“Graničarsko šokačko sijelo” dočaralo tradiciju i stare običaje (foto galerija)

Autor: D.K.

ZAGRAĐE – Tradicionalna 15. običajna priredba „Graničarsko šokačko sijelo“ u Zagrađu koju organizira tamošnje Kulturno umjetničko društvo i ove je godine okupilo više stotina sudionika koji su se opremili u narodne nošnje i uredili svoje stolove na starinski način, na kojima sus e mogla naći neka i zaboravljena jela koja su pripremale naše bake. Uz tamburašku glazbu igralo se i plesalo kojom prilikom se i ove godine predstavila dječja i odrasla folklorna skupina KUD-a Zagrađe.

Pozdravnu riječ uputila je predsjednice KUD-a Zagrađe Ljubice Sentić a dobrodošlicu je uputila gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Bez Božjeg blagoslova nije se niti ove godine započela manifestacija kojeg je zazvao na sve nazočne mjesni župnik župe Bučje vlč. Dragoslav Kozić. Kroz cjelovečernju feštu nastupili su tamburaši Zlatna dolina iz Požege.

Najljepšim stolom u izvornom obliku proglašen je od Veselih šokica iz sastava KUD-a domaćina koji je bio opremljen starim tradicijskom jelima uz pribor kojim se jelo i pripravljala hrana u nekadašnjem vremenu. Prigodnu nagradu im je uručio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Najšokicom u izvornoj nošnji ovog kraja proglašena je Andrijana Štimac iz Zagrađa, a najšokcem Mario Mikajević iz sela Banovaca u brodskom kraju, a nagrade su im uručili, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i saborski zastupnik Franjo Lucić.

Ničega nije manjkalo na stolovima na kojima je svatko mogao pronaći neko jelo koje je možda u svakodnevici zaboravljeno tako da je uz domaće delicije i piće fešta bila do jutarnjih sati.

 

no images were found

Više iz kategorije