Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Grad Požega i Pleternica među top 10 gradova za potpore poduzetnicima

PRIJE 2 GODINE
TEKST: pozega.hr

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Grad Požega i Pleternica među top 10 gradova za potpore poduzetnicima Požega.eu | Grad Požega i Pleternica među top 10 gradova za potpore poduzetnicima

PRIJE 2 GODINE
TEKST: pozega.hr

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Prema istraživanju portala Gradonačelnik.hr, a prema podacima FINA-e o konsolidiranim proračunima gradova za potpore poduzetnicima iz proračuna, Grad Požega smjestio se među top deset gradova. U prošloj je godini najviše izdvojio Grad Čabar, a vodeći je i po izdvojenim sredstvima za potpore u odnosu na broj stanovnika. Gledajući per capita, najveća izdvajanja imali su potom Opatija, Valpovo i Pula, dok su po udjelu u proračunu slijedili Valpovo, Pleternica, Prelog i Novska. U odnosu na 2019. godinu najveći rast potpora u apsolutnom iznosu imali su Osijek, Opatija, Samobor, Vukovar, Požega i Šibenik, a u relativnom Garešnica, Sveti Ivan Zelina, Osijek i Metković. Oroslavje, Prelog, Osijek, Slatina i Novska imale su najveći relativni rast potpora u odnosu na 2017. godinu, odnosno Osijek, Opatija, Samobor i Pleternica u apsolutnom iznosu.



Iz podataka je uzeta stavka subvencije trgovačkim društvima i zadrugama izvan javnog sektora, odnosno riječ je o privatnim tvrtkama kojima su gradovi novčano pomogli. U odnosu na dobivene podatke u nekim gradovima ima odstupanja, pri čemu je najčešća vjerojatnost da se dio potpora knjižio na drugom kontu ili da nema odvojeno knjiženih potpora za poduzetnike i obrtnike. Portal Gradonačelnik.hr je u analizi kroz spomenutu stavku analizirao potpore poduzetnicima.

Kako je vidljivo iz odgovora koje su dobili u gradovima, u 2020. godini, još uvijek pod težim uvjetima poslovanja zbog korone, sredstva su u velikom dijelu usmjerena za pomoć poslovanja. Uz potpore gradovi su ukidali ili odgađali plaćanje raznih davanja, poput oslobađanja od plaćanja poreza na korištenje javnih površina, odgode i oslobađanja plaćanja komunalne naknade, pa plaćanja naknade za koncesijska odobrenja… Dodatno velik broj gradova već u suradnji sa županijama nudi beskamatne kredite za poduzetnike, a puno ih ulaže i u poduzetničke zone.



Očekivanja su kako sljedeće godine više neće biti potrebno sredstva izdvajati za ‘obranu’ od korone, nego će se više potpore dodjeljivati za razvojne projekte. Poduzetnicima će dodatno biti u ponudi sredstva iz EU fondova kroz novi financijski okvir, a većina gradova i po tom pitanju pomaže poduzetnicima dajući im savjetodavne usluge.

Analiza portala Gradonačelnik.hr pokazuje da je oko trećine gradova lani povećalo sredstva za poduzetnike u odnosu na godinu ranije pa je 108 gradova izdvojilo do 1 posto za potpore, u preostalih 20 najveći udio je između 1 i 2 posto, njih četiri iznad 2 posto, dva iznad 3 posto s izuzetkom Čabra koji je izdvojio skoro 13 posto.

Nakon Čabra, najveći udjel sredstava za subvencije u proračunu imao je Valpovo sa 3,94 posto, Pleternica 3,36 posto, Prelog i Novska 2,78 posto, Slatina 2,50 posto, Pula 2,26, Požega 1,83 posto, Vukovar 1,82 i Knin 1,76 posto.

Požega: Kroz programe poticaja u 2022. plan je izdvojiti milijun kuna

Grad Požega je lani izdvojio za subvencije 1,83 posto proračuna, što ga je svrstalo u vodećih deset gradova, isto kao i rast potpora za milijun kuna u odnosu na 2019. godinu.

‘Grad Požega je u 2021. godini kroz različite programe poticaja isplatio 724.074,67 kuna, dok je u 2022. godini za tu namjenu planirano 1.050.000 kuna. Planirane subvencije, potpore i pomoći dodjeljuju se kroz subvencije za smještajne kapacitete na području grada Požege, subvencije poljoprivrednicima, potpore za poticanje zapošljavanja i razvoja poduzetništva, zatim za sufinanciranje plaćanja naknade za priključenje na sustav električne energije, priključaka na vodu, kanalizaciju i plin, kao i za otvaranje Kušaonica na području grada Požege.

Mjere Grada Požege usmjerene su jačanju konkurentnosti poduzetnika, novim oblicima obrazovanja i informiranja u poduzetništvu, poboljšanju raspoloživosti financijskih resursa te efikasnom korištenju prostorne i informativne infrastrukture za realizaciju poduzetničkih poduhvata. Moramo raditi kvalitetan model poticanja poduzetništva i obrtništva, smanjiti administrativne prepreke u poduzetništvu, omogućiti i osigurati pristup povoljnim financijskim sredstvima za poduzetničke projekte, educirati poduzetnike o raspoloživim bespovratnim sredstvima iz EU fondova te dostupnih nacionalnih fondova za razvoj gospodarstva.’ – odgovaraju u Gradu.

Izvor: Požega.hr/Gradonačelnik.hr



Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.