Gospi od Suza u pohode na 1. zavjetnom hodočašću hrvatskih branitelja u Pleternici: “Danas našoj Gospi dolazimo u slobodi za koju su život dali i Pleterničani” /FOTOGALERIJA/

Više stotina hrvatskih branitelja zaputilo se na 1. zavjetno hodočašće u Pleternicu, gdje su u Svetištu Gospe od Suza sudjelovali na svečanom euharistijskom slavlju kojeg je predvodio preč. Antun Ćorković, pleternički župnik i rektor Svetišta.

Prema riječima Nikice Delača, predsjednika Udruge Branko Drinovac Lega, koji je i nositelj organizacije, na zavjetnom hodočašću je sudjelovalo više braniteljskih udruga iz Zagreba, Vukovara, Bjelovara i drugih gradova.

Euharistijskom slavlju je prethodila procesija ulicama Pleternice prema Svetištu, koja je krenula sa Sportsko-rekreacijskog centra u Pleternici. Procesiju je predvodio trajni đakon Sisačke biskupije Vjekoslav Uvalić, dušobrižnik pri Ministarstvu hrvatskih branitelja. Hodočasnici u procesiji zaustavili su se kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima gdje je više izaslanstava položilo vijence i zapalilo svijeće, i to, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, koja je bila izaslanica predsjednice Republike Hrvatske, u pratnji Joze Katića. izaslanika ministra branitelja, roditelji poginulih hrvatskih branitelja, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević u pratnji zastupnika u Hrvatskom saboru Franje Lucića, u ime grada Pleternice zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić, izaslanik gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića i predstavnici Udruge Branko Drinovac Lega koja je i organizator 1. zavjetnog hodočašća. Kod spomen obilježja molitveni zaziv uputio je župni vikar pleterničke župe vlč. Tomislav Sanić.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je preč. Antun Ćorković koji je pozdravio sve hodočasnike, zaželio im dobrodošlicu i pozvao na molitvu za sve hrvatske branitelje.

Upriličeno je i druženje svih uzvanika koje je u ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović pozdravila njena izaslanica Antonija Jozić koja je naglasila kako je to veoma važan događaj koji je bio u Pleternici.

-Nažalost živimo u vremenu kada se sveta istina o Domovinskom ratu, njegovim žrtvama i herojima pokušava relativizirati i polako gurati u zaborav i u dragi plan gurati istina o hrvatskom obrambenom ratu, sloboda koju danas uživamo, sloboda i neovisnost čekane tisuću godina. Prije nekoliko dana razgovarala sam s nekoliko naših najstarijih Pleterničana koji su se prisjećali vremena kada je ovdje od strane partizana srušena Crkva Svetoga Nikole, ubijen župnik, kada su pritvarani zbog sudjelovanja u procesiji Gospi od Suza… Danas našoj Gospi dolazimo u slobodi za koju su život dali i Pleterničani. Svoju mladost polagali su u Vukovaru, Mijačima, na obroncima Papuka, na banijskom i novljanskom ratištu, Dubrovniku, “Bljesku”… Njihova žrtva podigla je hrvatski barjak u Kninu i diljem naše Domovine, taj barjak se podiže kada slavimo uspjehe naših sportaša, na tom barjaku je u Rusiji sa suzama radosnicama ležao naš Šime, taj njihov i NAŠ barjak je gledao i gleda cijeli svijet – rekla je u svom govoru izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Antonija Jozić dodajući da je to istina koju ne smijemo prepustiti nikakvom zaboravu, nikakvom politikantstvu, nikakvoj inverziji jer jr to naša povijest, slavna i časna povijest.

-Ovo hodočašće Gospi od Suza je i uspomena na stotinu tisuća krunica koje su nosili naši heroji i naši ljudi tih ratnih godina, u vrijeme agresije na Hrvatsku. Ta krunica neka nam da snagu i danas da obranimo istinu o onima koji su obranili i oslobodili prelijepu nam Domovinu. Ovim Zavjetnim hodočašćem to činimo – dodala je izaslanica predsjednice zahvaljujući organizatoru, roditeljima poginulih i umrlih roditelja, hrvatskim braniteljima i svima koji su sudjelovali na 1. zavjetnom hodočašću.

Pozdrave riječi uputio je predsjednik Udruge Branko Drinovac Lega Nikica delač i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

-Hrvatski čovjek je 1991. godine ostavio je “fanglu i mistriju” i svoje plugove. neki nam danas kažu kako smo nepismeni, a mi smo stvorili našu Hrvatsku. Mi se ponosimo na svoju domovinu. Mi nismo tražili diplome i titule. Ostavili smo plug i uzeli pušku. To smo oružje dobili od prijateljske Mađarske u listopadu 1990. godine jer smo tada bili razoružani. Domovinu imamo, i kako je rekao naš prvi predsjednik Tuđman naša je. Možda nije najbolja. Izgradit će mlađi naraštaji tu kuću koju smo stavili pod krov. Postavili smo kamen temeljni i kamen zaglavni – rekao je župan Tomašević pozivajući mlade da ostanu na svojoj rodnoj grudi, a one koji su otišli neka se vrate u svoj biser i domovinu u kojoj su se rodili, radili i živjeli.

Program hodočašća, polaganja vijenaca i druženja na svojstven način vodila je Renata Matičević, više nego dokazana voditeljica u takvim i sličnim prigodama.

Foto: D. Krstanović

0 Comment