Gradonačelnici i načelnici općina požeškog kraja ostaju bez svojih zamjenika, a smanjuje se i broj vijećnika

Autor: D.K.

Zakonskim izmjenama koje su u pripremi s idućim lokalnim izborima u svibnju iduće godine približno će se prepoloviti broj lokalnih dužnosnika. Traje javna rasprava prethodne procjene učinaka za izmjene triju zakona kojima će se to regulirati, a one potvrđuju da će na tim lokalnim izborima biti veća jagma za dužnosničkim pozicijama.

Uz čelnike 428 općina, 127 gradova i 20 županija neposrednim izborima u našoj zemlji se dosad biralo i njihove zamjenike, njih ukupno 671. Nakon lokalnih izbora dogodine broj zamjeničkih fotelja svest će se na samo 37 što je nekih šest posto od dosadašnjeg broja! Zamjenici će se, naime, birati u velikim gradovima s više od 35 tisuća stanovnika i u županijama, dok se u ostalim općinama i gradovima s manje od tog broja žitelja više neće birati.

Tako proizlazi da će grad Požega imati jednog zamjenika gradonačelnika umjesto dosadašnja dva, dok gradovi Pleternica i Kutjevo ostaju bez tih dužnosnika. Po tom prijedlogu Požeško-slavonska županija imat će jednog zamjenika župana?

Pored toga za oko 20 posto u odnosu na sadašnje stanje smanjit će se i broj članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave tj. gradskih i općinskih vijeća, te županijskih skupština. On se inače određuje prema broju stanovnika, a dosad se kretao od 7 za jedinice s manje od 500 ljudi, do 51 gradskog zastupnika za one s više od 300 tisuća.

Sada po dva zamjenika imaju gradovi i općine s više od 10 tisuća stanovnika, a uz 671 neposredno biranog zamjenika, trenutno su na toj funkciji i 74 zamjenika iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno pripadnika hrvatskoga naroda u jedinicama u kojima pripadnici nacionalnih manjina čine većinu stanovništva.

U Ministarstvu pravosuđa i uprave ocjenjuju da će optimizacija sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave i smanjenje broja lokalnih dužnosnika doprinijeti znatnim uštedama u njihovim proračunima, te racionalnijem obavljanju poslova i jačanju transparentnosti trošenja javnog novca. Najavljuje se da će se ovim izmjenama detaljnije urediti i npr. pravo člana predstavničkog tijela na izostanak s posla, ostvarivanje prava po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti, raspisivanje prijevremenih izbora, te proširivanje kruga osoba ovlaštenih za predlaganje odluke o privremenom financiranju.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88