Građani mogu elektronski poslati podatke, a nakon toga kreću popisivači po kućama i stanovima

Autor: Jelenko Topić

Svakih deset godina u našoj zemlji se provodi Popis stanovništva  kojemu je nositelj Državni zavod za statistiku. Tako će biti i u proljeće ove godine, točnije od 1. travnja do 7. svibnja.
Popis 2021. biti prvi digitalizirani odnosno prvi e-Popis u nas. Popis stanovništva, kućanstava i stanova najsloženije je statističko istraživanje i najveći izvor podataka o stanovništvu i uvjetima življenja stanovnika zemlje. Na razini Požeško-slavonske županije formirana je Povjerenstvo za popis stanovništva.

Donijeto je rješenje i o osnivanju popisnih centara čiji rad koordiniraju ispostave u Požegi i Pakracu.

Na području Ispostave Požega popisni centri: Brestovac, Požeška 76 za područje općine Brestovac, Jakšić, Pavla Radića 2B za tu općinu, zatim Kutjevo i Čaglin sa sjedištem, Trg graševine1u Kutjevu i to  za područje grada Kutjeva i općine Čaglin, nadalje Pleternica, Trg hrvatskih branitelja 1 za područje grada Pleternice, Požega 1, Matije Gupca 6 u Požegi za područje grada Požege, Požega 2, Matije Gupca 6, također za područje grada Požege, te Velika i Kaptol, sa sjedištem Zvonimirova1A u Velikoj za područje općina Velika i Kaptol.

Popis za poljoprivredu uspješno je završen sredinom listopada unatoč pandemiji korona virusa.
Sljedećim popisom stanovništva znatno će se unaprijediti način prikupljanja podataka koji se u prijašnjim popisima stanovništva provodio putem papirnatih upitnika.
Popis stanovništva, kućanstava i stanova 2021. provodit će se u dvije faze: od 1. do 10. travnja stanovništvo će se moći samostalno popisati kroz elektronički sustav e-Građani, a od 16. travnja do 7. svibnja popisivači će popisivati na terenu sve one koji se nisu samostalno popisali, putem osobnog intervjua pomoću elektroničkih uređaja.
Treba naglasiti da se internetom popisuju svi članovi kućanstva (ne samo osoba koja se prijavi preko sustava e-Građani), dakle sve osobe koje zajedno žive u kućanstvu  popisuju se kao cjelina, ali je dovoljno da je samo jedan član kućanstva registriran u sustavu e-Građani.
Državni zavod za statistiku ulože dodatni napori da se kroz promidžbenu kampanju osvijesti važnost sudjelovanja i zakonska obveza svih da se popišu i da se čim više građana samopopiše kroz sustav e-Građani.
Ako je neki član kućanstva privremeno odsutan iz svog kućanstva (u zemlji ili inozemstvu) popisat će ga član kućanstva koji je prisutan, bilo putem interneta, bilo uz pomoć popisivača, kao što je to bila praksa i u dosadašnjim popisima. Popisivač će, kad izađe na teren, imati unaprijed informaciju koja kućanstva (i osobe) i na kojim adresama su se popisala internetom, i morat će jedino još obići navedene adrese gdje su osobe popisane.
Podaci koji se prikupljaju ovim popisom potrebni su za provedbu mnogih gospodarskih, društvenih, razvojnih i drugih politika, a da bi se moglo dobro planirati i da bi se mogle donositi kvalitetne odluke za kreiranje javnih politika, svaka zemlja bi trebala imati pouzdane službene statističke podatke.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88