Trg svete Terezije ostaje bez prometa pa će biti nova požeška oaza mira!?

Autor: DK

POŽEGA – Sve su glasnija razmišljanja građana kako bi požeški Trg svete Terezije, koji se obnavlja i uređuje, u budućnosti trebao biti potpuno zatvoren za prometovanje vozila. Ponukani takvim javnim promišljanjima razgovarali smo o tome sa nekoliko stanara u tom dijelu grada kao i ugostiteljima koji tu imaju svoje lokale. I njihova su razmišljanja u tom pravcu, možemo slobodno reći da čak i pozdravljaju takva prometna rješenja, a na gradskim ocima je dakako zadnja riječ da se takva razmišljanja provedu i u djelo.

Što se tiče crkvenih struktura oni širokih ruku prihvaćaju ovo rješenje jer je vidljivo da se više ne prometuje vozilima Trgom sv. Terezije. Prema riječima preč. Ivice Žuljevića, katedralnog župnika i prepošta Stolnog kaptola o tom razmišljanju je upućen dopis prema gradonačelniku Požege Vedranu Neferoviću u kojemu se predlaže preusmjeravanje prometa, te da vozila više uopće ne prometuju tim dijelom grada već da to bude prostor samo i isključivo za pješake i šetače.

Mnogi su bili uvjereni da će ugostitelji lokala smještenih na ovom trgu biti protiv ovakvog rješenja. U razgovoru sa Željkom Vujnovićem, vlasnikom caffe bara „Porin“ i Mirom Ragužem, vlasnikom “Westa” saznali smo da je ovo dobra inicijativa, te da je oni podržavaju tvrdeći da zapravo kretanje vozila tim dijelom grada po njegovim saznanjima ne bi utjecalo na njihov posao.

Kada bi došlo do realizacije svega toga prostor ispred katedrale bila bi prava šetališna oaza mira povezana sa sakralnim objektom, Stolnom požeškom crkvom, katoličkim školama i novoizgrađenim Dijecezanskim muzejom te dječjim igralištem.

U doglednoj budućnosti kako je najavljivao požeški gradonačelnik Vedran Neferović cijeli taj kompleks bio bi povezan i sa novim parkirališnim prostorom čija je izgradnja  u planu i to na lokaciji sadašnjeg dijela površine gdje je smješten Dječji vrtić „Pod gradom“ koji bi se trebao u dogledno vrijeme izmjestiti.

Ostaje za vidjeti što će se po tom pitanju napraviti, a paralelno s tim bi ste trebalo u tom slučaju poraditi i na izmjeni kretanja prometa kako bi se moglo što jednostavnije doći do središnjeg požeškog Trga sv. Trojstva, te gradskih i drugih institucija i ustanova.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: