Grad Kutjevo će do kraja mjeseca platiti sve zaostale financijske obveze prema dobavljačima i poslovnim partnerima!

Autor: D.K.

KUTJEVO – Dugovanja grada Kutjeva prema dobavljačima, izvođačima radova, pružateljima raznih usluga, obrtnicima i drugim poslovnim partnerima s kojima je grad Kutjevo u proteklih nekoliko godina poslovao prema svemu sudeći odlazi u prošlost. Zaključak je to gradskih vijećnika, na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća grada Kutjeva, kojima su gradonačelnik Josip Budimir i njegov zamjenik Ivica Malnar prezentirali način plaćanja svih zaostalih obveza prema dobavljačima.

Dinko Špoljarić, savjetnik za financije i proračun u gradu Kutjevu

Uz gradonačelnika i njegovog zamjenika detaljnije pojašnjenje oko plaćanja zaostalih obveza prema dobavljačima dao je i stručni savjetnik za financije i proračun u gradu Kutjevu Dinko Špoljarić koji je iznio sve pojedinosti oko kratkoročnog kreditnog zaduženja u iznosu od 1,5 milijun kuna do kraja tekuće 2016. godine, za koji iznos je model i način otplate riješen. Na žiro račun grada Kutjeva biti će isplaćena neplanirana financijska sredstva iz državnog proračuna u iznosu od 900 tisuća kuna, a treba uslijediti i isplata sredstava iz županijskog proračuna u iznosu od 350 kuna koji je novac utrošen i plaćen za sanaciju cesta uslijed prošlogodišnjih poplava, što se treba refundirati preko Požeško-slavonske županije sa razine Hrvatskih cesta.

Josip Budimir, gradonačelnik Kutjeva

-Od 2002. godine u gradu Kutjevu postoje dugovanja prema dobavljačima. Tijekom svih godina dugovanja su rasla ili padala ali su uvijek postojala. Gotovo 13 godina se povlače razna dugovanja grada Kutjeva prema određenim dobavljačima. Dugove koje smo dolaskom na vlast mi zatekli o tome više ne želimo diskutirati, to je stvar prošlosti, to više ne trebamo spominjati i nadam se da do toga i tako nečega više neće nikada dolaziti. Mi smo naslijedili određeni dug prema dobavljačima ali naslijedili smo i veliku torturu, i ja kao gradonačelnik, moj zamjenik ali i svi djelatnici gradske uprave. Dolazilo je i do pritisaka prema pojedinim gradskim vijećnicima koji su dolazili i pitali kada će se određena dugogodišnja dugovanja platiti. Teško je na takav način funkcionirati, svakodnevno primamo pozive sa pitanjima kada ćemo platiti dugovanja. Neke smo stvari rješavali vatrogasnim mjerama i plaćali one manje iznose, a pronalazili smo i načine da u nekakvim omjerima plaćamo i one veće iznose. Primali smo prijetnje ovrhama i blokadama koja su nam također pristizale. Raditi u takvom okruženju je preteško, a zbog svega toga smo i kao grad i ja osobno izgubili povjerenje kod određenih tvrtki i dobavljača – istakao je gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir te naglasio kako kredit koji predlaže da se podigne u iznosu od 1,5 milijun kuna je strogo namjenski i to isključivo za zatvaranje duga prema dobavljačima kojima je grad Kutjevo dužan.

U izlaganju i obrazloženju gradonačelnika Budimira moglo se čuti i da je zbog određenog dugovanja prema nekim dobavljačima i tvrtkama upitan opstanak tih tvrtki jer im je narušena solventnost i uskraćene financije za obrtna sredstva.

-Dugovanja prema nekim tvrtkama u iznosu pet, deset ili petnaest tisuća kuna su u današnjim prilikama jako velika što dovodi i do ruba u poslovanju. Kada nam se naši poslovni partneri obraćaju da im se plati govore nam da im i pet tisuća kuna puno znači i da ih i to spašava – dodao je Budimir.

