General Miljenko Crnjac, prvi ratni zapovjednik 123. požeške brigade bit će odlikovan 4.kolovoza 2020. godine povodom 25. obljetnice Oluje

Autor: DK

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović upriličit će 4.kolovoza svečani prijem ratnih zapovjednika na kninskoj tvrđavi. U toj prigodi dodijelit će određena promaknuća aktivnim časnicima te odličja za devet ratnih zapovjednika iz Oluje.

Između ostalih odličje će dobiti i general Miljenko Crnjac, prvi ratni zapovjednik 123. požeške brigade koji ima bogat vojni staž na odgovornim funkcijama unutar Ministarstva obrane i Oružanih snaga Hrvatske vojske. Zbog teške bolesti general Crnjac neće moći osobno primiti odličje. Umjesto njega to će učiniti netko od njegove djece.

General Miljenko Crnjac rođen je 5.rujna 1960. u Pavlovcima kod Požege. Dragovoljac je Domovinskog rata od 1990. Bio je prvi ratni zapovjednik 123. požeške brigade formirane u jesen 1991. od 63. samostalnog bataljuna ZNG-a i 4. Bataljuna 108. Brigade iz Slavonskog Broda u kojoj su bili vojnici iz Požeštine. Ta brigada je do kraja 1991. u nekoliko akcija oslobodila dotad okupirani zapadni dio općine Požega, te zauzela položaje prema Pakracu sve do Španovice. Kada je bila najbrojnija imala je četiri tisuće vojnika u pet bataljuna. Sudjelovao je u operaciji Orkan. Početkom 1992. general Crnjac je premješten u Zagreb na dužnost zamjenika načelnika Glavnog stožera HV-a za kopnenu vojsku. Potom je bio pomoćnik glavnog inspektora HV-a, pomoćnik ministra za personalne poslove te zapovjednik Zbornog područja Karlovac. S te dužnosti sudjelovao je u Oluji kao najmlađi general. Postrojbe pod njegovim zapovjedništvom probile su se do Slunja i izišle na granicu s BiH.

Od 12. ožujka 1996. godine bio je pročelnik vojnog kabineta predsjednika Franje Tuđmana. Dobio je čin general pukovnika. Potom je bio zapovjednik Zbornog područja Pazin. Završio je Ratnu školu Ban Jelačić. Umirovljen je 2001. s navršenih 40 godina. Tada je upisao poslijediplomski studij te magistrirao 2002. godine.

Kao omiljeni general među svojim suborcima Miljenko Crnjac je u prigodi obilježavanja 25. obljetnice slavne 123. brigade Hrvatske vojske, 2016. iz bolesničke postelje uputio pismo onima s kojima je rame uz rame bio u svim ratnim operacijama braneći svoju Domovinu.  

Bez ustezanja, s čvrstim stavom, po kojem je bio poznat i u Domovinskom ratu, kroz pismo je poslao jasnu poruku svojim suborcima. Izrazio je žaljenje što je nakon ratnih godina u slobodnoj Hrvatskoj puno toga pošlo po krivu, ali istovremeno i ponos na sve učinjeno u stvaranju neovisne hrvatske države.

-Dobro se sjećam tih dana. Upravo sam na današnji dan prije 26 godina osobno dijelio prve automatske puške. Kada se sjetim tadašnjih obećanja političara na vlasti i njihovih riječi kako će nam biti ako obranimo Hrvatsku, danas mi je krivo što sam vas lagao govoreći vam ono što su oni govorili meni. Ne bih previše govorio o lažiranju povijesti, ali ću spomenuti da je ovaj dan odabran kao Dan 123. brigade iako je brigada osnovana ranije. MORH je morao propisati kada se što stvara pa tako ne bi npr. 4.brigada ZNG-a slavila svoj dan prije 2. ili 3. brigade, a 150. brigada prije naše. Neki su lažni invalidi dobili povlastice, a pravi dragovoljci nisu jer je Ministarstvo branitelja donijelo zakon po kojem se možeš razboljeti do točno određenog roka, a ako se razboliš kasnije, nemaš nikakva prava. Ako uzmemo k tome da su ljudi u upravama MUP-a, MORH-a i Glavnog stožera sami sebi dijelili odličja, onda nas ne treba čuditi da nam je država u ovakvom stanju – poručio je u svom pismu general Crnjac naglašavajući kako je volio svoje, da ih voli i da će uvijek voljeti našu Hrvatsku iako se za takvu nisu borili, niti oni kao ni većina njegovih suboraca.

-Budite ponosni na ono što ste učinili. Ponosan što sam vas vodio i donosio teške odluke, a to bi isto tako učinio i danas – zaključio je u svom pismu general Miljenko Crnjac, tada poručujući (2016. godine) da bi Dan branitelja trebao biti 7. lipnja kada je osnovana prva postrojba ili 26.prosinca kada je oslobođena bivša općinu Požega.

General pukovnik Miljenko Crnjac počasni je građanin grada Požege. Više od dvanaest godina se bori s teškom bolešću.

Podsjetimo i na to da je general Miljenko Crnjac napisao knjigu “Tada je trebalo imati petlju” koja je u požeškoj Glazbenoj školi krajem listopada 2017. godine.

Knjiga je svjedočanstvo o predratnim i ratnim zbivanjima u Požeštini kada je, kako sam Crnjac kaže, doista trebalo imati petlju.

Na 240 stranica, kroz osam poglavlja, knjiga realno i istinito, bez uljepšavanja ili prikrivanja pojedinosti, podsjeća na zbivanja tijekom Domovinskog rata uz brojne fotografije branitelja koji su sudjelovali u obrani Zlatne doline.

Poseban je naglasak stavljen na osnivanje i djelovanje 123. brigade na čijem je čelu Crnjac bio tijekom najzahtjevnijih i najtežih ratnih dana.

– Trebalo je imati hrabrosti ilegalno nabavljati oružje usprkos napetoj situaciji koja je tada vladala u Hrvatskoj. Trebalo je imati hrabrost koju smo mi Požežani, kao i većina gradova kontinentalne Hrvatske, imali da bi zauzeli kasarnu JNA. kako nam je tada bilo i kakav rizik je postojao najbolje zna Željko Samardžija koji je obilazio minirana skladišta u kojima je bilo i gorivo. Treći razlog je što smo imali petlju krenuti u napadna borbena djelovanja samo mjesec i pol dana nakon formiranja 123. brigade. Uspjeh smo doživjeli zbog pravovremene organizacije i zbog toga što smo već u zimu 1990. godine krenuli u proizvodnju oružja. Ova će nas knjiga podsjetiti na te, po meni, dane ponosa i slave – poručio je u svom pismu, koje je na promociji u Požegi pročitala njegova kćer Tena.

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića