Grad na Orljavi ima mnogo predjela s drevnim imenima, no mladi malo za njih znaju

Kada bi mlađe građane Požege upitali za Glis, Salaš, Egzecir, Barutane ili Šicanu mnogi ne bi znali o čemu se uopće radi. Riječ je o starim nazivima za pojedine dijelove njihovog grada ili stručno rečeno toponimima kojih Požega ima izuzetno mnogo obzirom na svoju veličinu po površini.

Stoga ćemo ovom prilikom napisati poneku riječ o tim znamenitostima grada na Orljavi s ciljem da to starijima bude podsjetnik, a mlađima na znanje.

Glis je predjel na sjeverozapadu grada iznad Vojarne, Salaš je pak na jugozapadnom dijelu predjela, Tabašnica iznad Zagrebačke ulice na padinama Požeške gore, Barutane na sjeveru grada gdje je šumoviti predjel, Egzecir je na vrhu ulice Ante Starčevića, a tu u susjedstvu je Glavica na kojoj je poznata automoto staza gdje se dugi niz godina voze brzinske utrke. Šicana je pri vrhu gradskog predjela Jagodnjak smještenog na središnjem južnom dijelu Požege koji ulazi među brda Požeške gore.

Najpoznatiji su pak požeški toponimi Tekija, na zapadnom dijelu grada, zatim susjedni brdski dio Kalvarija poznata po Križnom putu, Sokolovac kao povijesni lokalitet na kojemu su protjerani Turci, Ratarnica je prostor gdje su srednje škole, Grgin Dol i Točak kao susjedni predjeli istočno od sportske dvorane „Tomislav Pirc“ (ranije dvorana Grabrik), nadalje Vranduk je područje koje uz potok Komušanac ulazi u Požešku goru, Arslanovci predjel prema gradskom groblju Sv. Ilije, Vučjak je manji podbrdski dio iznad središnjeg Trga sv. Trojstva prema groblju Sv. Elizabete, Varelovac je na sjeveru grada (središnji dio), te Luka također na sjevernom dijelu Požege, ali prema zapadu.

Tu su još Sv. Vid sa poznatom kapelicom kao poznati lokalitet u požeškom vinogorju iznad grada, Bibin Vir gdje su smještene brojne višekatne stambene zgrade, te Sajmište gdje je i dio novoizgrađenih obiteljskih kuća. Dio Sajmišta su jedno vrijeme nazivali i Arizona vjerojatno zbog nestašluka ondašnjih mladića koji su tamo živjeli, a često su na malonogometnim turnirima igrali nogomet pod tim nazivom.

Ovo je samo dio prisjećanja na drevna imena požeških lokaliteta, a još ima podosta prostora da se to nadopuni dakako uz pomoć dodatnih informacija naših čitatelja.

Foto: Arhiva, D.K. / pozega.eu

0 Comment