Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Gorući problem za roditelje mališana: Gotovo 300 njih u Požeštini neće imati svoje mjesto u vrtiću – u općini Jakšić izuzetak!

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Gorući problem za roditelje mališana: Gotovo 300 njih u Požeštini neće imati svoje mjesto u vrtiću – u općini Jakšić izuzetak! Požega.eu | Gorući problem za roditelje mališana: Gotovo 300 njih u Požeštini neće imati svoje mjesto u vrtiću – u općini Jakšić izuzetak!

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.K.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Unatoč izgradnjama novih vrtićkih ustanova unazad nekoliko godina na području gotovo svih gradova i općina u Požeštini roditeljske muke i nadalje ostaju i ostavljaju veliku gorčinu jer ne mogu upisati svoje dijete u vrtić. Veliki broj djece je na čekanju za upis, gotovo njih 300 na području Požeštine, od kojih dobar dio neće niti pronaći svoju vrtićku stolicu i imati privilegiju igrati se sa svojim vršnjacima. Upravo zbog toga posao cvate u ilegalnom biznisu čuvanja djece. To je u nekim slučajevima u ne uvjetnim prostorijama s nestručnim osobama i sl. Roditelji su na to primorani, posebice oni gdje njih oboje rade i moraju u prvu smjenu na svoje radno mjesto, a njihove mališane nema tko čuvati. Dakle uz problem ne mogućnosti upisa djece pojavljuje se i ozbiljan problem sustavu zbog čuvanje djece po raznim stanovima, kućama i drugim prostorijama koja je djelatnost bez ičijeg i ikakvog nadzora.

Neke su se jedinice lokalne samouprave pobrinule da tako ne bude i riješile su gorući problem – općina Jakšić, kao osnivač ustanove. U njihovom dječjem vrtići ne postoji lista čekanja. Sva djeca s tog područja su upisana i imaju osigurano svoje mjesto.

-Od 01. rujna 2022. godine vrtić će prolaziti ukupno 103 djece. Na upise se prijavilo 36 djece, od kojih je 32 primljeno. Sva djeca s područja Općine Jakšić su ove godine primljena, no samo iz razloga jer smo nakon zaprimljenih prijava odlučili u suradnji s OŠ Mladost Jakšić i Požeško-slavonskom županijom otvoriti podružnicu u područnoj školi u Rajsavcu. Prostor je tijekom lipnja uređen i prikupljena je sva potrebna dokumentacija – stoji u odgovoru ravnateljice Dječjeg vrtića Jakšić.

Unatoč izgrađenom novom vrtiću u Požegi, s kojim je paralelno zatvoren onaj stari Pod gradom, na listi čekanja je 160 mališana. Nedovoljan kvadratni prostor u požeškom vrtiću kojima je osnivač grad Požega ne dozvoljava upis većeg broja mališana. Gotovo da je ista situacija i u privatnim dječjim vrtićima gdje se također traži mjesto više.

U požeškom dječje vrtiću na listi čekanja je veliki broj mališana za koje bi se uz postojećih 20 vrtićkih skupina trebala otvoriti još nekoliko, ali prostora dovoljno nema. Zamisao da se otvori područni vrtić u Mihaljevcima prema svemu sudeći do takve realizacije neće doći.

Vrtić u Čaglinu koji djeluje u sklopu Osnovne škole Čaglin, koji nije tako davno otvoren ima jednu vrtićku skupinu u dobi od 3 godine na više. Upisano je 24-ero mališana, troje je na čekanju.

Dječji vrtić Tratinčica Pleternica uz pomoć osnivača, svoga grada, pokušava riješiti ili bolje rečeno smanjiti liste čekanja na minimum. Trenutno je upisano 227 mališana raspoređenih u četiri jasličke skupine, njih 63. Upisanih ima i oni koji su u skupini od 3-7 godina, njih 164. Ove godine je predano 114 zahtjeva za nove upise, a moći će se udovoljiti i upisati samo 49. Rješenje problema vide u otvaranju jedne skupine jaslica za što se čeka odluka osnivača – grada Pleternice.

Što se tiče Djačjeg vrtića u Kaptolu i tamo je problem s listom čekanja, Na upis čega 16-mališana i to djeca jasličke skupine. S 1.rujna vrtić će imati tri odgojne skupine, mješovitu vrtičku 3-7 godina s 20-ero mališana, mješovitu vrtičku 4-7 godina s 22 mališana te jaslički s 12 mališana.

Gorući problem je u Velikoj gdje je na listi čekanja za upis 9-ero mališana u mješovitu skupinu i 24-ero za mješovitu jasličku skupinu.

Što se tiče općine Brestovac oni nemaju problema poput drugih jedinica lokalne samouprave. Općina Brestovac jedina u Požeštini na svom području nema izgrađen dječji vrtić.

Pri obradi ovih podataka nismo uzimali u obzir privatne dječje vrtiće koji su također prema informacijama koje smo dobili također puni s kapacitetima i imaju liste čekanja na kojima se možda nalaze i ona djeca koja su se prijavila i gradske odnosno općine vrtiće



Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.