Grad Pleternica daje poljodjelcima besplatnu izradu projektnih prijedloga

Autor: DK

PONOSNA SAM NA POLJOPRIVREDNIKE KOJU ULAŽU I IDU U RAZVOJNI ZAMAH – ISTIČE A. JOZIĆ

PLETERNICA – Konferencija dvorana Poduzetničkog inkubatora u Pleternici bila je premala za prihvat svih zainteresiranih na prezentaciju Natječaja za provedbu operacije  “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Dugo je to očekivana mjera kroz koju obiteljska poljoprivredna gospodarstva mogu ostvariti potporu od 15 tisuća eura.

To je bila prigoda da se potencijalni korisnici obavijeste na koji način mogu ostvariti besplatnu izradu projektnog prijedloga. Naime, Grad Pleternica je u suradnji s Poduzetničkim centrom Pleternica odlučio omogućiti 40 besplatnih projektnih prijava tako da prvih 40 korisnika koji s Poduzetničkim centrom Pleternica sklope Ugovor o pripremi projektnog prijedloga budu oslobođeni plaćanja cijene izrade bez PDV-a.  To je bio povod za razgovor s gradonačelnicom Pleternice Antonijom Jozić tim više što je ovo još jedna potvrda nastojanja da se pomogne žiteljima ovog kraja, ovaj puta poljoprivrednicima, u njihovim razvojnim planovima.

-Posebno sam ponosna na naše poljoprivrednike koji se unatoč teškom stanju u hrvatskoj poljoprivredi trude i dalje ulagati kako bi postigli rast i razvoj svojih OPG-a. Naravno da time direktno utječu i na rast i razvoj gospodarstva ovog grada  i naše županije, a naša je želja je da im u tome budemo partner i pomoć. Ja osobno kao i djelatnici našeg Poduzetničkog centra im i dalje stojimo na raspolaganju – kaže  gradonačelnica Jozić.

Poduzetnička osjetljivost je očigledno ključno načelo kojim se grad Pleternica vodio donoseći odluku o ovoj vrsti potpore onima koji su na početku svoga razvojnog ciklusa. Prihvatljivi korisnici su mala poljoprivredna gospodarstava upisana u Upisnik poljoprivrednika, ekonomske veličine iskazane u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva od dvije tisuće do 7.999 eura.

-Dobivena sredstva mogu se koristiti za kupnju domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala višegodišnjeg bilja, kupnju, građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade proizvoda iz  Ugovora o funkcioniranju Europske unije, zatim kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, kupnju poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada, uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje, građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda – nastavlja A. Jozić i dodaje da se mogu uključiti i troškovi promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda, stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda iz navedenog ugovora koji obuhvaća operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva, te gore navedene namjene ulaganja dobivenih sredstava.

Očekivanja su čelništva ovog grada, poznatog po poticanju i potporama poduzetnicima i obrtnicima što je uzrokovalo rast zapošljavanja i zaustavljanje iseljavanja iz ovog kraja, te dobrim rezultatima povlačenja sredstava iz fondova Europske unije nakon kojih je grad veliko gradilište.

-Nadam se da će naši poljoprivrednici pokazati veliko zanimanje za ova sredstva, ali i doprinos grada u ostvarenju njihovih razvojnih planova, a svi zajedno zasigurno možemo kroz ovakve aktivnosti, ali i druge zahvate znatno poboljšati uvjete rada i življenja u ovoj sredini, te u konačnici donijeti boljitak cijelom kraju i županiji, kao i bolju sutrašnjicu generacijama koje dolaze iza nas – zaključila je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i pozvala zainteresirane da se jave za sve dodatne informacije na tel. 252-125 ili putem elektronske pošte: info@plink.hr

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: