Grad Kutjevo, Kutjevački vinari i Akademija graševine na 25. Event klubu u Zagrebu predstavili turizam svoga kraja

Autor: Jelenko Topić

Na 25. Event klubu koji je održan U Zagrebu s  temom  „Vinski turizam“ zajednički  su se predstavili Kutjevački vinari , Turistička zajednica grada Kutjeva, te Vinska kuća i pansion Akademija graševine.

Event klub, kako mu već sam naziv govori specifičan je oblik okupljanja interesnih skupina oko teme za koju žele čuti i dalje proširiti informacije . Cilj okupljanja uvijek je vidjeti se s kolegama i upoznati nove, čuti  iskustva drugih o njihovom „tihom znanjau“, obogatiti svoju bazu podataka, dobiti nove ideje.

Ideju za temu o vinskom turizmu , organizatorica Ana Rakić, dobila je prilikom boravka u kutjevačkom kraju kao jedna od poslovnih gostiju koje je Akademija graševine pozvala na otvorenje Vile Enjingi .

Čuvši priču kako će vila postati sastavni dio prvog integralnog vinskog hotela i kako će baš vinari biti glavni suradnici budećeg hotela  zaključila je da ta tema nikako ne može biti samo lokalna priča.

Među predstavljenim regijama kutjevačko vinogorje ima najdužu tradiciju i najajči brend i upravo se na tome temelje  i daljni planovi razvoja vinskog turizma.

Ne umanjujući sve dosadašnje napore koje su dionici turističkog prometa u kutjevačkom kraju uložili i koje i dalje ulažu uz ove velike konkurentske prednosti  kroz prezentaciju su istaknuti i najveći izazovi koji slijede u razvoju vinskog turizma. 

To su proširenje, uređenje i umrežavanje smještajnih kapaciteta, aktivan i ozbiljan marketing destinacije  potpomognut lokalnim institucijama , a naročito turističom zajednicom grada Kutjeva, ujednačena kvaliteta usluge na području cijele destinacije i vino kao poveznica svega.

Koliko će dionici turističkog prometa biti uspješni u savladavanju ovih izazova ovisi ponajviše o njihovu  zajedništvu, radu na zajedničkoj strategiji , povezivanju na zajedničkim projektima, marketingu i promociji cijele destinacije.

Zanimljivo je da su slične izazove istaknule sve tri regije . Neovisno o tome koliko su  do sada napravile na području vinskog turizma slažu se  u ocjeni da budućnost  vinskog turizma ne može ovisiti o pojedinačnim naporima vinara, hotelijera ili ugostitelja.  Koliko god njihova ponuda bila izvrsana i turistima zanimljiva ona  nikada nije dovoljna. Moderan turist želi doživjeti cijelu destinaciju, posjetiti više lokacija, uživati u raznovrsnosti ponude.

I svi su se složili da je jedini put u zajedništvu , u umrežavanju više malih pojedinačnih ponuđača koji onda zajedno pružaju turistički doživljaj nekog kraja. Na tom putu velika je i vodeća uloga institucija koje trebaju biti nositelji zajedničkih strategija, sukreatori novih ideja i programa , nositelji zajedničkog udruženog marketinga .

Upravo tu priču ispričao je Anđelko Ledić  iz Akademije graševine, rekavši kako je on kao ugostitelj uspio u toj namjeri okupiti više iznajmljivača, motivirati Udrugu vinara i neke Opge-ove i kako je sada u poziciji da za daljni razvoj zaista treba pomoć institucija, a prvenstveno turističke zajednice.

Ispred Udruge vinara Kutjevo eventu je nazočila Maja Ćorak Perak ,koja je pozdravila ovakava okupljanja kao odličan način promocije i razvoja poslovnih ideja. Osim što je nazočnima predstavila Udrugu, gostima je uz neformalno druženje predstavila i vina kako svoje obiteljske vinarije tako i vina ostalih kutjevačkih vinara. Udruga vinara vrlo je zainteresirana za ovaj oblik suradnje u kojem se udruženo nastupa na tržištu, samo zajednički može se postići više istaknula je Maja u brojnim razgovorima s uzvanicima.

Činjenica da su na ovaj Event klub zajednički došli predstaviti destinaciju ugostitelji, vinari i predstavnici TZ grada Kutjeva na čelu s gradonačelnikom Josipom Budimirom daje nadu da se o budućnosti vinskog turizma u Kutjevu ozbiljno razmišlja ali ozbiljno i radi.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek