Grad Požega plaća 176 tisuća kuna za dugotrajni sudski postupak zbog prodaje zgrade Porezne uprave

Autor: D.K.

POŽEGA – Protekla sjednica Gradskog vijeća i nakon gotovo mjesec dana zauzima dio medijskoga prostora. Održana sjednica je povod današnje tiskovne konferencije koju je održao predsjednik Gradskog vijeća Požege Nino Smolčić koji se osvrnuo na ponašanje bivšeg gradonačelnika Zdravka Ronka, koji je u ovom sazivu i gradski vijećnik, a osvrt je bio i zbog toga što je Nino Smolčić primio dopis od Ronka, preko odvjetnice, u kojem tvrdi da će podnijeti kaznenu prijavu zbog Smolčićeve izjave na sjednici Gradskog vijeća u vezi prodaje zgrade Porezne uprave.

-Osvrnut ću se kratko na samu sjednicu Gradskog vijeća i na ono što smatram da je važno za istaći ali i na one stvari koje su se događale i nakon sjednice, koje su po meni bile daleko zanimljivije i koje će zasigurno ostaviti traga na sve sjednice koje su ispred nas. Dok su neki smatrali kako je bio veoma važan detalj ulazak bivšeg gradonačelnika, rekao bih kao da je ušao kroz prozor, koji je ometao cjelokupan rad Gradskog vijeća, neki su stavili naglasak na izlazak sadašnjeg gradonačelnika za vrijeme Ronkovog izlaganja. Mislim da se za jedan demokratski standard ključni detalj desio nakon sjednice, za koji sam detalj saznao nakon nekoliko dana kad sam dobio pismo upućeno od bivšeg gradonačelnika, preko svoje odvjetnice. U raspravi se bivši gradonačelnik osvrnuo na detalj oko proračuna i da sadašnji gradonačelnik obmanjuje javnost i da u proračunu ne nedostaje šest milijuna kuna, na što sam ja odgovorio u proračunu možda ne nedostaje šest milijuna kuna, već da nedostaju novci od prodaje Porezne uprave, 15 milijuna kuna, i da je ubrzo došao i račun blizu milijun kuna. Primjetio sam na sjednici da se bivši gradonačelnik iznimno uzrujao, samo mi nije jasno zbog čega obzirom da je on svoj cijeli mandat vodio spor oko Porezne uprave. U svom dopisu uvaženi gospodin kaže, koji je upućen preko odvjetnika, da on ne zna o kojim ja milijunima pričam, o kojem kupoprodajnom ugovoru, a zapravo je točno da nije riječ o 15 milijuna već o 14 milijuna kuna koliko je procijenjena zgrada Porezne uprave. Prijetiti vijećniku ili predsjedniku Gradskog vijeća za izjavu i mišljenje sliči jednim vremenima u totalitarnom sustavu u čijim glavama ti ljudi i dan danas žive, pod jednom maskom demokracije – istakao je Nino Smolčić nastavivši sa navodima kako je zanimljivo da se Ronko ne sjeća nikakvih sudskih sporova koje je vodio cijeli svoj mandat, od 2004. do 2013. godine.

Zbog Smolčičevih iznesenih tvrdnji Ronko je u dopisu zaprijetio podnošenjem kaznenih prijava, za što Smolčić tvrdi da su iznesene samo istine. Bivši gradonačelnik u svom dopisu od Smolčića traži ispriku pod prijetnjom podnošenja kaznene prijave. Smolčić je ustvrdio da za tim nema potrebe i da se ne čeka naredna sjednica Gradskog vijeća te je Ronka pozvao da kaže građanima na osnovu koje je odluke tadašnje poglavarstvo donijelo odluku o prodaji zgrade Porezne uprave jer se neki od članova tadašnjeg poglavarstva, kako kaže Smolčić, te odluke ne sjećaju. Smolčić je pozvao Ronka i da kaže javnosti gdje je iz kupoprodajnog ugovora nestalo zemljište površine 680 m².  u proračunu za 2006. godinu stoji prihod od prodaje nefinancijske imovine dok, kako tvrdi Smolčić, u izvršenju proračuna tih sredstava nema.

-Obzirom da dotični i uvrijeđeni ne zna o kojim ja to milijunima govorim ponio sam vam da pokažem da je sklopljen ugovor o prodaji, ponio sam i jedan dokaz da vidite na koji je način to funkcioniralo, što je i trebalo, s obzirom da je sklopljen ugovor o kupoprodaji. U proračunu za 2006. godinu stoji prihod od prodaje nefinancijske imovine dok u izvršenju proračuna tih sredstava nema – dodaje Smolčić i naglašava kako je sve to tako išlo s tim i takvim sklapanjima ugovora sve do presude Vrhovnog suda koja je došla 2009. godine. Kada se sklopljeni ugovor bivšem gradonačelniku spomene on se uvrijedi i prijeti kaznenom prijavom.

-Iz potpisanog ugovora bitan je jedan drugi detalj, a to je da je sudski vještak procijenio vrijednost tog zemljišta na 12.8 milijuna kuna, dok je komisija sastavljena od strane Porezne uprave ispostave Požega procijenila tu istu nekretninu na 12. 6 milijuna. Ugovor je sklopljen na 14 milijuna kuna što je 1.4 milijuna više nego što je procijenila Porezna uprava – ističe Smolčić pitajući se da li se na takve stvari treba vraćati a troškovi za sve to i danas dolaze na naplatu.

-Dvije i pol godina je prošlo otkako je povučen tužbeni zahtjev, što je učinio još bivši gradonačelnik za vrijeme njegovog mandata, međutim on se toga ne sjeća i prijeti tužbom, kaznenom prijavom. Na ime troškova sudskog postupka, prošli tjedan, je došlo da grad Požega mora platiti 176 tisuća kuna, ovaj tjedan. To su stvari koje su bile prije 2.5 godina. Danas stižu troškovi za takve stvari. Kroz sve te godine stručno savjetnoj odvjetnici plaćeno je preko pola milijuna kuna. Postavlja se pitanje zbog čega? Prodavao je ono što nije njegovo onom tko je vlasnik te imovine. Znači istina je da je deset godina obmanjivao građane i zatvarao vrata u ministarstvima i raznim agencijama zbog jedne trakavice koju je izazvao kako bi se prikazao da ima petlju boriti se ministrima. To je bio jedan pucanj u prazno. Uvukao je Požegu u dugotrajan sudski postupak za koji nakon dvije i pol godine dolaze sudski troškovi – rekao je Smolčić i naglašava kako ne traži da se bivši gradonačelnik ispriča što je 12 godina vodio sudski spor koji građani i dan danas plaćaju, samo ga zamoljava da kaže kakve još troškove mogu očekivati građani.

Od gospodina Zdravka Ronka zatražili smo da se ako smatra potrebnim očituje na sve navedeno što ćemo objaviti po primitku istog.

 

 

Više iz kategorije