Knjiga biskupa Mile Bogovića “Lika i njezina Crkva u prošlosti i sadašnjosti”

Autor: Požega.EU

DSC_0176 (Small)POŽEGA – U svojoj 75-godini života, 50-oj godini svećeništva i 15-ogodišnjoj biskupskoj službi gospičko-senjski biskup msgr.dr. Mile Bogović poklonio je vrijedan dar svojoj Lici, napisavši knjigu „Lika i njezina Crkva u prošlosti i sadašnjosti. Tim povodom posjetio je ovdašnje Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“ koje je organiziralo predstavljanje knjige, u Velikoj županijskoj vijećnici u Požegu, u kojoj je biskup Bogović skupio svoje radove od kojih su neki već objavljeni a u knjizi dorađeni kako bi se određene pojedinosti sa svim činjenicama što više približile i onom najmanjem čitatelju.

-U knjizi pišem o onome što se odnosi na Liku, na njezine početke, na njezinu cijelu povijest o čemu sam i prije pisao. Htio sam da na jednom mjestu bude opis kako je došlo do osnivanja Gospičko-senjske biskupije te o tome kako je u ratu Lika mnogo stradala što nigdje nije na jednom mjestu objavljeno. I kao takve materijale sam skupio kako bi knjiga bila cjelovita sa svim važnijim događanjima. Knjiga je u prvom izdanju objavljena u tisuću primjeraka, svim je Ličanima draga što svjedoči i rasprodanost gotovo svih primjeraka. U planu mi je napraviti i drugo izdanje u kojoj bi pokušao povezati sve one koji su iselili i one koji su ostali u Lici. To je ono što sam želio napraviti i dovršiti u zalasku svoje i povijesne i biskupske karijere te u tom vidu darovati na ovaj način dar svom narodu koji je jako puno trpio i koji se morao seliti na sve strane – rekao je dr. Mile Bogović

Iako su se mnogi Ličani raselili ostali su čvrsto povezani sa svojim zavičajem što potvrđuje i ovo društvo u Požegi na čijem je čelu prof.dr. Josip Fajdić koji je već nekoliko puta okupio intelektualce na jednom mjestu kao bi nastupili i razmijenili iskustva o različitim temama.

Nakon pozdravnih riječi i proslova domačina, prof. dr. Josipa Fajdića o liku msgr.dr. Mile Bogovića, o knjizi su još govorili recenzenti knjige prof. dr. sc. Ante Bežen i prof. dr. sc. Željko Holjevac, urednik Ivica Mataija iz Državnog arhiva u Gospiću i Tomislav Radonić i požeškog arhiva.

Dr. sc. Ante Bežen između ostaloga je rekao kako je knjiga ukazala da je Lika najranjiviji dio Hrvatske, što je biskup uočio i pripomogao da Crkva među prvima revitalizira Liku nakon komunističkog razdoblja i Domovinskog rata. Izgradivši Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini biskup je pokazao da i devastirana Lika može dati doprinos nacionalnoj stvari.

Ivica Mataija je naglasio kako je povijest Crkve neraskidivo vezana i za povijest Like koja je bila dosta fragmentirana a da sama knjiga popunjava dosada neistražena razdoblja.

Prije početka predstavljanja knjige nastupio je i mješoviti zbor „Vila Velebita“ iz Požege koji je otpjevao dvije pjesme o Lici i zavičaju.

DSC_0164 (Small)

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot