Geološki eksperti iz tri zemlje upoznali znamenitosti Zlatne doline

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA –Dvadesetak geoeksperata iz Poljske, Portugala,Islanda i naše zemlje okupili su se na predzadnjem susretu u sklopu dvogodišnjeg projekta programa Erasmus Europske unije pod nazivom „Geoedukacija“, a ranije su bili u Islandu i Portugalu da bi uskoro posljednji skup imali u Poljskoj nakon čega će završiti  cijeli projekt težak 230 tisuća eura.

Ivica Kovačević, načelnik općine jakšić

-Nositelji projekta su Poljaci, uključeni su iz svake zemlje lokalne akcijske grupe(LAG) i geoparkovi dakle svakoga po četiri, a iz Požeško-slavonske županije to su Park prirode Papuk, odnosno njihov geopark, te LAG „Barun Trenk“ u kojemu sudjeluju općine Brestovac, Jakšić i Kaptol, kao i gradovi Požega i Kutjevo-ističe Ivica Kovačević, načelnik jakšićke općine. Kroz provođenje projekta razmjenama u ovim zemljama bili su još uključeni učenici i učitelji.

Tijekom višednevnog boravka u požeškom kraju sudionici su posjetili značajne lokalitete Parka prirode Papuk kao što su Rupnica, Jankovac, Ružica grad, Voćin, Velika, Kaptol i Kutjevo, te se upoznali sa znamenitostima tih mjesta. Cilj je međusobno upoznavanje posebice sa geoparkovima, te promocija njih i drugih znamenitosti pojedinih krajeva , te ukupan razvoj ruralnih područja zemalja članica EU.

Mile Pavičić, načelnik općine Kaptol

-Predstoji nam u svibnju još jedno okupljanje u našoj zemlji, ali to će biti predstavnici lokalnih samouprava iz svake države sudionice – kazao nam je Mile Pavičić,načelnik općine Kaptol.

U pripremi je brošura, odnosno geovodič koji će obuhvatiti sve geoparkove i lokalitete prigodnim tekstom na englesdkom jerziku popraćenim fotografijama što će doprinijeti daljnjoj popularizaciji ovih lokaliteta unutar cijele unije.

Nas zasvršnom druženju nakon ovog susreta nastupili su folkloraši i sviračui HKUD „Slasvonija“ i Mastzice Slovačke „Kukučin kuntarić“ iz Jakšićas predastavivši se izvornom pjesmama, plesovima i običajimas slasvonaca i Slovaka koji žive u tome kraju.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije