Grad Kutjevo utrošio 35 tisuća kuna za ugradnju opreme u donirano vatrogasno vozilo (foto)

Autor: D.K.

GRABARJE – Članovi DVD-a Grabarje dugi su niz godina čekali adekvatno vozilo koje im je nedostajalo kao operativno navalno vozilo. Dočekali su taj dan. Vlada austrijske pokrajine Tirol osigurala im je prikladno vozilo koje je uz određene nadogradnje vozilo spremno za vatrogasne intervencije sa svom potrebitom opremom. Do sada su za razne potrebe pri vatrogasnim intervencijama koristili staru vatrogasnu cisternu koja odlazi u “zasluženu mirovinu”.

-Nakon dugog niza godina ostvarile su nam se želje da smo dobili takvo vozilo u naše selo. Ovdje je aktivno preko 200 članova u vatrogasnom društvu u kojem su uključena djeca od osnovne škole pa sve do starijih generacija. Stvorili smo jednu bazu dobrih članova jer sustavno radimo na tome, prvenstveno na protupožarnoj preventivi što je veoma važno. Vozilo koje smo dobili je jako veliki doprinos našem selu. Zahvaljujem se Vladi Tirola, našoj Vatrogasnoj zajednici i vatrogasnom centru. Ništa ne bi bilo bez pomoći grada Kutjeva.  Dobili smo nešto što nam puno znači. Rješavamo se stare vatrogasne cisterne koja će ostati u spomen na sve što je do sada s njom napravljeno. Novo vozilo će biti puno efikasnije u rješavanju svih potreba – rekao je Branko Vido, predsjednik DVD-a Grabarje.

Vlada austrijske pokrajine Tirol do sada je već darovala veliki broj vozila i vatrogasne opreme vatrogasnim društvima u Požeško-slavonskoj županiji što je odrađeno sve prema procjeni i planu donacija.

-Vlada Tirola ponovno je dala još jednu donaciju sa dva vatrogasna vozila koja su namijenjena za Dobrovoljno vatrogasna društva Grabarje i Ivandol. Iako je prvotna odluka Vlade Tirola bila da će samo središnja društva opskrbljivati s vozilima i opremom uspjeli smo ih nagovoriti i dokazati procjenama i planovima da su vozila osim središnjim društvima potrebna i onima manjima odnosno jačim i značajnijim društvima kao što je ovo ovdje, na rubnom dijelu županije, u Grabarju. Vozila koja smo ovoga puta dobili, za Ivandol i Grabarje, bila su za nas ne praktična jer nisu imala potrebitu opremu. Odlučili smo da napravimo nadogradnju u vozilima kako bi dobili navalna vozila jer oba vozila imaju produžene kabine u kojima se može voziti posada od sedam do osam ljudi – istakao je Željko Petrović, predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije te je naglasio kako je uz pomoć grada Kutjeva i općine Brestovac zajedničkim financijskim sredstvima uz potporu Državne uprave za zaštitu i spašavanje i Vatrogasne zajednice požeško-slavonske županije zatvorena financijsku konstrukciju kako bi se izvršile potrebne nadogradnje i ugradila potrebna oprema.

Josip Budimir, gradonačelnik Kutjeva

Na donirana vozila su nadograđene cisterne s vodom, u jednom 1600 u drugom 1300 litara. Postavljene su i vatrogasne pumpe čime su prilagođena vozila za sve potrebne intervencije kao navalna vozila.

-Ovo je važan dan za Grabarje i sve vatrogasce. Konačno su dobili vozilo koje već duže vremena priželjkuju ali i zaslužuju svojim neumornim radom i brojnim aktivnostima. Evo stiglo je vozilo u potpunosti opremljeno u kojem je nadograđena oprema za koju je grad Kutjevo iz proračuna izdvojio 35 tisuća kuna, a ostali dio je pokriven iz sredstava Državne uprave za zaštitu i spašavanje i Vatrogasne zajednice požeško-slavonske županije. Želim da ta to vozilo bude što manje potrebe za intervencijama – rekao gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir.

Vatrogasna vozila na koja je ugrađena dodatna oprema imaju mogućnost gašenja požara ili barem da se u prvom dijelu spriječi širenje požara do dolaska središnje postrojbe sa jačom i kvalitetnijom tehnikom.

-U vozila je uloženo preko 100 tisuća kuna po vozilu u koja je ugrađena vatrogasna pumpa, cisterna i vitlo brze navale. U planu je isporuka i donacija još vatrogasnih vozila iz Tirola i to u ovoj godini, u prosincu. Očekujemo tehničko vatrogasno vozilo za DVD Kaptol i jedno manje navalno vozilo za DVD Sulkovci. Uz vozilo za DVD Kaptol doći će i tehnički alat za prometne nesreće. Naredne godine navalna vozila trebaju dobiti društva u Kaptolu, Jakšiću i Kutjevu te DVD Čaglin tehničko vozilo – dodao je Petrović.

Vlada austrijske pokrajine Tirol želi do kraja 2016 godine zaokružiti plan nabave i doniranja vozila čime bi se trebale zadovoljiti sve potrebe kod svih vatrogasnih društava u Požeško-slavonskoj županiji. Do kraja 2017. godine trebala bi i sva ona manja vatrogasna društva biti opremljena vozilima i opremom čime bi se završio ciklus doniranja Vlade pokrajine Tirol.

12319433_516481841863893_646131417_n

Više iz kategorije