Gradski vijećnik Kazimir Balog (ne)opravdano proziva gradonačelnika Neferovića!

Autor: DK

POŽEGA – Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji koju je sazvao aktualni predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić i gradski vijećnik s njegove nezavisne liste Kazimir Balog između ostalih tema bila je i ona o distribuciji toplinske energije i ugradnji razdjelnika za toplinsku energiju u stanovima.

-Na jednoj od sjednica Gradskog vijeća zatražio sam od gradonačelnika da kao član Udruge gradova RH potakne pitanje zakonskih i drugih akata koji se odnose na distribuciju toplinske energije. Prošla je Vlada odnosno njeni zastupnici podržali su Pravilnik kojima se nalaže da stanovnici koji se nalaze u zgradama moraju u stanove ugraditi razdjelnike. To je obrazloženo direktivom EU koja prema tvrdnjama bivše vlasti izričito kaže da se razdjelnici moraju ugraditi. U zgradi do 70 stanova rok je bio do 31.12.2015. polovica stanara koji žive u takvim zgradama nisu ugradili razdjelnike. Da li će se na njih primjenjivat ona zakonska odredba gdje će plaćat kazne od 20 i više tisuća kuna ako nisu ugradili te razdjelnike stanovnike nebodera u Babinom viru gdje je granica 40 stanova moraju do kraja ove godine ugraditi te razdjelnike. Međutim, kada se pažljivo proučila ta direktiva rečeno je da se razdjelnici mogu ugraditi, ne da se moraju ugraditi već da se mogu ugraditi – istakao je Kazimir Balog.

Što se tiče ugradnje razdjelnika u stanovima od tvrtke Komunalac Požega d.o.o. smo dobili informaciju da Komunalac Požega d.o.o. kao kupac i opskrbljivač toplinskom energijom na području Požege, odnosno Babinog vira ima na grijanju u zatvorenom toplinskom sustavu 12 zgrada, od čega su u devet zgrada ugrađeni razdjelnici , a u tri zgrade nisu ugrađeni razdjelnici. Iz navedenog proizlazi da se nikako ne radi o polovici stanara kako je istakao Balog.

Nadalje, prema informacijama iz Komunalca stanari iz jedne stambene zgrade su iskoristili pogodnost sufinanciranja razdjelnika, u 2015. godini, u visini od 40% od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Oni stanari koji su prepoznali tu mogućnost iskoristili su tu pogodnost, a ugradnja će se izvršiti u ovoj 2016. godini nakon završetka sezone grijanja. Zbog čega to nisu učinili i drugi stanari, a upoznati su sa zakonskom regulativom koja ih obvezuje na ugradnju razdjelnika, to ostaje nepoznanica.

-Igru sa razdjelnicima osobno smatram nepoštenom jer svega dvije tvrtke bave tim poslovima pa se može postavit pitanje nije li nekome direktno pogodovao po pitanju novca. To isto sam pitanje tada proslijedio saborskim zastupnicima u novom sazivu Sabora neka potaknu to pitanje, a od gradonačelnika sam dobio prilično nejasan odgovor da Udruga gradova nema baš takve ingerencije i da bi to čak i teško prošlo. Prošli se četvrtak u saboru povela rasprava baš po tom pitanju gdje je upravo iz redova HDZ-a zastupnik Ivan Šuker upozorio na taj problem sa razdjelnicima jer da po njegovim saznanjima i ono što imamo to baš neće biti velike uštede kao što se i govori jer postoji čitav niz nerazjašnjenih problema. Situacija baš i nije tako benigna kako to misle u gradu pa ćemo to nekako prešutjeti i ne znam što jer se uistinu radi o ozbiljnom problemu – dodao je balo i nastavio da kada je spomenuo gradonačelniku da bi se to moglo preko Udruge gradova nešto učiniti da mu je rečeno da se baš puno ne može učinit, no međutim Statut Udruge gradova između ostalog kaže da se Udruga gradova bavi proučavanjem, analiziranjem i ispitivanjem pitanja od važnosti za lokalnu samoupravu i izradom prijedloga novih zakona odnosno izmjenama i dopunama zakona……

Balog je ustvrdio da nije točno da je Udruga gradova jedna benigna institucija. – Na kraju krajeva naš je gradonačelnik i jedan od potpredsjednika Udruge i ja vjerujem da će se po ovom pitanju malo ozbiljnije pristupit i da ćemo neke stvari ipak razjasniti. Bliže se rokovi, da li će se ove kazne već sad počet naplaćivat jer kazne su preko 20 tisuća kuna – rekao je Balog.

Što se tiče izricanja kazne one su u rasponu od 10 do 50 tisuća kuna. Odakle Balogu informacija koju dva puta ponavlja da je kazna 20 tisuća kuna ostaje nepoznanica. Za pretpostaviti je što je u svakom slučaju i praksa da se ne ide sa većom od propisane najniže kaznene sankcije.

-Sankcije za propuštanje ugradnje razdjelnika u roku određuje čl. 50. st. 2. Zakona o tržištu toplinske energije: Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 50.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja je krajnji kupac ako ne ugradi uređaje za regulaciju odavanja topline i uređaje za lokalnu razdiobu toplinske energije u svoju samostalnu uporabnu cjelinu sukladno čl. 33. ovoga Zakona, odnosno ne ugradi ih u propisanom roku sukladno čl. 52. ovoga Zakona ( do 31. 12. 2016. godine ) – stoji u odgovoru na upit kojeg smo dobili iz tvrtke Komunalac Požega.

Koji je razlog bio sa izlaženjem u javnost s određenim netočnim informacijama može se samo pretpostaviti….

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: