Grad Požega u zlatnoj sredini po broju provala u proteklih pet godina u odnosu na druge slavonske gradove

Autor: D.K.

provale u domove. mitra.hrPOŽEGA – Prema pokazateljima o broju provala, u Hrvatskoj ih je u proteklih pet godina izvršeno u 88 tisuća, a ukupna šteta samo u jednoj, 2015. godini, iznosila je gotovo 140 milijun kuna.

Gledajući analizu s usporedbom na tisuću stanovnika u proteklih pet godina, prema statistikama po policijskim postajama, koju je objavio jutarnji.hr grad Požega je gledajući na druge gradove u okruženju, u Slavoniji, negdje je u sredini prema dostupnim pokazateljima. U proteklih pet godina na tisuću stanovnika bile su 1,4 provale dok je na području Kutjeva i Pleternice zabilježena jedna provala u odnosu na tisuću stanovnika. Nešto veći broj provala u Požeško-slavonskoj županiji ima Pakrac-Lipik 2,2 provale na tisuću stanovnika.

Što se tiče drugih gradova u Slavoniji prema izračunu na temelju podataka za posljednjih pet godina od 2011. do kraja 2015. godine zabrinjavajući je podatak svakako u susjednoj nam Novoj Gradiški u kojoj je 7,3 provale u odnosu na tisuću stanovnika iza koje slijede ne baš dobri pokazatelji za Valpovo-Belišće gdje je 5,1 provala, Osijek i Vinkovci 3,5, Županja i Beli Manastir 2,9 dok je Orahovica, Vukovar i Slatina sa 2,7 provala u proteklih pet godina u odnosu na tisuću stanovnika. Nešto manji broj provala 2,3 bio je na području Đakova, Našica 2,2 i Daruvara 2,0.

Ispod dvije provale u odnosu na tisuću stanovnika bile su u Iloku 1,9, Virovitici i Donjem Miholjcu 1,6 te  Otoku 1,4. Interesantan je pokazatelj da je u Slavonskom Brodu samo 0,5 provala u odnosu na tisuću stanovnika.

Gledajući cjelokupnu analizu najizloženija riziku od provala su turistička mjesta uz obalu, dok je najmanje takvih u Slavoniji i Hrvatskom zagorju. I to je barem, kakav takav ohrabrujući podatak, za Slavoniju posebice Požegu.

/Foto: Ilustracija, mitra.hr/

Više iz kategorije