osam stoljeća. „Ponosni na dugu povijest i tradiciju vinskim stilom Graševine de Gotho željeli smo predstaviti novi smjer u proizvodnji premium linija te modernu tehnologiju i prikupljeno znanje o bogatstvu najstarijeg hrvatskog terroira – kutjevačkog terroira – prezentirati kroz limitirane serije premium vina. Po pitanju kvalitete vina koju smo u mogućnosti proizvesti, bitno je naglasiti kako kutjevački terroir sa svim svojim geomorfološkim, klimatskim te biološkim bogatstvima utječe na kvalitetu te u konačnici daje iznimnu kakvoću grožđu, osobito uzimajući u obzir grožđe koje dolazi s apelacija poput Vinkomira, Vetova i Hrnjevca – grand cru položaja kutjevačkog vinogorja.

Iako liniju Graševina de Gotho proizvodimo od 2004. godine, nakon dugotrajnog i dugogodišnjeg proučavanja posebnosti spomenutih apelacija, 2016. godine za proizvodnju spomenute linije odlučili smo odabrati apelaciju Vetovo te na mikro-lokaciji i vinogradu iz 1988. unutar spomenutog položaja na kojemu gustoća sadnje iznosi 4.000 trsova po hektaru odlučili smanjiti prinose. Otpornost vinove loze na razne bolesti te sposobnost iste da održi grožđe zdravim do kasne jeseni, došli smo u priliku da odradimo kasnu ručnu berbu. U proizvodnji smo odlučili provesti hladnu maceraciju nakon berbe u trajanju od 24 sata na nižim temperaturama, ispod 10 ° C, kako bismo izdvojili boju, tanine i aromatične tvari, a koje u daljnjem procesu vinu daju složene i bogate arome te stvorili uvjete u kojima će sorta izvanredno dobro izraziti vlastiti potencijal i terroir s kojega dolazi.

Berba 2018. dala nam je zdravo grožđe s kojim se mogla raditi hladna maceracija, zatim smo dio vina ostavili na kontroliranoj fermentacija u inoks tanku, a dio u drvenim bačvama nakon čega je vino dodatnih 6 mjeseci dozrijevalo u bačvama od slavonskog hrasta. Na taj način je stvoreno kompleksno, profinjeno vino, elegantno i kremasto, ali svježe i aromatski zanimljivo. Cilj nam je bio proizvesti ograničenu seriju strukturirane i profinjenije Graševine namijenjene ekskluzivno HoReCa kanalima prodaje te specijaliziranim vinotekama i vinskim prodavaonicama. Graševina de Gotho vino je stvoreno za vrhunske gastronomske restorane i chefove koji znaju upariti složena vina s raznovrsnim jelima i različitim gastronomskim stilovima kuhinja, a Platinum nagrada s Decantera dokaz je kako smo zadani cilj ostvarili“, poručuje glavni enolog vinarije Kutjevo d.d. Ivan Marinclin.

Sofisticirana, slojevita i kompleksna Graševina de Gotho berbe 2018. predstavlja vino kristalno čiste boje zlata, fine zrelosti, moćnog i profinjenog okusa breskve i jabuke dugog trajanja koje je odležavanjem dobilo punoću i zaobljenost. Na miris se otvaraju tople, medne i cvjetne note, ali i bogate arome zrelog voća kruške i dunje koje se dobro uklapaju u harmoničan aftertaste.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »