Grad Pleternica partner u projektu „Svijet graševine“ koji je predstavljen u Pakracu: „Za strateške projekte su potrebne godine i godine pripreme“

Autor: DK
blank

Uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera održana je u Pakracu početna konferencija projekta „Svijet graševine“ u kojoj su uz korisnika, grada Pakraca, partneri grad Pleternica, Požeško-slavonska županija, Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije te Javna ustanova Pleternica.

Riječ je projektu vrijednom od gotovo 66 milijuna kuna od kojih je 55,5 milijuna kuna sufinancirano iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova – Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

blank

Uz gradonačelnicu Pakraca i zastupnicu u Hrvatskom saboru Anamariju Blažević na predstavljanju projekta je bio zamjenik požeško-slavonskog župana Vedran Neferović, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, njen zamjenik Domagoj Katić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, pomoćnica ravnatelja Ureda za provedbu ESI fondova Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije Matea Radić, ravnateljica PANORE Senka Horvat, Jasna Hoffman i Marija Šarić ispred Javne ustanove Pleternica, koordinatorica projekta u ime prijavitelja Grada Pakraca Zrna Garača i dr.

Svijet graševine je jedinstveni projekt koji koristi vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije, a zamišljen je kao podrška vinarima i turističkom sektoru Požeško-slavonske županije. Okosnicu svijeta graševine čine tri različite posjetiteljske infrastrukture i atrakcije vinskog turizma smještene u kutjevačkom (Kuća graševine), pleterničkom (Muzej bećarca) i pakračkom vinogorju (Spahijski podrum).

blank

-Mi smo nositelj projekta Svijeta graševine. U fazi smo izrade projektne dokumentacije, a cijeli projekti bi trebao završiti 2023. godine. Zgrada koja će se urediti dugi niz godina je stajala i da nije bilo sufinanciranja i projekta Slavonija ne bi ga kao grad uz partnere mogli sami ostvariti – rekla je između ostalog Anamarija Blažević gradonačelnica Pakraca.  

Zaštićeno kulturno dobro Spahijski podrum u Pakracu izvorna je građevina koja datira iz 18. stoljeća i jedina je poznata gospodarska građevina na ovim prostorima koja se, radi čvrstog načina gradnje i organizacije prostora koji se mogao prilagoditi raznim namjenama, uspjela očuvati do danas.

Spahijski podrum bit će multimedijalni, turistički i obrazovni centar koji je zamišljen kao hibrid muzeja i knjižnice sa svrhom cjeloživotnog učenja, razvoja i osnaženja pripadajućih zajednica. Služit će kao izvor materijala za prezentaciju lokalnog identiteta, prirode i kulturne baštine kao jednog od glavnih oslonaca turističke industrije na ovom području.

blank

-Čast mi je i zadovoljstvo biti na ovoj početnoj konferenciji i govoriti o tome što ovaj projekt znači. Jako se dobro sjećam kada smo 2013. godine išli braniti projekt koji smo osmislili i bili u uvjerenju da će on biti pokretač turizma što tada možda nismo niti shvaćali. Kada smo dobili početnih 170 tisuća kuna radovali veselili kao da smo dobili ne znam koliko milijuna. Za strateški projekt se ne možete sjetiti danas i krenuti u njegovu realizaciju. Za to su potrebne godine i godine pripreme. Duboko sam uvjerena da je projekt Svijet graševine Pakrac, Pleternica, u budućnosti i Kutjevo da će to pokrenuti razvoj turizma u našoj županiji koja je, kako to volim reći, neotkriveni biser i veliki turistički biser – naglasila je između ostalog Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

O projektu su govorili i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Davor Huška, zamjenik požeško-slavonskog župana Vedran Neferović, pomoćnica ravnatelja Ureda za provedbu ESI fondova Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije Matea Radić, ravnateljica PANORE Senka Horvat te Jasna Hoffman ispred Javne ustanove Pleternica.

Više iz kategorije