Grad Požega i Pleternica među top 10 gradova za potpore poduzetnicima

Autor: pozega.hr

Prema istraživanju portala Gradonačelnik.hr, a prema podacima FINA-e o konsolidiranim proračunima gradova za potpore poduzetnicima iz proračuna, Grad Požega smjestio se među top deset gradova. U prošloj je godini najviše izdvojio Grad Čabar, a vodeći je i po izdvojenim sredstvima za potpore u odnosu na broj stanovnika. Gledajući per capita, najveća izdvajanja imali su potom Opatija, Valpovo i Pula, dok su po udjelu u proračunu slijedili Valpovo, Pleternica, Prelog i Novska. U odnosu na 2019. godinu najveći rast potpora u apsolutnom iznosu imali su Osijek, Opatija, Samobor, Vukovar, Požega i Šibenik, a u relativnom Garešnica, Sveti Ivan Zelina, Osijek i Metković. Oroslavje, Prelog, Osijek, Slatina i Novska imale su najveći relativni rast potpora u odnosu na 2017. godinu, odnosno Osijek, Opatija, Samobor i Pleternica u apsolutnom iznosu.

Iz podataka je uzeta stavka subvencije trgovačkim društvima i zadrugama izvan javnog sektora, odnosno riječ je o privatnim tvrtkama kojima su gradovi novčano pomogli. U odnosu na dobivene podatke u nekim gradovima ima odstupanja, pri čemu je najčešća vjerojatnost da se dio potpora knjižio na drugom kontu ili da nema odvojeno knjiženih potpora za poduzetnike i obrtnike. Portal Gradonačelnik.hr je u analizi kroz spomenutu stavku analizirao potpore poduzetnicima.

Kako je vidljivo iz odgovora koje su dobili u gradovima, u 2020. godini, još uvijek pod težim uvjetima poslovanja zbog korone, sredstva su u velikom dijelu usmjerena za pomoć poslovanja. Uz potpore gradovi su ukidali ili odgađali plaćanje raznih davanja, poput oslobađanja od plaćanja poreza na korištenje javnih površina, odgode i oslobađanja plaćanja komunalne naknade, pa plaćanja naknade za koncesijska odobrenja… Dodatno velik broj gradova već u suradnji sa županijama nudi beskamatne kredite za poduzetnike, a puno ih ulaže i u poduzetničke zone.

Očekivanja su kako sljedeće godine više neće biti potrebno sredstva izdvajati za ‘obranu’ od korone, nego će se više potpore dodjeljivati za razvojne projekte. Poduzetnicima će dodatno biti u ponudi sredstva iz EU fondova kroz novi financijski okvir, a većina gradova i po tom pitanju pomaže poduzetnicima dajući im savjetodavne usluge.

Analiza portala Gradonačelnik.hr pokazuje da je oko trećine gradova lani povećalo sredstva za poduzetnike u odnosu na godinu ranije pa je 108 gradova izdvojilo do 1 posto za potpore, u preostalih 20 najveći udio je između 1 i 2 posto, njih četiri iznad 2 posto, dva iznad 3 posto s izuzetkom Čabra koji je izdvojio skoro 13 posto.

Nakon Čabra, najveći udjel sredstava za subvencije u proračunu imao je Valpovo sa 3,94 posto, Pleternica 3,36 posto, Prelog i Novska 2,78 posto, Slatina 2,50 posto, Pula 2,26, Požega 1,83 posto, Vukovar 1,82 i Knin 1,76 posto.

Požega: Kroz programe poticaja u 2022. plan je izdvojiti milijun kuna

Grad Požega je lani izdvojio za subvencije 1,83 posto proračuna, što ga je svrstalo u vodećih deset gradova, isto kao i rast potpora za milijun kuna u odnosu na 2019. godinu.

‘Grad Požega je u 2021. godini kroz različite programe poticaja isplatio 724.074,67 kuna, dok je u 2022. godini za tu namjenu planirano 1.050.000 kuna. Planirane subvencije, potpore i pomoći dodjeljuju se kroz subvencije za smještajne kapacitete na području grada Požege, subvencije poljoprivrednicima, potpore za poticanje zapošljavanja i razvoja poduzetništva, zatim za sufinanciranje plaćanja naknade za priključenje na sustav električne energije, priključaka na vodu, kanalizaciju i plin, kao i za otvaranje Kušaonica na području grada Požege.

Mjere Grada Požege usmjerene su jačanju konkurentnosti poduzetnika, novim oblicima obrazovanja i informiranja u poduzetništvu, poboljšanju raspoloživosti financijskih resursa te efikasnom korištenju prostorne i informativne infrastrukture za realizaciju poduzetničkih poduhvata. Moramo raditi kvalitetan model poticanja poduzetništva i obrtništva, smanjiti administrativne prepreke u poduzetništvu, omogućiti i osigurati pristup povoljnim financijskim sredstvima za poduzetničke projekte, educirati poduzetnike o raspoloživim bespovratnim sredstvima iz EU fondova te dostupnih nacionalnih fondova za razvoj gospodarstva.’ – odgovaraju u Gradu.

Izvor: Požega.hr/Gradonačelnik.hr

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot