Gradsko vijeće Požege odlučilo tko će biti dobitnici ovogodišnjih javnih priznanja

Autor: DK

Ovogodišnja javna priznanja prema odluci Gradskog vijeća bit će dodijeljena prof.dr. Branku Kataliniću, prim.dr.med. Ljubi Begiću, Nenadu Pečuru i Zlatnom lugu d.o.o.

Evo samo dio razloga iz obrazloženja odluke. Počasnim građaninom grada Požege bit će proglašen prof.dr. Branko Katalinić. Rodom iz Starigrada Paklenice, autor je najkompleksnijeg fleksibilnog proizvodnog sustava najvećeg svjetskog proizvođača ubrizgavanih plastika. Na Tehničkom sveučilištu u Beču osnivač je mehatronike, a profesor je u području robotike, fleksibilnih proizvodnih i intelignentnih sustava. Predaje na brojnim sveučilištima u Europi i Aziji. Godine 1990. osnovao je Daam Inernational (Dunavsko – Jadransku asocijaciju za automatizaciju i proizvodnju), jedinstvenu prvu konferenciju mladih znanstvenika i istraživača, čiji je i predsjednik. U okviru navedene organizacije uključio je Veleučilište u Požegi 2008. godine kada je u Požegi održana 1. konferencija Vallis Aurea na kojoj je sudjelovalo preko 150 autora iz 20 zemalja svijeta koji su boravili u Požegi. Inicirao je potpisivanje sporazuma o suradnji Veleučilišta u Požegi i Daam Wienna. Dr. Katalinić često posjećuje grad Požegu i promovira naš grad u inozemstvu.

Nagrada za životno djelo dodijelit će se prim.dr.med. Ljubi Begiću. Prim. Begić proveo je cijeli svoj radni vijek na mjestu liječnika u požeškoj bolnici, a kao specijalist kirurg liječio je i operirao brojne pacijente. Posljednjih 14 godina radnog vijeka bio je predstojnik kirurške službe, odgajajući mlade kirurge kojima je uvijek bio pri ruci. U tom vremenu požeška kirurgija je uz postojeće kirurške djelatnosti uvela i nove poput vaskularne i pastično-rekonstruktivne kirurgije. Odlaskom u mirovinu krajem 2018. godine iza sebe je ostavio kirurgiju kadrovski posve ekipiranu, na visokoj strućnoj i znanstvenoj razini, suvremeno opremljenu i uređenu, s četiri sveučilišna profesora, šest doktora znanosti, sedam primarijusa, 18 subspecijalista različitih kirurških grana i brojnim mladim specijalistima i specijalizantima.

Godišnju nagradu Grada Požege primit će Nenad Pečur. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Požegi, da bi 1980. diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. U filmskoj industriji javlja se 1984. godine u projektima Jadran filma. Kao samostalni scenograf počinje raditi na američkim projektima Princess Academy i Plot too Kill Hitler 1987. godine. Nakon susreta s poljskim oskarovcem Allanom Starskim od 1997. godine počinje raditi kao njegov Art Director i stalni suradnik. Sudjeluje na zapaženim projektima Romana Polanskog The Pianist i Oliver Twist. Sudjelovao je kao filmski arhitekt u filmu Veliki bijeg, kao art director u filmu Kapetan Amerika i Papillon. Kroz 35 godina karijere radio je na filmovima po cijelom svijetu (SAD, Kuba, Maroko, Jordan, Izrael, Velika Britanija, Francuska …).

Kolektivna nagrada dodijelit će se tvrtki „Zlatni lug d.o.o.“ koja se bavi pružanjem ugostiteljskih usluga i usluga smještaja u prenoćištu Zlatni lug i Zlatni lug 2, Kamp odmorištu Zlatni lug, kući za odmor, imanju i krčmi Zlatni lug. Vlasnik imanja, Thomas Heinz Pandžić je 2008. godine odlučio krenuti u realizaciju svoje vizije te je počeo, malo po malo, kupovati zemljišta kako bi oformio veću cjelinu na kojoj se danas nalazi imanje. Godinama je imanje opremano raznim sadržajima poput Ribarske kuće, roštilj parka, a uređeni su poligoni za streličarstvo, staza za biciklizam, ribnjak te jezero za kupanje. Danas kompleks Zlatni Lug predstavlja vodeće turističko seosko gospodarstvo u ovom dijelu Slavonije. Dobitnici su brojnih nagrada i priznanja.

Izvor: pozega.hr

Više iz kategorije