Godišnja nagrada arheologu dr. Željku Tomičiću

POŽEGA – Dobitnik Godišnje nagrade Povijesnog društva Požega je arheolog, dr. Željko Tomičić. Ovo visoko priznanje dodijeljeno je Tomičiću na Godišnjoj skupštini održanoj u prostoru požeške Gimnazije. Ovaj znanstvenik je rođeni Požežanin, a cijeli životni vijek se bavio arheologijom. Radio je na istraživanju brojnih  arheoloških lokaliteta diljem Hrvatske, predavao na visokoškolskim ustanovama u Zagrebu, Zadru i Ljubljani. Napisao je brojne znanstvene radove i nekoliko knjiga iz arheologije. Uključen je u rad požeškog Povijesnog društva, sudjelovao je u organizaciji nekoliko simpozija u Požegi, a i predsjednik je Savjeta stručnog časopisa “Historia posegana”  Povijesnog društva Požega. Priznanje mu je uručio profesor Vinko Tadić, predsjednik požeških povijesničara.

U izviještaju o radu Povijesnog društva, predsjednik Tadić je govorio o aktivnostima u ovoj godini. Održane su brojne aktivnosti, predavanja, stručne eksurzije, organizacija tečajeva i sl. Dosta se radilo na izdavačkoj djelatnosti. Nedostatak novca bio je glavni problem da se nije napravilo još više.

Na Skupštini je predstavljena i nova knjiga Društva “Izviđačko zlatno doba – prvih deset godina razvoja požeških izviđača od 1952. Do 1962.”  autora Borivoja Zarića. O njoj je govorila profesorica  Mihaela Markovac, recenzent. Istakla je dokumentarnost izdanja koje govori o duhu vremena  nepoznatom današnjoj mladeži. Knjiga upoznaje čitatelja o povijesti skautske organizacije u svijetu, Hrvatskoj i Požegi, njenoj organizaciji koja jako podsjeća na vojničku organizaciju kroz vodove, čete i odrede. Knjiga je bogato ilustrirana autentičnim fotografijama i dokumentima.

O knjizi je govorio i autor Borivoj Zarić, Požežanin, politolog i publicist koji je radio u novinarstvu, a bio je i na odgovornim funkcijama u društveno-političkim organizacijama Požege. U pisanju knjige koristio je dokumente, razgovarao s članovima organizacije iz tog vremena. Tako je približio život i atmosferu Požege nekoliko godina nakon Drugog svijetskog rata, vrijeme puno entuzijazma.

Na kraju je doktor Tomičić održao predavanje pod naslovom “Na izvorištu srednjevijekovnih spoznaja – groblje Zvonimirovo – Veliko Polje”. Riječ je o arheološkom istraživanju u Podravini i groblju kod sela Zvonimirovo i gdje su vidljivi utjecaji  panonske, mediteranske i srednjeeuropske kulture. To je predavač Tomičić nazvao fenomenom koji se ne može naći nigdje drugdje.

/Foto: D.Mirković /

 

0 Comment