Da je financijska konstrukcija za vraćanje kredita napravljena i gradonačelnik Budimir je to potvrdio te je naglasio da je podizanje kredita u svakom slučaju opravdano jer se više nitko ne može baviti dugovima i otplatama dugova prema dobavljačima-poslovnim partnerima.

-Sa 31.12.2015. godine grad Kutjevo ima dospjelih obveza prema dobavljačima nešto više od 1,6 milijun kuna. Kamata za kredit bi iznosila oko 68 tisuća kuna. Skupili smo ponude od banaka gdje je naša Slatinska banka u kojoj imamo otvoren račun dala ponudu za fiksnu godišnju kamatu od 3,9% i jednokratno 0,15% za naknadu troškova kredita. To nas je jako iznenadilo jer smo očekivali da će biti daleko veće kamate. Druge dvije banke su dale daleko nepovoljnije uvjete. Što se tiče dinamike povrata kredita i što je još bitnije zatvaranje tog kredita prijedlog je da se kredit vrati najkasnije do 31.12.2016. godine. Mi smo u prijedlogu proračuna za 2016. godinu išli sa određenim sredstvima za takve troškove, 290 tisuća kuna tako da bi za otplatu kredita trebali skupit još oko 1,25 milijun kuna. Sada trenutno imamo pokriveno 900 tisuća kuna što je sto posto točno, a očekujemo i 330 tisuća kuna da ćemo dobit iz županijskog proračuna. Iz svega proizlazi da imamo gotovo sve pokriveno, sav iznos za kredit, što znači da ne moramo ići sa smanjenjem rashodovne strane od predloženog proračuna za 2016. godinu – rekao je Dinko Špoljarić stručni savjetnik za financije i proračun u gradu Kutjevu.

Ivica Malnar, zamjenik gradonačelnik Kutjeva

Zamjenik gradonačelnika Ivica Malnar se također osvrnuo na to zbog čega se ide u podizanje kratkoročnog kredita te je naglasio da se morala prekinuti situacija oko plaćanja dospjelih obveza prema dobavljačima jer je sve to već postalo ne izdrživo.

-Sve smo to dobro razmotrili i došli smo do zaključka da idemo u podizanje kratkoročnog kredita. 900 tisuća kuna što nije bilo u proračunu dobit ćemo od države. I to je jedan razlog da neće doći u pitanje vraćanje kredita. Moramo napokon urediti plaćanja i postići da možemo plaćati dospjele obaveze u zadanim rokovima 30 ili 60 dana. Mi moramo imati vjerodostojnost kako mi osobno tako i grad Kutjevo – naglasio je zamjenik gradonačelnik Kutjeva Ivica Malnar.

Predsjednica Gradskog vijeća Josipa Miličević pitala je da li će podizanje kredita utjecati planirani radovi i investicije na što je odgovoreno da će ići sve prema planiranim i zacrtanim aktivnostima te da se neće dirati nikome ništa od planiranih sredstava.

Ante Pavković, gradski vijećnik (HSP)

Gradski vijećnik Ante Pavković pozdravio je inicijativu podizanja kratkoročnog kredita, kako bi se riješili svi zaostaci, prvenstveno što ne bi trebalo biti bojazni za njegovo vraćanje jer je kako je i rečeno konstrukcija otplate prezentirana. Pavković je samo naglasio da sve to treba ući u rebalans proračuna što je jedna jača garancija i sigurnost.

Oporbeni vijećnici (SDP-HSU) nisu imali konstruktivnu kritiku na predloženi prijedlog za podizanje kredita. Odluka o kratkoročnom zaduživanju donesena je sa 12 glasova za i dva suzdržana. Zanimljivo je da je od četvero vijećnika iz kluba SDP-a i HSU-a dvoje vijećnika glasalo za, a dvoje je bilo suzdržano – nitko protiv.

Prema svemu sudeći kamate koje će se platiti banci za kratkoročni kredit u svakom slučaju su u konačnici prihvatljivije jer trošak samo jedne tužbe i pokretanja ovrhe odnosno prisilne naplate i sudskih troškova veoma je blizu ukupnog iznosa za kamate.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot