GODINE PROŠLE, A SJEĆANJA NA TEŠKE DANE OSTALA: Nakon više od 20 godina okupili se djelatnici požeške Prometne bojne (FOTO)

Autor: D.K.

POŽEGA – Po prvi puta nakon formiranja 1992. godine okupilo se na jednom mjestu u Velikoj stotinjak djelatnika Prometne bojne Požega koja je kasnije ušla u sastav Središta za obuku vojnika prometne struke.

-Bojna je na početku imala 1340 djelatnika, sastojala se od dvije satnije za obuku vozača C i E kategorije i jedne bojne za obuku motociklista, a u nju su dolazili ročnici na odsluženje vojnog roka u HV- kazao nam je brigadir Krešimir Pavelić koji je bio jedan od njenih utemeljitelja.

Tada su izradili novi program obuke u skladu sa ondašnjim okolnostima i zakonima RH.

-Auto satnije smo opremili povlačenjem vozila bivše JNA s područja cijele Hrvatske koja smo prilagodili opremi i uvjetima rada, a za moto satniju je svih 24 motocikla poklonio umirovljeni bojnik pokojni Vilko Sever, motociklistički veteran prijeratnog vremena i prijatelj Požege-kaže nadalje Pavelić, te dodaje da su u Prometnu bojnu ušli pripadnici 123. brigade HV koji su imali sklonosti prema prometnim aktivnostima.

-Razvojem prometne bojne izniklo je Središte za obuku vojnika prometne struke u Požegi sa cjelokupnim zapovjedništvom i logistikom- kazao je umirovljeni brigadir Ivan Brkanović, koji je također bio na čelu Prometne bojne Požega.

Ostalo je znano da je Prometna bojna jedno vrijeme imala i svoj tamburaški sastav pod nazivom „Đuka Begović“ koji je snimio i objavio vlastiti album tamburaških pjesama.

Tijekom višesatnog druženja djelatnika Prometne bojne koji su se prisjetili teških ratnih dana i stvaranja postrojbe nastupila je glazbena skupina „Alfa“.

Više iz kategorije