Gostujuća izložba “Gumbi” u požeškom Gradskom muzeju

POŽEGA – U sklopu Aurea festa u Gradskom muzeju Požega otvorena je gostujuća izložba “Gumbi” Pokrajinskog muzeja iz Celja, autora povjesničara Jože Rataja. Vizualno vrlo atraktivna izložba donosi prikaz načina korištenja ali i oblikovanja dugmadi kroz povijesna razdoblja do danas. Priču o malom predmetu koji je oblikovao povijest jednakom snagom kao i velika djela umjetnosti posjetitelji mogu pogledati do 13. listopada 2016. godine.

“Iako se s gumbima svakodnevno susrećemo, nikada ne razmišljamo o tradiciji i povijesti tog predmeta, iako su bili u upotrebi od petog tisućljeća prije naše ere. Dugme je bilo kao dio nakita i prvotno nije imalo svoju funkciju koju danas poznajemo. Bilo je dio muške mode, a u ženskoj modi pojavljuje se tek 30-tih godina 19. stoljeća . Materijali su bili razni od sedefa, drveta, kosti pa i plemenitih kovina. Dugmad je stoljećima bila statusni simbol, ukrasni predmet privilegiranog sloja,” ispričao je samo dio bogate povijesti dugmeta autor izložbe Jože Rataj.

Požeška publika na izložbi će moći pogledati oko 1500 komada dugmadi od različitog materijala, a neobičnu izložbu otvorila je gošća Aurea Festa jazz diva Zdenka Kovačiček.

0 Comment