Grad Kutjevo rekorder po izdvajanju za novorođene u Požeško-slavonskoj županiji i šire: “Želimo poslati jasnu poruku da su nam bitne obitelji i njihov opstanak na području našeg grada”

Autor: DK

Prema svemu sudeći grad Kutjevo, na čelu s gradonačelnikom Josipom Budimirom, ulazi u odlučnu borbu s pronatalitetnom politikom, prvenstveno zbog ostanka i opstanka mladih i povećanja broja novorođenih. U svim tim nastojanjima svesrdnu podršku daje i Gradsko vijeće, odnosno tamošnji vijećnici.

Nije nam problem kao portalu, odnosno novinarima, prijeći određeni broj kilometara, prisustvovati sjednici koja traje i nekoliko sati, slušati hvalevrijedne prijedlog i iste prenijeti javnosti kako bi znali što se radi, predlaže i poduzima za boljitak mještana i stanovnika u određenoj jedinici lokalne samouprave, u ovom slučaju gradu Kutjevu.

Gradonačelnik Josip Budmir predložio je, a vijećnici na 12. sjednici Gradskog vijeća jednoglasno prihvatili prijedlog Odluke o povećanju naknade za novorođene. U odnosu na druge gradove i općine u Požeško-slavonskoj županiji rekorder po izdvajanju za novorođena, a gledajući širu okolicu na samom je vrhu po izdvajanju za novorođene.

Tako će za prvo dijete obitelji iz proračuna grada Kutjeva uvidu jednokratne pomoći dobivati 2.000 kuna, za drugo 3.000, a za treće 4.000 kuna. Odlučno se nastavlja i s izdvajanjem za one koji se odvaže na četvrto i peto dijete u obitelji. Tako će obitelji za četvrto novorođeno dijete dobiti jednokratnu pomoć 5.000, za peto 6.000 tisuća kuna.

Slobodno možemo reći da u tim jednokratnim potporama nije kraj. Grad Kutjevo nastavlja brigu o svojim sugrađanima kako bi oni sa svojim obiteljima mogli ostati svoj na svome, raditi i skrbiti o njima. Kroz različite poticajne mjere itekako se ima razloga ostati na svojoj rodnoj grudi, razvijati vlastiti biznis u gospodarstvu, poljoprivredi, turizmu …. jer se za sve te grane mogu ostvariti značajna financijska poticajna sredstva. Potrebno je samo doći u Gradsku kuću grada Kutjeva gdje se mogu dobiti sve potrebne informacije oko mogućnosti ostvarivanja prava na sufinanciranje.

-Uvjeren sam da o ovoj odluci trebaju čuti stanovnici s našeg područja jer je ona veoma bitna. Uz sve poticajne mjere za razvoj gospodarstva, poljoprivrede i turizma i sve one druge pomoći, sufinanciranje karata za srednjoškolce, stipendija, pomoć umirovljenicima i dr. Uvjeren sam da će i izgradnja novog Dječjeg vrtića biti zamašnjak u novim trendovima zaustavljanja iseljavanja iz naših krajeva. Odlučili smo se i na još jednu novi mjeru koju stavljamo kao prijedlog pred vas vijećnike da se redefiniraju naknade za novorođenu djecu. Želimo poslati poruku da su nam bitne obitelji i njihov opstanak u našem gradu i da ćemo sve poduzeti kako bi u mogućnostima pomogli onima koji zasnivaju veće obitelji. Pred vas stavljam prijedlog odluke da se roditeljima za prvo dijete izdvaja 2.000 kuna, za drugo 3.000, treće 4.000, četvrto 5.000 a za peto 6.000 kuna. Za ostvarivanje tih naknada potrebno će biti dostaviti i određenu dokumentaciju koja je potrebna i dokazuje pravo na ostvarenje – rekao je Josip Budimir, gradonačelnik Kutjeva obrazlažući prijedlog pred gradskim vijećnicima koji su isti jednoglasno i prihvatili.

Prijedlog gradonačelnika Budmira za povećanje naknada za novorođene je između ostalog i zbog želje zaokreta negativnog demografskog trenda te sve manjeg broja upisa djece u škole što može za posljedicu imati i zatvaranje nekih od područnih škola na kutjevačkom području. Mnogo je razloga ne samo za novopredloženom poticajnom mjerom i za drugim različitim poticajnim mjerama na čemu će prema svemu sudeći grad Kutjevo intenzivno raditi.

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci:

Translate »
Postavke kolačića