Gospodarski Sajam vježbeničkih tvrtki “Poduzetnička škola”

POŽEGA – Ministarstvo poduzetništva i obrta potpomoglo je, sa 50 tisuća kuna, projekt vježbeničkih tvrtki „Poduzetna škola“ koji je kao takav jedinstven kojeg provodi Ekonomska škola u Požegi. Takvih tvrtki kojima upravljaju i u njima rade učenici, imaj čak 12 koje su registrirane i uspješno posluju.

Ravnateljica Ekonomske škole Požega, prof. Marinka Parac,

– Cijeli projekt je edukativnog karaktera za naše učenike, koji su kroz prezentaciju svojih poslovnih planova koje su radili u sklopu projekta, pokušali razviti svoju poslovnu ideju, i na taj način po završetku škole okušati se u budućnosti u nekom obliku samozapošljavanja. Budući da se radi o ekonomskoj školi obavili smo sve kompletne radionice u suradnji s poduzetničkim centrom, posjetili smo zagrebački Poduzetnički centar i ovaj je sada kruna svega, „Sajam vježbeničkih tvrtki“ gdje će 12 tvrtki pokazati svoje vještine, umijeće trgovanja, prezentacijske vještine. Podržala nas je u tom projektu i Požeško-slavonska županija, Gospodarska i Obrtnička komora, a mi ćemo i u budućnosti nastaviti s ovakvim oblikom rada i povezivanja praktičnog i teoretskog. U projektu je bilo uključeno 160 učenika i 6 mentora – rekla je ravnateljica Ekonomske škole Požega, prof. Marinka Parac,

Deset najboljih poslovnih planova išlo je i na prezentaciju u Zagrebački inkubator kod poslovnih anđela gdje su učenici vidjeli kako se zapravo radi u inkubatoru i u stvarnom poslovnom životu.

– Podržali su inicijative naših učenika, tako da su oni vidjeli da njihove poslovne ideje za koje su mislili da su banalne i nisu dorasle poduzetničkom svijetu, zapravo jesu prave ideje od kojih se počinje. Ohrabrili su ih da sa svojim idejama mogu nastaviti dalje, da imaju dobar start. Vidjeli su da se na osnovu svojih ideja stvarno mogu zaposliti, ali i saznali gdje mogu vidjeti vrijednost svoje ideje, koga pitati za savjet. Vidjeli su da takvih ideja imaju i drugi, da to nije nemoguća misija. Bilo je interesantno kad smo došli u inkubator, tamo smo vidjeli skup najnovijih tehnologija, da barataju s milijunima kuna. Pitaju me učenici pa kud ćemo mi sad sa našim palačinkama, medom, ljekovitim biljem. No dobili su potvrdu da je to sve u redu, jer tako se kreće i takav je početak poslovne ideje – dodala je Marinka Parac.

Danas su učenici u školskim hodnicima i učionicama napravili prezentaciju svih 12 vježbeničkih tvrtki koji će napraviti i za učenike završnih razreda osnovnih škola na području Požeško-slavonske županije kako bi se lakše opredijelili koju školu upisati.

Tvrtke koje posluju ka vježbeničke bave sa slijedećim djelatnostima; Kap sreće d.o.o. bavi se prodajom vina, tvrtka Flora d.o.o. se bavi, Virus d.o.o. prodaje računalnu opremu,  Libro d.o.o. posluje na veliko i malo sa uredskom opremom, strojevima i priborom. Tvrtka TO DO d.o.o. bavi se trgovinom na veliko i malo elektromaterijalom, Viktorija d.o.o. trgovina je na veliko uredskom opremom, čokoladom i kavom dok se tvrtka Stilko d.o.o. bavi trgovinom poslovnom odjećom i obućom. Alfa d.o.o. posluje na principu zelenog ureda dok tvrtka Konekta d.o.o. koja usko surađuje sa Alfom d.o.o. na veliko prodaje električne aparate za kućanstvo i također posluje po principima Zelenog ureda. Protect d.o.o. prodaje sigurnosne kamere, tvrtka Gama d.o.o. je marketinška agencija dok se tvrtka ITM bavi uređenjem interijera, trgovinom vrata, prozora i uredskog namještaja.

0 Comment

Send a Comment