Graševina Branka Jakobovića i Cuvee crni Gojka Solde šampinska vina

Autor: D.K.

VETOVO – Treću godinu za redom Vetovački vinari uz ocjenjivanje vina imaju i određenu edukaciju na temu kako poboljšati samu kvalitetu vinske kapljice koju proizvode ali i u čemu griješe ili su pogriješili u ovogodišnjoj proizvodnji. U svemu im tome stručnu pomoć daje glavni enelog u Kutjevu d.d. Ivan Marinclin koji je prilikom ovogodišnjeg ocjenjivanja vina bio i predsjednik Povjerenstva.

Na ocjenjivanje su Vetovački vinari donijeli 24 svoja uzorka, 20 bijelih i četiri crna vina. Pri ocjenjivanju vina u Povjerenstvu su sudjelovali i sami vinari koji su imali priliku kušati ne znajući čije vino degustiraju za koje su u nekoliko kategorija davali svoje ocjene. Ocjenjivali su boju, bistrinu, miris i okus, na način kako se to već i radi prilikom degustacija i ocjenjivanja. Uz vinare vino su ocjenjivali i ugostitelji koji su također mogli dati svoj sud o kvaliteti vina.

Prilikom degustacija uzoraka vinari i drugi ocjenjivači komentirali su sa enologom Marinclinom određene specifičnosti pojedinog vina. Gotovo sva vina koja su donesena bila su dobra i ocjenjivana visokim ocjenama jer je i sama vinogradarska 2015. godina bila dobra.

U razgovorima o pojedinim vinima mogli se se čuti izrazi, vino je ugodne arome, pitko je, lijepe je žute boje, puni je okus, malo je reduktivno, a gotovo rijetko se moglo čuti kritičkih opisnih ocjena poput onih da je oksidiralo, ne kompleksno i sl.

Ivan Marinclin, enolog

-Vina su sad već malo i otežala, pogotovo ako su tankovi prazniji. Ako je ne pažnja često može doći do oksidacije vina. Moj je savjet da provjerite sumpore prije vrućina i da vina spremite u podrume, hladnije prostore jer se očekuju veće temperature. Sama mikrobiologija vina će se promijeniti, a sve preko 15 stupnjeva je problematika. Vina trebate držati ispod 15 stupnjeva – istakao je i skrenuo pozornost vinarima enolog Ivan Marinclin kojom je prilikom naglasio što, kako i na koji način sa vinom u ovom i predstojećem naglasivši kako je znanje manjih vinara relativno dobro što se tiče osnovnih stvari.

Budući da se u velikoj većini za skladištenje i čuvanje vina koriste inox bačve vino iz tog razloga gotovo da i nema bolesti i mana iz tog razloga jer se te posude i bačve redovito čiste i peru. Između ostalih prednosti i odgovornosti prema samom vinu svijest vinara je dosta visoka.

Branko Jakobović, predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara “Veteri Castra” Vetovo

-Očito je da smo se već malo uštosili i ušli u sve to, od same proizvodnje do ocjenjivanja vina jer smo većinu stvari već savladali. Mišljenja smo da bi trebali više treninga. Trebali bi se tijekom godine više puta naći, međusobno degustirati vina i jedni drugima ukazati na određene greške bez ikakvih podilaženja. Vidljivo je da dižemo kvalitetu što je potvrda da smo u proizvodnji vina odgovorni. Trebamo svi mi naučiti kako i na koji način najbolje zaključiti što nam kod vina nedostaje. Više degustacija bilo bi nam svojevrsno školovanje. I u ovoj trećoj degustaciji na ovakav način svima je nama već lakše. Mi moramo što više učiti, a jednom godišnje je malo. Onaj tko ne zna probati vino ne zna ga niti proizvesti – rekao je Branko Jakobović, poznati vinogradar i vinar i predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara “Veteri Castra” Vetovo.

Nakon zbrojenih ocjena i “pripetavanja” najbolju ocjenu za vino bijele sorte dobio je Branko Jakobović, za Graševinu 2015., dok je Gojko Soldo dobio najvišu ocjenu za vino crne sorte Cuvee crni.

Više iz kategorije