Knjiga biskupa Mile Bogovića “Lika i njezina Crkva u prošlosti i sadašnjosti”

Autor: Požega Portal

DSC_0176 (Small)POŽEGA – U svojoj 75-godini života, 50-oj godini svećeništva i 15-ogodišnjoj biskupskoj službi gospičko-senjski biskup msgr.dr. Mile Bogović poklonio je vrijedan dar svojoj Lici, napisavši knjigu „Lika i njezina Crkva u prošlosti i sadašnjosti. Tim povodom posjetio je ovdašnje Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“ koje je organiziralo predstavljanje knjige, u Velikoj županijskoj vijećnici u Požegu, u kojoj je biskup Bogović skupio svoje radove od kojih su neki već objavljeni a u knjizi dorađeni kako bi se određene pojedinosti sa svim činjenicama što više približile i onom najmanjem čitatelju.

-U knjizi pišem o onome što se odnosi na Liku, na njezine početke, na njezinu cijelu povijest o čemu sam i prije pisao. Htio sam da na jednom mjestu bude opis kako je došlo do osnivanja Gospičko-senjske biskupije te o tome kako je u ratu Lika mnogo stradala što nigdje nije na jednom mjestu objavljeno. I kao takve materijale sam skupio kako bi knjiga bila cjelovita sa svim važnijim događanjima. Knjiga je u prvom izdanju objavljena u tisuću primjeraka, svim je Ličanima draga što svjedoči i rasprodanost gotovo svih primjeraka. U planu mi je napraviti i drugo izdanje u kojoj bi pokušao povezati sve one koji su iselili i one koji su ostali u Lici. To je ono što sam želio napraviti i dovršiti u zalasku svoje i povijesne i biskupske karijere te u tom vidu darovati na ovaj način dar svom narodu koji je jako puno trpio i koji se morao seliti na sve strane – rekao je dr. Mile Bogović

Iako su se mnogi Ličani raselili ostali su čvrsto povezani sa svojim zavičajem što potvrđuje i ovo društvo u Požegi na čijem je čelu prof.dr. Josip Fajdić koji je već nekoliko puta okupio intelektualce na jednom mjestu kao bi nastupili i razmijenili iskustva o različitim temama.

Nakon pozdravnih riječi i proslova domačina, prof. dr. Josipa Fajdića o liku msgr.dr. Mile Bogovića, o knjizi su još govorili recenzenti knjige prof. dr. sc. Ante Bežen i prof. dr. sc. Željko Holjevac, urednik Ivica Mataija iz Državnog arhiva u Gospiću i Tomislav Radonić i požeškog arhiva.

Dr. sc. Ante Bežen između ostaloga je rekao kako je knjiga ukazala da je Lika najranjiviji dio Hrvatske, što je biskup uočio i pripomogao da Crkva među prvima revitalizira Liku nakon komunističkog razdoblja i Domovinskog rata. Izgradivši Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini biskup je pokazao da i devastirana Lika može dati doprinos nacionalnoj stvari.

Ivica Mataija je naglasio kako je povijest Crkve neraskidivo vezana i za povijest Like koja je bila dosta fragmentirana a da sama knjiga popunjava dosada neistražena razdoblja.

Prije početka predstavljanja knjige nastupio je i mješoviti zbor „Vila Velebita“ iz Požege koji je otpjevao dvije pjesme o Lici i zavičaju.

DSC_0164 (Small)

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci:

Translate »