Grad Lipik i LIRA počinju s provedbom EU projekta za lokalne poduzetnike i obrtnike

Autor: M.B.

LIPIK – Projekt “Lipik-grad prijatelj poduzetnika i obrtnika” sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz operativni program “Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013.” 21. rujna u konferencijskoj dvorani Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o. u Lipiku predstavili su gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, direktor LIRE Dejan Iličić i voditelj projekta Goran Pušćenik. Projekt ukupne vrijednosti 100.566,00 sufinanciranog s 95% iznosa odnosno 94.532,04 kn iz EU fondova predstavljen je u nazočnosti direktorice Poduzetničkog centra Pakrac d.o.o. Ivane Orban te predstavnika lokalnih i regionalnih medija.

Cilj predstavljenog projekta je promocija poduzetništva i obrtnika u gradu Lipiku, a namijenjen je svim poduzetnicima i obrtnicima, nezaposlenim osobama i svim zainteresiranim osobama s područja Grada Lipika,a u čemu će biti mjesta i za poduzetnike s područja Pakraca i Požeštine.

-Želimo korak po korak stvarati jedan mozaik koji će na kraju doprinijeti razvoju i boljem životu ovdje, u Lipiku, Pakracu i okolici – rekao je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i istaknuo kako su takvi napori Grada Lipika ovim projektom prepoznati s višeg razina, od strane ministarstva. Gradonačelnik Kasana zahvalio se direktorici PCP-a Ivani Orban za sve dosadašnje doprinose Poduzetničkog centra Pakrac koji je bio prvi inkubator razvoja poduzetništva na ovom području, a na tim zdravim temeljima LIRA i Grad Lipik nastavljaju provoditi svoje aktivnosti.

-Prvi i osnovni cilj nam je otvaranje novih radnih mjesta – rekao je Kasana i naveo dosadašnje vidljive rezultate toga od početka izvođenja radova izgradnje bioplinskog postrojenja u Gaju, početka radova rekonstrukcije i dogradnje Doma hrvatskih veterana u Lipiku što je investicija vrijedna 23 milijuna kuna, investicije izgradnje hotela u Lipiku najavljena za sljedeću godine te potpisane ugovore s poduzetnicima za četiri mjesta Poduzetničke zone II u Lipiku koji dogodine trebaju početi izgradnju poslovnih prostora.

-Sada nam je prioritet kvalitetno povezivanje Lipika i ovog kraja s autocestom kako bi mogli privući nove poduzetnike – zaključio je gradonačelnik Kasana.

Direktor LIRE Dejan Iličić istaknuo je kako je ovaj projekt koji LIRA provodi s Gradom Lipikom prvi EU projekt.

-Lipik zaista jest grad prijatelj poduzetnika i obrtnika, kao što samo ime projekta nosi naziv, jer to kažu sami investitori zbog brzine rješavanja njihovih birokratskih problema od strane Grada Lipika. Također za investitore imamo najbolje uvjete ulaska u poduzetničku zonu i kvalitetan stručni tim – rekao je Iličić i ilustrirao izjavu na jednom primjeru uvjeta u lipičkoj poduzetničkoj zoni za zemljište od 7000 m2 i halu od 1000 m2. Potencijalni investitor samo na zemljištu u Lipiku ima 350.000 kuna uštede, na komunalnim naknadama od kojih je oslobođen u cijelosti za halu od 7000 m3 uštedjet će 140.000 kuna, na komunalnim doprinosima od kojih se oslobađaju u prve tri godine po stopama od 100%, 50% i 25% uštedjet će još 30.000 kuna, oslobođen je plaćanja poreza na tvrtku, ima besplatan priključak na električnu mrežu i druge komunalne usluge, a LIRA u prvoj godini od ulaska u poduzetničku zonu za sve savjetodavne usluge stoji na raspolaganju poduzetniku bez naplate tih usluga.

Voditelj ovog projekta je Goran Pušćenik iz LIRE i uz pročelnicu Jedinstvenog upravnog odjela Grada Lipika Veroniku Prhal primat će prijave i pružati dodatne informacije svim zainteresiranim poduzetnicima, obrtnicima i ostalim osobama. Projekt u trajanju 12 mjeseci, od srpnja ove godine do srpnja 2016. godine provodi Grad Lipik s Lipičkom razvojnom agencijom kao partnerom. Aktivnosti projekta su promocija poduzetništva i obrta te jačanje marketinških kapaciteta poduzetnika i obrtnika s ovog područja. Projekt uključuje organizaciju sajma poduzetništva, konferencije poduzetnika, okruglog stola o važnosti cjeloživotne edukacije i obrazovanja u poduzetništvu, izdat će se brošura Osnove poduzetništva te razne druge aktivnosti u svrhu promocije lokalnih poduzetnika i obrtnika, naveo je Pušćenik i dodao kako će pod aktivnošću jačanja marketinških kapaciteta poduzetnika i obrtnika zaposlenici LIRE organizirati radionicu o marketinškim alatima i izraditi marketing planove za zainteresirane lokalne poduzetnike i obrtnike.

 

Više iz kategorije