GKUD Požega ponovno će se predstaviti “Požeškim polkama i pjesmom ” u Đakovu

Autor: Požega.EU

POŽEGA – Na 18. Smotri povijesnih i građanskih plesova i starogradskih pjesama Hrvatske, koja će se održati 21. studenog u Đakovu, nastupiti će u članovi GKUD-a Požega na kojoj nastupaju deveti put, a ovaj će se put predstavit “Požeškim polkama i pjesmom ” Moj dragi violinu svira”.

Na smotri u Đakovu ove će godine sudjelovati devet grupa iz Hrvatske koje njeguju starogradske pjesme i plesove.

-Velika nam je čast što ćemo ponovo sudjelovati u Đakovu na Smotri povijesnih i građanskih plesova i starogradskih pjesama Hrvatske. To je vrlo važna smotra ne samo zbog toga što je manifestacija nacionalne razine već i zato što su to starogradski povijesni  plesovi i pjesme – istakla je tajnica GKUD Požega Nena Solić.

Plesovi starogradskih pjesama izdvaja Požežane iz velikog broja folklornih skupina u Požeško-slavonskoj županiji po čemu postaju sve više prepoznatljiviji ponajviše zbog “Požeških polka” koje je uglazbio Franjo Kuhač u 18. stoljeću a GKUD Požega predstavlja upravo taj dio bogate baštine Požege.

Zanimljivo je da je koreografiju “Požeških polki” požeškim folklorašima postavio upravo Đakovčanin Josip Vinkešević koji je pronašao taj zapis, glazbenu obradu potpisuje pak Adam Pavić, opet Đakovčanin.

-U svom programu imamo šest koreografija starogradskih plesova, ali Požeške polke su nam nekako najdraže – dodaje Nena naglašavajući kako Požeške polke ne pleše nitko u Hrvatskoj osim njih, a u Đakovu su stalni gosti.

Požežani su odmah po osnutku Gradskog kulturnog društva Požega bili pozvani u Đakovo jer su organizatori prepoznali potencijal, a uvidjeli su i da je zastupljan dovoljan broj ženskih i muških članova što je karakteristika starogradskih plesova da se pleše u parovima.

Odlukom Ministarstvo kulture starogradska pjesma zaštićena je kao nematerijalno kulturno dobro, a starogradskim pjesmama u kojima mnogi i danas rado uživaju, bilo pjevajući, bilo slušajući, naziva se vrsta pjesama koje su nastale i još se izvode u gradovima, gradićima i selima Slavonije, Baranje i Srijema te na širem panonskom prostoru.

Osnivači i organizatori ove jedinstvene priredbe u Đakovu su Savez KUD-ova Slavonije i Baranje, grad Đakovo, SAKUD grada Đakova te Turistička zajednica grada Đakova.

Smotra nije natjecateljskog karaktera, ali primjerice, prošle godine naši Požežani su izabrani od strane Zorice Vitez predsjednice programskog odbora Međunarodne smotre folklora u Zagrebu da budu jedna od tri plesne grupe koje su predstavljale hrvatsku kulturnu baštinu na toj smotri.

 

 

 

Više iz kategorije